Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Preprava tovaru pri reťazových transakciách z hľadiska DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

V súvislosti s prepravou tovaru pri reťazových transakciách treba uviesť, že územnú pôsobnosť na účely zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len "zákon o DPH") ustanovuje tento právny predpis v rámci § 2 ods. 2 a ods. 3. V článku sa dozviete, ako posúdiť priradenie prepravy tovaru v reťazci dodaní.

Na účely zákona o DPH:
-
tuzemskom sa rozumie územie Slovenskej republiky,
-
zahraničím sa rozumie územie, ktoré nie je tuzemskom,
-
územím Európskej únie je tuzemsko a územia ostatných členských štátov, ktoré sú zákonmi týchto členských štátov vymedzené na účely DPH ako tuzemsko týchto členských štátov,
-
územím tretích štátov je územie, ktoré nie je územím Európskej únie.
Pre úplnosť možno uviesť, že plnenia pochádzajúce z Monackého kniežatstva alebo určené pre Monacké kniežatstvo sa považujú za plnenia pochádzajúce z Francúzska alebo určené pre Francúzsko a plnenia pochádzajúce z ostrova Man alebo určené pre ostrov Man sa považujú za plnenia pochádzajúce zo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska alebo určené pre Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska.
Vychádzajúc z ustanovenia § 2 ods. 1 písm. a) zákona o DPH je predmetom dane z pridanej hodnoty dodanie tovaru za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby.
Dodaním tovaru sa na účely zákona o DPH okrem iného rozumie prevod práva nakladať s hmotným majetkom ako vlastník.
Miesto dodania tovaru pri reťazových dodávkach
Určenie štátu, v ktorom je DPH splatná v prípade transakcií týkajúcich sa dodávok tovaru, závisí od správneho určenia miesta dodania tovaru.
-
Na základe ustanovenia
§ 13 ods. 1 písm. a) zákona o DPH
je miestom dodania tovaru,
ak je dodanie spojené s odoslaním alebo prepravou tovaru
, miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa odoslanie alebo preprava tovaru osobe, ktorej má byť tovar dodaný, začína uskutočňovať.
-
Ak však
dodanie tovaru nie je spojené s odoslaním alebo prepravou tovaru
, miestom dodania tovaru je podľa
§ 13 ods. 1 písm. c) zákona o DPH
miesto, kde sa tovar nachádza v čase, kedy sa jeho dodanie uskutočňuje.
Na pravidlo určenia miesta dodania tovaru, ktoré je spojené s jeho prepravou, bezprostredne nadväzuje aj ustanovenie § 13a zákona o DPH účinné od 1. januára 2020. V rámci neho sú ustanovené jednoznačné pravidlá týkajúce sa priradenia prepravy tovaru pri tzv. reťazových transakciách v rámci územia EÚ, keď tovar odosiela alebo prepravuje prostredná osoba v reťazci alebo tretia osoba na jej účet.
Reťazovými transakciami sa na účely DPH myslia po sebe nasledujúce dodania toho istého tovaru, ktorý je predmetom jednej prepravy v rámci EÚ. To znamená, že musí ísť o situáciu, keď sa do reťazovej transakcie zapoja najmenej tri osoby, tovar sa dodáva postupne a odosiela sa alebo sa prepravuje z jedného členského štátu do iného členského štátu priamo od prvého dodávateľa k poslednému odberateľovi v reťazci.
Podstatnou skutočnosťou typickou pre reťazové transakcie je jedna preprava tovaru v rámci EÚ.
Skutočnosť, že sa preprava tovaru vykonáva rôznymi dopravnými prostriedkami, napríklad sa tovar prekladá z nákladného automobilu na loď alebo na iný dopravný prostriedok, ešte nemusí znamenať, že nejde o jednu prepravu tovaru.
Za jednu prepravu sa takto vykonávaná preprava považuje vtedy, ak je celá preprava tovaru vykonávaná prostrednou osobou alebo inou osobou na jej účet, pričom súčasne nedochádza k prerušeniu kontinuity prepravy tovaru v tom zmysle, že jednotlivé prepravy tovaru by mohli byť považované za samostatné.
Prostredná osoba alebo tretia osoba na jej účet totiž môže na účely prepravy tovaru priamo od prvého dodávateľa k poslednému odberateľovi v reťazci uzatvoriť zmluvy o preprave tovaru s rôznymi dopravcami.
Pokiaľ ide o reťazové transakcie, z dostupnej judikatúry vyplýva, že prepravu tovaru v rámci EÚ možno pripísať len jednej z dodávok v reťazci. Ostatné dodania v reťazci predstavujú dodania bez prepravy a podliehajú zdaneniu v tom členskom štáte, v ktorom sa nachádzajú v čase, keď sa uskutočňujú.
Tento princíp priradenia prepravy len jednej dodávke tovaru v reťazci dodaní platí aj v rámci reťazovej transakcie.
Až následne, teda po priradení prepravy tovaru konkrétnej dodávke tovaru v reťazci dodaní, sa skúma, či je možné na túto dodávku, ktorej je priradená preprava tovaru, uplatniť oslobodenie od dane ustanovené pre dodávky tovaru v rámci EÚ alebo či sa nemajú uplatniť ustanovenia týkajúce sa zásielkového predaja.
Priradenie prepravy tovaru pri reťazových transakciách
Vychádzajúc z ustanovenia § 13a zákona o DPH platí, že ak ten istý tovar je predmetom viacerých po sebe nasledujúcich dodaní a tento tovar bol odoslaný alebo prepravený z jedného členského štátu do druhého členského štátu priamo od prvého dodávateľa konečnému zákazníkovi v reťazci dodaní, odoslanie alebo preprava tovaru sa priradí len k dodaniu uskutočnenému pre prostrednú osobu.
Ak prostredná osoba oznámila svojmu dodávateľovi identifikačné číslo pre daň, ktoré jej pridelil členský štát, z ktorého sa tovar odoslal alebo prepravil, odoslanie alebo preprava tovaru sa priradí len k dodaniu tovaru, ktoré uskutočnila prostredná osoba.
Prostrednou osobou je na uveden
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály