Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prenájom nebytových priestorov z hľadiska DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Nájom nebytových priestorov (t. j. nehnuteľnosti alebo jej časti) je vo všeobecnosti oslobodený od dane. Výnimkou je zo zákona nájom v ubytovacích zariadeniach (ubytovacie služby − hotel, motel, botel, penzión, turistická ubytovňa alebo chata, kemping a ubytovanie v súkromí) a nájom priestorov na parkovanie. Poskytovanie týchto nájmov podlieha vždy dani z pridanej hodnoty.

Uvedené vyplýva z § 38 ods. 3 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), ktorý je spracovaný vo väzbe na článok 135 Smernice Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica“), ktorá oslobodzuje od dane z pridanej hodnoty nájom nehnuteľností, pričom toto oslobodenie sa neuplatní na tieto transakcie:

  • poskytovanie ubytovania tak, ako je vymedzené v právnych predpisoch členských štátov, v hotelovom sektore alebo v sektoroch s podobnou funkciou vrátane poskytovania ubytovania v prázdninových táboroch alebo na miestach upravených na stanovanie,
  • nájom priestorov a miest na parkovanie vozidiel,
  • nájom trvalo inštalovaných zariadení a strojov,
  • nájom bezpečnostných schránok.

Smernica pritom dáva možnosť členským štátom stanoviť aj ďalšie výnimky z rozsahu pôsobnosti tohto oslobodenia od dane pri nájme nehnuteľností.

Platiteľ sa však v zmysle § 38 ods. 5 zákona o DPH môže rozhodnúť, že nájom nebytových priestorov zdaní, to však len v tom prípade, ak je nájom poskytnutý pre zdaniteľnú osobu (napr. pre podnikateľa, bez ohľadu na to, či tento podnikateľ je alebo nie je platiteľom DPH).

  • Ak platiteľ prenajíma v rámci svojho podnikania nebytové priestory viacerým zdaniteľným osobám, môže sa rozhodnúť, či nájom zdaní pre všetkým nájomcov alebo len pre niektorých nájomcov.
  • Ak platiteľ prenajíma nebytové priestory súkromnej osobe (v ponímaní zákona o DPH tzv. nezdaniteľnej osobe), nájom je vždy oslobodený od dane.

Uvedený postup platí aj pre prípady tzv. podnájmu, ku ktorým dochádza v prípadoch uzavretia zmluvy podľa § 666 Občianskeho zákonníka, v zmysle ktorého môže nájomca dať predmet nájmu do ďalšieho nájmu. Z hľadiska režimu DPH sa právny vzťah podnájmu posudzuje rovnako ako právny vzťah nájmu. Podľa § 38 ods. 6 zákona o DPH je aj podnájom

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály