Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prenos daňovej povinnosti

Dátum: Rubrika: Z praxe

Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) pojem „samozdanenie“ nedefinuje. Samozdanenie však v zmysle zákona o DPH chápeme ako prenos daňovej povinnosti z dodávateľa tovaru alebo služby na odberateľa, t. j. príjemcu zdaniteľného plnenia. Slovný údaj „prenesenie daňovej povinnosti“ platiteľ dane uvádza na faktúre pri každom prenose daňovej povinnosti podľa zákona o DPH.

Zdaniteľné obchody, pri ktorých dochádza k prenosu daňovej povinnosti (samozdanenie), možno rozdeliť podľa toho, ako a kde sú obchodní partneri registrovaní pre daň, a to na:

  • tuzemské samozdanenie
    • obaja obchodní partneri sú registrovaní pre daň v tuzemsku (SR),
  • samozdanenie v rámci EÚ
    • jeden z obchodných partnerov je registrovaný pre daň v inom členskom štáte EÚ.

Povinnosť osôb odviesť daň do štátneho rozpočtu určuje ustanovenie § 69 zákona o DPH. V zákonom uvedených prípadoch platiť daň prostredníctvom daňového priznania vzniká nielen platiteľom dane, ale aj osobám, ktoré nie sú platiteľmi dane.

Prenos daňovej povinnosti sa vzťahuje na každé dodanie tovaru zahraničnou osobou okrem tovaru dodaného formou zásielkového predaja a tuzemský prenos daňovej povinnosti sa rozšíril na plnenia, ktoré súvisia s dodaním stavebných prác, dodaním stavby alebo časti stavby, ako aj s dodaním tovaru s montážou alebo inštaláciou, ak montáž alebo inštalácia je stavebnou prácou.

Tuzemský prenos daňovej povinnosti pri dodaní tovaru podľa § 69 ods. 2 zákona o DPH

Prenos daňovej povinnosti na tuzemskú zdaniteľnú osobu podľa § 69 ods. 2 zákona o DPH sa uplatňuje pri dodaní každého tovaru okrem tovaru dodaného formou zásielkového predaja, ak je miesto dodania tovaru v tuzemsku a dodávateľom je zahraničná osoba.

Zahraničnou osobou sa podľa § 5 zákona o DPH rozumie zdaniteľná osoba, ktorá nemá v tuzemsku sídlo ani prevádzkareň a pokiaľ ide o fyzickú zdaniteľnú osobu, táto nemá v tuzemsku prevádzkareň, bydlisko a ani sa v tuzemsku nezdržiava.

♦ Príklad č. 1:

Spoločnosť AB, s. r. o., so sídlom v inom členskom štáte, registrovaná pre daň v SR podľa § 5 zákona o DPH dodá svojmu zákazníkovi, a to slovenskej spoločnosti XY, s. r. o., registrovanej pre daň podľa § 4 zákona o DPH, tovar, ktorý nie je dodaný formou zásielkového predaja. V akom režime spoločnosť AB, s. r. o., vystaví zákazníkovi faktúru?

Podľa ustanovenia § 69 ods. 2 zákona o DPH sa daňová povinnosť prenáša na príjemcu plnenia, ktorým je zdaniteľná osoba usadená v tuzemsku. Zahraničná zdaniteľná osoba, t. j. spoločnosť AB, s. r. o., vystaví faktúru bez vyčíslenej dane z pridanej hodnoty s uvedením slovnej informácie o „prenose daňovej povinnosti“.

Tuzemský prenos daňovej povinnosti podľa § 69 ods. 12 zákona o DPH

V súlade s § 69 ods. 12 zákona o DPH je platiteľ, ktorý je príjemcom plnenia od iného platiteľa, povinný platiť daň vzťahujúcu sa na:

  1. dodanie kovového odpadu a kovového šrotu v tuzemsku,
  2. prevod emisných kvót skleníkových plynov v tuzemsku,
  3. dodanie nehnuteľnosti alebo jej časti v tuzemsku, ak sa jej dodanie uskutočňuje po piatich rokoch od prvej kolaudácie stavby, príp. jej časti, alebo odo dňa začatia prvého užívania stavby, príp. jej časti, ak sa dodávateľ rozhodol zdaniť dodanie tejto nehnuteľnosti (jej časti),
  4. dodanie nehnuteľnosti alebo jej časti v tuzemsku, ktorá bola predaná dlžnou osobou uznanou súdom alebo iným štátnym orgánom v konaní o nútenom predaji,
  5. dodanie tovaru, ktorý je predmetom záruky zabezpečujúcej pohľadávku veriteľa, pri výkone práva z tejto záruky,
  6. dodanie poľnohospodárskych plodín (obilnín, mlynárenských výrobkov, sladu, škrobov, olejnatých semien, plodov, rôznych zŕn, semien a plodov) patriacich do kapitol 10 a 12 Spoločného colného sadzobníka, ktoré nie sú bežne určené v nezmenenom stave na konečnú spotrebu,
  7. dodanie železa a ocele, predmetov zo železa a ocele patriacich do kapitoly 72 Spoločného colného sadzobníka a do položiek 7301, 7308 a 7314 Spoločného colného sadzobníka okrem kovového odpadu a kovového šrotu,
  8. dodanie mobilných telefónov, ktoré sú vyrobené alebo prispôsobené na použitie v spojení s licencovanou sieťou a fungujú na stanovených frekvenciách bez ohľadu na to, či majú alebo nemajú iné využitie, ak základ dane vo faktúre za dodanie mobilných telefónov je 5 000 eur a viac,
  9. dodanie integrovaných obvodov, ako sú mikroprocesory a centrálne spracovateľské jednotky, v stave pred zabudovaním do výrobkov pre konečného spotrebiteľa, ak základ dane vo faktúre za dodanie integrovaných obvodov je 5 000 eur a viac,
  10. dodanie stavebných prác vrátane dodania stavby alebo jej časti, ktoré patria do sekcie F štatistickej klasifikácie, a dodanie tovaru s inštaláciou alebo montážou, ak inštalácia alebo montáž patrí do sekcie F štatistickej klasifikácie.

Preniesť daňovú povinnosť na príjemcu plnenia môže dodávateľ len po splnení podmienok, ktorými sú:

  • miesto dodania vyššie uvedených tovarov alebo služieb je v tuzemsku,
  • dodávateľ aj odberateľ sú platiteľmi DPH registrovanými v tuzemsku podľa § 4, § 4b, § 5 a § 6 zákona o DPH.

Prenos daňovej povinnosti podľa § 69 ods. 12 písmeno j) zákona o DPH

Od 1. januára 2016 bol zavedený tuzemský prenos daňovej povinnosti v stavebníctve, ktorý bol doplnený do ustanovenia § 69 ods. 12 písm. j) zákona o DPH.

Ak je platiteľ dane príjemcom plnenia od iného platiteľa dane, je povinný platiť daň vzťahujúcu sa na:

  • dodanie stavebných prác vrátane dodania stavby alebo jej časti podľa § 8 ods. 1 písm. b) zákona o DPH, ktoré patria do sekcie F nariadenia Komisie (EÚ) č. 1209/2014, ktorým sa zavádza nová štatistická klasifikácia produktov podľa činností (CPA) a
  • dodanie tovaru s inštaláciou alebo montážou, ak inštalácia alebo montáž patrí do sekcie F vyššie uvedeného osobitného predpisu.

Podmienky na uplatnenie prenosu daňovej povinnosti podľa § 69 ods. 12 písmenom j) zákona o DPH:

  • dodanie stavebných prác, ktoré patria do sekcie F klasifikácie CPA,
  • dodanie stavby alebo jej časti na základe zmluvy o dielo alebo inej obdobnej zmluvy, ktoré patria do sekcie F klasifikácie CPA
  • dodanie tovaru s inštaláciou alebo montážou, ak inštalácia alebo montáž je stavebnou prácou, ktorá patrí do sekcie F klasifikácie CPA

a

  • predmetom dodania sú stavebné práce patriace do sekcie F klasifikácie CPA,
  • miesto dodania plnenia (stavebné práce) je na území SR a
  • dodávateľ a odberateľ sú platitelia dane v tuzemsku, t. j. sú registrovaní pre daň podľa § 4, § 4a, § 5 alebo § 6 zákona o DPH.

Prenos daňovej povinnosti upravený v § 69 ods. 12 písm. j) zákona o DPH sa nevzťahuje na dodanie stavby alebo jej časti na základe kúpnej zmluvy alebo inej obdobnej zmluvy, v zmysle ktorej predávajúci prevádza svoje vlastnícke právo k existujúcej stavbe alebo jej časti na kupujúceho.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály