Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prenos daňovej povinnosti pri dodaní tovaru zahraničnou osobou od 1. januára 2016

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Medzi novinkami, ktoré priniesla posledná novela zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), v oblasti DPH na rok 2016 sa nachádzajú prenos daňovej povinnosti na odberateľa pri tuzemských dodávkach stavebných prác, no rovnako sa po novom prenáša povinnosť platiť DPH aj pri dodávkach tovaru zahraničnou osobou. Podľa nových pravidiel už tovar nefakturuje zahraničný dodávateľ za cenu vrátane slovenskej DPH, ale povinnosť platiť daň sa prenáša na slovenského odberateľa. Nové pravidlo sa dokonca vzťahuje aj na slovenských neplatiteľov DPH. Článok uvádza základné pravidlá, ich porovnanie s pôvodným stavom a vysvetlenie na príkladoch.

Pravidlá pre DPH rozlišujú 2 základné druhy dodávok: dodávky tovaru a dodávky služieb. Na obe sa vzťahujú rozdielne pravidlá, týkajúce sa miesta dodania, príslušnej registrácie, spôsobu zdanenia a rovnako aj rozdielne vykazovanie v daňovom priznaní, kontrolnom či súhrnnom výkaze. Prenos daňovej povinnosti vysvetlený v článku sa týka dodávok tovaru, ktoré realizuje zahraničný dodávateľ v tuzemsku.

Miesto dodania tovaru, a teda krajina, v ktorej, resp. za akých podmienok sa dodávka tovaru zdaní daňou z pridanej hodnoty, závisí od spôsobu doručenia tovaru k odberateľovi, typu dodávky a aj od skutočnosti, ako bol tovar doručený.

Dodanie tovaru s odoslaním alebo prepravou [§ 13 ods. 1 písm. a) zákona o DPH]

Miesto dodania tovaru spojené s jeho odoslaním alebo prepravou sa nachádza vždy v krajine, „kde sa odoslanie/preprava začína“, t. j. odkiaľ bol tovar odoslaný alebo prepravený.

Ak ho teda odosielateľ odošle, resp. prepraví z územia mimo SR, miesto dodania sa nachádza v krajine dodávateľa a tovar sa zdaní podľa pravidiel platných v danej krajine − spravidla k cene tovaru uplatní DPH platnú v predmetnej krajine a slovenskému odberateľovi dodávku vyfakturuje za túto cenu vrátane DPH.

  • Ak však slovenský odberateľ oznámi zahraničnému dodávateľovi svoje IČ DPH pridelené v SR, zahraničný dodávateľ spravidla dodávku tovaru oslobodí od DPH (ide o rovnaký princíp ako v prípade dodávky tovaru slovenským platiteľom DPH zahraničného dodávateľovi, ktorý je v inej členskej krajine EÚ identifikovaný pre DPH, a slovenský dodávateľ z tohto dôvodu tovar vyfakturuje s oslobodením od DPH podľa § 43 ods. 1 zákona o DPH). Slovenský nadobúdateľ následne nadobudnutie tovaru samozdaní v SR slovenskou sadzbou DPH v slovenskom daňovom priznaní k DPH.
  • Ak slovenský odberateľ svoje slovenské IČ DPH neoznámi, príp. pre DPH nie je registrovaný, zahraničný dodávateľ dodávku tovaru nemôže oslobodiť a vyfakturuje ju za cenu vrátane DPH platnej v jeho krajine.

V oboch prípadoch − či už je tovar vyfakturovaný za cenu vrátane DPH, či bez nej − sa však miesto dodania tovaru nachádza stále v krajine dodávateľa, teda v krajine, z ktorej bol tovar odoslaný alebo prepravený.

Dodanie tovaru s inštaláciou a montážou [§ 13 ods. 1 písm. b) zákona o DPH]

Miesto dodania sa v zmysle § 13 ods. 1 písm. b) slovenského zákona o DPH nachádza v krajine, kde bol tovar inštalovaný alebo zmontovaný:

  • ak inštalácia/montáž prebehla v krajine zahraničného dodávateľa, vyfakturuje ho za cenu vrátane miestnej DPH, resp. v zmysle pravidiel platných v predmetnej krajine,
  • ak bol tovar nainštalovaný/zmontovaný v krajine slovenského odberateľa, daňová povinnosť sa prenáša na slovenského odberateľa.

Dodanie tovaru bez odoslania alebo prepravy [§ 13 ods. 1 písm. c) zákona o DPH]

V tomto prípade sa miesto dodania nachádza v krajine, kde sa „dodanie uskutočňuje“. Ak je teda tovar dodaný zo skladov, resp. predajní na území SR, vtedy sa miesto dodania nachádza na území SR a tovar sa musí zdaniť v SR:

  • ak ho dodáva slovenský dodávateľ − platiteľ DPH, podľa § 69 ods. 1 zákona o DPH vyfakturuje dodávku tovaru za cenu vrátane slovenskej DPH (v sadzbe 20 % alebo 10 %) bez ohľadu na postavenie odberateľa, prípadne uplatní prenos daňovej povinnosti pre príslušný režim,
  • ak však tovar dodáva zahraničná osoba, dodávka sa zdaní slo
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály