Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prenájom nehnuteľnosti holdingovou spoločnosťou dcérskej spoločnosti

Dátum: Rubrika: Z praxe

V príspevku sa zaoberáme posúdením, či prenájom nehnuteľnosti holdingovou spoločnosťou dcérskej spoločnosti predstavuje (resp. za akých podmienok by predstavoval) priame alebo nepriame zapojenie do riadenia tejto dcérskej spoločnosti, v dôsledku ktorého sa nadobudnutie alebo držba podielov v tejto dcérskej spoločnosti považuje za ekonomickú činnosť. V súvislosti s tým sa zaoberáme aj otázkou práva na odpočítanie DPH z výdavkov vynaložených spoločnosťou na nadobudnutie podielov v tejto dcérskej spoločnosti.

Právny rámec Únie v súvislosti s nájmom nehnuteľnosti

Článok 2 smernice 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“) v odseku 1 písm. c) stanovuje, že DPH podlieha poskytovanie služieb za protihodnotu na území členského štátu zdaniteľnou osobou, ktorá koná ako taká.

Podľa článku 9 ods. 1 smernice o DPH zdaniteľná osoba je každá osoba, ktorá nezávisle a na akomkoľvek mieste vykonáva ekonomickú činnosť, odhliadnuc od účelu alebo výsledkov tejto činnosti.

Ekonomická činnosť je každá činnosť výrobcov, obchodníkov alebo osôb poskytujúcich služby vrátane ťažobných a poľnohospodárskych činností a činností pri výkone slobodných povolaní. Ekonomickou činnosťou je predovšetkým využívanie hmotného alebo nehmotného majetku na účely získania príjmu na pokračujúcom základe.

Podľa článku 135 bod 1 písm. l) smernice o DPH členské štáty oslobodia od dane nájom nehnuteľností. Oslobodenie od dane sa neuplatní na:

  1. poskytovanie ubytovania tak, ako je vymedzené v právnych predpisoch členských štátov, v hotelovom sektore alebo v sektoroch s podobnou funkciou vrátane poskytovania ubytovania v prázdninových táboroch alebo na miestach upravených na stanovanie;
  2. nájom priestorov a miest na parkovanie vozidiel.

Členské štáty môžu stanoviť ďalšie výnimky z rozsahu pôsobnosti oslobodenia od dane.

Podľa článku 137 smernice o DPH bod 1 členské štáty môžu zdaniteľným osobám poskytnúť možnosť voľby v otázke zdanenia nájmu nehnuteľností, podľa bodu 2 členské štáty stanovia pravidlá pre využitie možnosti ustanovenej v odseku 1. Členské štáty môžu obmedziť rozsah pôsobnosti tejto možnosti.

Nájom nehnuteľnosti podľa platného zákona o DPH

Prenájom nehnuteľnosti je podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) predmetom dane [§ 2 ods. 1 písm. b)], konkrétne dodaním služby (§ 9 ods. 1). Podľa § 38 ods. 5 zákona o DPH platiteľ, ktorý prenajíma nehnuteľnosť alebo jej časť zdaniteľnej osobe (podnikateľovi), sa môže rozhodnúť, že nájom nebude oslobodený od dane. S účinnosťou od 1. januára 2019 je právo voľby na uplatnenie DPH obmedzené, pretože sa vzťahuje len na nebytové priestory.

Podľa ustanovenia § 38 ods. 5 zákona o DPH účinného od 1. januára 2019, bez ohľadu na postavenie príjemcu (nájomcu) platiteľ dane bude vždy povinný uplatniť oslobodenie od dane pri nájomnom, ak je predmet nájmu určený na bývanie.

Holdingová spoločnosť

Holdingová spoločnosť (materská spoločnosť) je kapitálová spoločnosť, ktorá vlastní akcie alebo podiely iných (navonok právne samostatných) podnikov v takom množstve, aby to stačilo na ovládanie (kontrolu) činnosti týchto podnikov.

Obyčajne akcionári (podielnici) ovládaných spoločností holdingovej spoločnosti dajú svoje akcie (podiely) a dostanú za to akcie (podiely) holdingovej spoločnosti. Na to, aby bola holdingová spoločnosť schopná ovládať iný podnik, obyčajne potrebuje vlastniť väčšinu jeho akcií či podielov, ale ak je tento iný podnik vlastnený veľkým množstvom rôznych vlastníkov, holdingovej spoločnosti na ovládnutie obyčajne stačí aj menšinový balík akcií či podielov.

Najčastejšie holdingová spoločnosť vlastní (drží) iba akcie, dlhopisy, podielové fondy, intelektuálne vlastníctvo (napr. licencie, práva) alebo nehnuteľnosti. Jednotlivé dcérske spoločnosti potom obvykle produkujú produkty alebo poskytujú služby, napríklad v rôznych štátoch, v jednotlivých lokalitách. Existujú ale aj modely, kedy je úloha jednotlivých spoločností rozdelila inak (napríklad jedna dcérska firma vlastní práva k intelektuálnemu vlastníctvu, iná budovy, iná dopravu a logistiku, iná zaisťuje prevádzku atď.).

Na účely DPH sa považujú materská a dcérska spoločnosť za samostatné zdaniteľné osoby. Avšak samotné nadobudnutie a držba obchodných podielov nie je považované za ekonomické činnosti v zmysle smernice o DPH a tiež zákona o DPH, ktoré osobe, ktorá je ich majiteľom, priznávajú postavenie zdaniteľnej osoby. Samotné nadobudnutie podielov na zisku v iných podnikoch totiž nepr

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály