Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prehľad o aktivitách v oblasti DPH v rámci Európskej únie

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V aktuálnom príspevku opäť prinášame prehľad o aktivitách v oblasti DPH v rámci Európskej únie za ostatné mesiace spolu s odkazmi na webové stránky príslušných inštitúcií a orgánov Európskej únie s relevantnými dokumentmi.

Aktualizácie na webovej stránke venovanej pravidlám DPH v oblasti telekomunikačných služieb, služieb televízneho a rozhlasového vysielania a elektronicky poskytovaných služieb

Na webovej stránke venovanej pravidlám DPH v oblasti telekomunikačných služieb, služieb televízneho a rozhlasového vysielania a elektronicky poskytovaných služieb v rámci EÚ bolo v priebehu predchádzajúcich mesiacov vykonaných niekoľko aktualizácií.

Okrem iného bol zverejnený a neskôr aktualizovaný zoznam kontaktných osôb v jednotlivých členských štátoch EÚ pre otázky ohľadom zmien účinných od 1. 1. 2015.

V súčasnosti je tu tiež k dispozícii štruktúrované zhrnutie vybraných vnútroštátnych pravidiel, ktoré sú relevantné pre zdaňovanie vyššie uvedených služieb poskytovaných dodávateľmi z EÚ nezdaniteľným osobám z iných členských štátov EÚ, ako aj pre uplatňovanie osobitnej úpravy jednotného kontaktného miesta (Mini One Stop Shop – MOSS).

Stránka vo všeobecnosti informuje o zmenách pravidiel DPH, ktoré nadobudli účinnosť od 1. januára 2015. V tabuľkovom formáte a s použitím príkladov vysvetľuje predchádzajúce pravidlá a nové pravidlá účinné od 1. januára 2015, umožňuje tiež prístup k Vysvetlivkám k zmenám pravidiel pre určenie miesta dodania služieb od 1. januára 2015, k Príručke ku konceptu jednotného kontaktného miesta (Mini One Stop Shop guidelines), ako aj k súvisiacej legislatíve.

Aktualizované informácie si môžete prezrieť tu:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/vat/how_vat_works/telecom/index_en.htm#infoselnational

Správa o výpadkoch príjmov z DPH za rok 2012

Európska komisia zverejnila 23. októbra 2014 aktualizovanú ­správu k výpadkom príjmov z DPH za rok 2012. Obsahuje údaje, pokiaľ ide o rozdiel medzi sumou splatnej DPH a sumou, ktorú členské štáty EÚ na DPH vybrali v roku 2012.

Správa uvádza, že v roku 2012 došlo v celej Európskej únii k výpadkom na príjmoch z DPH vo výške 177 miliárd eur. To zodpovedá 16 % celkových očakávaných príjmov z DPH za 26 členských štátov (aktualizácia nezahŕňa údaje za Cyprus a Chorvátsko, ktoré je členom EÚ od 1. júla 2013).

Podľa správy boli v roku 2012 najnižšie výpadky príjmov z DPH zaznamenané v Holandsku (5 % očakávaných príjmov), vo Fínsku (5 %) a v Luxembursku (6 %). K najväčším výpadkom došlo podľa uvedeného dokumentu v Rumunsku (44 % očakávaných príjmov z DPH), na Slovensku (39 %) a v Litve (36 %). Komisia konštatovala, že v roku 2013 sa výber DPH na Slovensku zlepšil.

V jedenástich členských štátoch bol výpadok príjmov z DPH v roku 2012 oproti roku 2011 nižší, v pätnástich členských štátoch sa, naopak, zvýšil.

Správa pomenúva ďalšie faktory výpadku príjmov z DPH okrem nedodržiavania predpisov. Ako príčiny vzniknutých rozdielov uvádza okrem iného aj p

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály