Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Presun nákladov medzi organizačnou zložkou a materskou spoločnosťou

Dátum: Rubrika: Poradňa

Maďarská spoločnosť vykonáva stavebné práce na nehnuteľnosti, ktorá sa nachádza na hranici medzi Maďarskom a Slovenskom. Stavebné práce vykonané za území Slovenska zrealizuje prostredníctvom jej organizačnej zložky. Existujú prípady, keď organizačná zložka na Slovensku nakupuje stavebný materiál na Slovensku alebo sú jej vyfakturované služby, ktoré vecne patria zriaďovateľovi (maďarskej spoločnosti), pretože sú využité na časti nehnuteľnosti, ktorá sa nachádza na území Maďarska.

Môže v týchto prípadoch organizačná zložka (stála prevádzkareň) refakturovať stavebné materiály alebo služby na zriaďovateľa (materskú spoločnosť) bez DPH? Musí takéto dodania tovarov alebo služieb uviesť v daňovom priznaní k DPH, v kontrolnom výkaze alebo súhrnnom výkaze, alebo stačí, ak organizačná zložka zaúčtuje presun nákladov na základe interného dokladu?

Tretia možnosť je, že organizačná zložka nevyfakturuje horeuvedené stavebné materiály alebo služby, ani nezaúčtuje interný doklad, iba upraví základ dane v daňovom priznaní k dani z príjmov PO, teda náklady, ktoré nesúvisia s dosiahnutím príjmov na území SR, predstavujú pripočítateľnú položku k základu dane a napr. výnosy, ktoré zriaďovateľ nedosiahol na území Maďarska, tvoria odpočítateľnú položku v Maďarsku. Je tento postup akceptovateľný v obidvoch štátoch?

Ktorá možnosť je v súlade so zákonom o DPH a so zákonom o dani z príjmov v horeuvedenom prípade?

Treba vychádzať zo skutočnosti, že hoci organizačné zložky sa zapisujú do obchodného registra v SR, ako také nemajú právnu subjektivitu (

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály