Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Preradenie nehnuteľnosti do obchodného majetku podnikateľa

Dátum: Rubrika: Z praxe

Podnikateľ používa pri svojom podnikaní majetok rôzneho druhu. Ide najmä o hmotný majetok, ako sú budovy, stavby, automobily, stroje, ale aj materiál, tovar a iné druhy majetku. V príspevku sa budem venovať problematike preradenie nehnuteľnosti z osobného užívania do obchodného majetku podnikateľa – fyzickej osoby z hľadiska DPH.

Okrem uvedeného druhu majetku sa často využíva aj majetok nehmotného charakteru, napr. softvér, pohľadávky. Súhrn všetkých foriem majetku používaného v podnikaní sa podľa § 6 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. nazýva „obchodný majetok“. Do obchodného majetku podľa tohto zákona patrí hmotný majetok, nehmotný majetok, pohľadávky, rôzne práva a peniazmi oceniteľné hodnoty, ktoré patria podnikateľskému subjektu a slúžia alebo sú určené na podnikanie. Tento majetok môže podnikateľ obstarať viacerými spôsobmi, pričom každý z nich má svoje špecifiká a tiež rozdielny spôsob ocenenia, účtovania a uplatňovania režimu DPH.  

Spôsoby obstarania majetku:

  • kúpou,
  • vytvorením vlastnou činnosťou,
  • bezodplatným nadobudnutím,
  • vkladom do základného imania, 
  • prevodom z osobného majetku do podnikania,
  • lízingom.

Pri preradení nehnuteľnosti z majetku určeného na osobnú potrebu do obchodného majetku podnikateľa − fyzickej osoby (majetku určeného na podnikanie) nedochádza k zmene vlastníckych práv, ale len k zmene účelu použitia toho istého majetku. Vlastníkom tohto majetku je stále tá istá osoba. Fyzická osoba − platiteľ DPH musí pri preradení tohto majetku do obchodného majetku rešpektovať ustanovenia zákona o DPH.

Pri preradení nehnuteľnosti z osobného užívania do osobného vlastníctva nedochádza k dodaniu tovaru v zmysle § 8 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). V zmysle tohto ustanovenia zákona dodaním tovaru je, okrem iných plnení, aj prevod práva nakladať s hmotným majetkom ako vlastník. Na účely zákona o DPH hmotným majetkom sú hnuteľné a nehnuteľné veci, ako aj elektrina, plyn, voda, teplo, chlad a podobné nehmotné veci a bankovky a mince, ak sa predávajú na zberateľské účely za inú cenu, ako je ich nominálna hodnota, alebo za inú cenu, ako je prepočet ich nominálnej hodnoty na eurá referenčným výmenným kurzom určeným a vyhláseným ECB alebo NBS v deň predchádzajúci dňu predaja bankoviek a mincí.

Keďže v tomto prípade nedochádza k dodaniu tovaru za protihodnotu v zmysle § 2 ods. 1 zákona o DPH, nie je preradenie nehnuteľnosti z osobného užívania do obchodného majetku predmetom zákona o DPH.

♦ Príklad č. 1:
Fyzická osoba − podnikateľ, platiteľ DPH, vlastní nehnuteľnosť,

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály