Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prenesenie daňovej povinnosti

Dátum: Rubrika: Poradňa

Ako si správne vysvetliť novú úpravu § 69 ods. 12 písm. f) a g) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“)?

Ak mám doklad z elektronickej registračnej pokladnice (ďalej len „ERP“) do 1 000 eur (v prípade hotovosti), resp. 1 600 eur (v prípade platobných prostriedkov nahrádzajúcich hotovosť), na ktorom je predaj daného tovaru, ktorý obsahuje všetky identifikačné údaje o odberateľovi (IČO, IČ DPH, jednotkovú cenu atď.), už to nie je zjednodušená faktúra, a preto pôjde o predaj tovaru v režime prenesenia daňovej povinnosti s povinným textom „prenesenie daňovej povinnosti“?

Ak mám presne taký istý doklad z ERP s identickým tovarom, v ktorom však nevyplním nejaký povinný údaj z riadnej faktúry (napr. IČO odberateľa), tak sa takýto doklad z ERP bude považovať za zjednodušenú faktúru s bežným režimom DPH, alebo obidva tieto doklady z ERP (jeden s kompletnými, druhý len s čiastočnými identifikačnými údajmi odberateľa) sa budú zdaňovať bežným postupom, nie s prenosom daňovej povinnosti?

Všeobecne platí zásada, že platiteľ pri dodaní tovarov alebo služieb vyhotovuje doklad, pričom spravidla ide o faktúru alebo za stanovených podmienok o tzv. zjednodušenú faktúru.

V zmysle novelizovaných ustanovení § 69 ods. 12 písm. f) a g) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) z prenosu daňovej povinnosti pri dodaní poľnohospodárskych plodín a tovarov z kovov od 1. ­januára 2019 sú vylúčené dodania, pri ktorých je vyhotovená zjednodušená faktúra podľa § 74 ods. 3 písm. a) alebo písm. b).

To znamená, že od

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály