Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prenájom nehnuteľnosti a dodanie súvisiacich tovarov a služieb z hľadiska DPH

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor EÚ vydal 16. apríla 2015 rozsudok, ktorý sa zaoberal DPH posúdením prenájmu nehnuteľnosti poskytnutým spolu s dodaním elektrickej energie, tepla a vody, ako aj služby odvozu odpadu, a to rozsudok vo veci C-42/14 Wojskowa Agencja Mieszkaniowa w Warszawie.

C-42/14 Wojskowa Agencja Mieszkaniowa w Warszawie

Predmet sporu

Poľská agentúra Wojskowa Agencja Mieszkaniowa w Warszawie (ďalej len „WAM“) sa zaoberala prenájmom zverených štátnych nehnuteľností. V rámci svojej činnosti požadovala od nájomcov okrem nájmu aj úhradu vynaložených nákladov na dodávky elektriny, tepla a vody a odvoz odpadu, ktoré poskytovali tretie osoby. V tejto súvislosti WAM nájomcom fakturovala preddavky, ktorých výška bola stanovená v nájomnej zmluve, pričom uplatnila príslušnú sadzbu dane podľa jednotlivých druhov energií. Po uplynutí roka vykonala vyúčtovanie elektriny, tepla a vody, a to podľa ich skutočnej spotreby nájomcom.

Keďže sa od 1. januára 2011 zvýšila sadzba DPH, WAM požiadala poľské ministerstvo financií o stanovisko, akú sadzbu DPH má uplatniť na vyúčtovania preplatkov alebo nedoplatkov jednotlivých energií, ktoré uskutočnila po tomto dátume.

Ministerstvo financií nesúhlasilo s uplatnením sadzieb DPH podľa jednotlivých druhov plnení, ale považovalo dodanie energií a odvoz odpadu za súčasť jediného dodania, a to prenájmu. Podľa jeho názoru sa teda tieto plnenia mali zahrnúť do základu dane služby nájmu, ktorá je hlavným plnením, a uplatniť jedinú sadzbu dane vo výške stanovenej na prenájom.

Predmetom spolu boli teda otázky, či:

  • sa má v prípade prenájmu nehnuteľností dodanie elektriny, tepla a vody, ako aj odvoz odpadu, ktoré sú poskytované tretími osobami v prospech nájomcu, ktorý tieto tovary a služby priamo využíva, považovať za poskytované prenajímateľom, ak tento uzavrel príslušné dodávateľské zmluvy a od nájomcu požaduje len úhradu nákladov,
  • treba prenájom nehnuteľnosti a súvisiace dodávky vody, elektriny a tepla, ako aj odvoz odpadu považovať za zložené plnenie alebo za viaceré rôzne a nezávislé plnenia, ktoré treba vzhľadom na DPH posúdiť samostatne.

Argumenty uvedené v rozhodnutí Súdneho dvora EÚ

Poskytnutie dodávok energií a odvozu odpadu prenajímateľom

  • Súdny dvor EÚ sa v úvode zaoberal otázkou uplatnenia rozsudku vo veci C-185/01 Auto Lease Holland,
    • ktorý sa týkal lízingovej zmluvy na motorové vozidlo, ktorá nájomcu oprávňovala dopĺňať palivo v mene a na účet prenajímateľa tohto vozidla, a v ktorom Súdny dvor EÚ konštatoval, že prenajímateľ nedodáva nájomcovi uvedeného vozidla palivo,
    • a v ktorom Súdny dvor EÚ zdôraznil, že:
      • dodanie tovaru predstavuje prevod práva nakladať
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály