Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prekluzívna lehota na vrátenie DPH plynúca od dátumu dodania

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V tomto vydaní časopisu prinášame komentár k rozsudku Súdneho dvora EÚ k predbežnej otázke týkajúcej sa prekluzívnej lehoty na uplatnenie práva na vrátenie DPH v prípade, že DPH bola fakturovaná a zaplatená až niekoľko rokov po dodaní − C-533/16 Volkswagen AG proti Finančnému riaditeľstvu Slovenskej republiky.

Predmet sporu

Nemecká spoločnosť Hella Leuchten Systeme GmbH a slovenské spoločnosti Hella Slovakia Front-Lighting s. r. o. a Hella Slovakia Signal-Lighting s. r. o. (ďalej len „dodávatelia“) dodávali v rokoch 2004 až 2010 nemeckej spoločnosti Volkswagen AG formy na výrobu svietidiel pre automobily. Na vystavených faktúrach neuvádzali DPH, keďže sa domnievali, že nešlo o dodanie tovaru, ale o „finančné vyrovnanie“.

V priebehu roka 2010 dodávatelia svoju chybu napravili – na vystavených faktúrach dodatočne uplatnili DPH, podali dodatočné DPH priznania za príslušné zdaňovacie obdobia a DPH odviedli do štátneho rozpočtu. V roku 2011 spoločnosť Volkswagen AG požiadala o vrátenie tejto DPH.

Daňový úrad však odmietol vrátiť DPH, ktorá sa týkala dodaní uskutočnených v rokoch 2004 až 2006, s odôvodnením, že uplynula 5-ročná prekluzívna lehota stanovená slovenskou legislatívou. Podľa správcu dane právo na vrátenie DPH vzniklo už dodaním tovaru, čiže keď vznikla daňová povinnosť, a tak v čase podania žiadosti o vrátenie DPH toto právo za roky 2004 až 2006 už zaniklo.

Predmetom sporu bola teda otázka, či v prípade, keď bola DPH fakturovaná zdaniteľnej osobe a táto ju zaplatila niekoľko rokov po dodaní, možno zamietnuť právo na vrátenie DPH z dôvodu, že prekluzívna lehota na uplatnenie tohto práva začala plynúť od dátumu dodania a uplynula pred podaním žiadosti o vrátenie DPH.

Argumenty uvedené v rozhodnutiach Súdneho dvora EÚ

  • Súdny dvor EÚ na úvod pripomenul, že:
    • cieľom smernice Rady 2008/9/ES z 12. februára 2008, ktorou sa ustanovujú podrobné pravidlá pre vrátenie dane z
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály