Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prepočet DPH pri zmene účelu použitia bytov

Rubrika: Poradňa

Firma zaradila do používania byty v r. 2013. Pri ich obstaraní si uplatnila 100 % odpočítanie DPH. V r. 2014 došlo k zmene účelu použitia bytov v dôsledku prenájmu FO (oslobodené od DPH). Koeficient DPH klesol z 1 na 0,79 % – došlo k zmene použitia. Firma k 31. decembru 2014 urobila úpravu DPH a vrátila rozdiel do štátnej pokladnice. V r. 2015 bol prepočítaný koeficient 0,85 %.

  • Je potrebné urobiť úpravu DPH každý rok od roku, v ktorom došlo k zmene účelu použitia, t. j. 2014? Rozdiel je vo výške 0,06 %.

V prípade predaja bytu došlo k zmene účelu požitia. Do novembra 2015 bol používaný na prenájom fyzickej osobe (oslobodený od DPH) a následne bol v novembri 2015 predaný s DPH. DPH bola v plnej výške odvedená pri predaji.

  • Má firma nárok na vrátenie DPH, ktorá bola vrátená v dôsledku zmeny účelu použitia za r. 2014?

Pri investičnom majetku (vrátane bytov) sa vykonáva úprava odpočítanej dane podľa § 54 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), ak platiteľ dane v období nasledujúcom po zdaňovacom období, v ktorom investičný majetok (napr. byty) nadobudol alebo ho vytvoril na vlastné náklady, zmení účel jeho použitia.

Zmenu účelu použitia investičného majetku upravuje § 54 ods. 3 zákona o DPH. Ide o prípady, ak investičný majetok, z ktorého platiteľ:

  1. odpočítal daň, používa na dodávky tovarov a služieb bez možnosti odpočítania dane alebo na dodávky tovarov a služieb s možnosťou pomerného odpočítania dane, t. j. zmena z „1“ na „0“ alebo z „1“ na „K“ (K = koeficient),
  2. nemohol odpočítať daň, používa na dodávky tovarov a služieb s možnosťou odpočítania dane alebo na dodávky tovarov a služieb s možnosťou pomerného odpočítania dane, t.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály