Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prehľad diania v oblasti DPH na úrovni Európskej únie

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V tomto vydaní prinášame informatívny prehľad diania v oblasti DPH na úrovni EÚ za ostatné mesiace. Uvádzame tiež odkazy na užitočné linky, prostredníctvom ktorých môžete nahliadnuť do súvisiacich dokumentov zverejnených na internetových stránkach inštitúcií Európskej únie.

Pravidlá DPH pre určenie miesta poskytovania služieb

Na zasadnutí Rady ECOFIN zo dňa 21. júna 2013 dosiahla Rada politickú dohodu o návrhu nariadenia, ktorého cieľom je doplnenie Vykonávacieho nariadenia (EÚ) č. 282/2011, pokiaľ ide o miesto poskytovania služieb. Zámerom je lepšie pripraviť podnikateľov na zmenu pravidiel DPH týkajúcich sa miesta poskytovania telekomunikačných služieb, služieb televízneho a rozhlasového vysielania a elektronických služieb. Ďalšie navrhované opatrenia sa vzťahujú na služby spojené s nehnuteľným majetkom a služby distribúcie lístkov umožňujúcich vstup na kultúrne, umelecké, športové, vedecké, vzdelávacie, zábavné a podobné podujatia.

Hlavnými zmenami v rámci návrhu Nariadenia Rady, ktorým sa mení vykonávacie nariadenie (EÚ) č. 282/2011, pokiaľ ide o miesto poskytovania služieb, sú:

Telekomunikačné služby, služby rozhlasového a televízneho vysielania a elektronické služby

Služby tohto druhu poskytované nezdaniteľnej osobe budú od 1. januára 2015 v zmysle smernice Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej aj „Smernica o DPH“) zdaňované v členskom štáte, kde je odberateľ usadený, má trvalé bydlisko alebo kde sa obvykle zdržiava. Doplnenie vykonávacieho nariadenia má priniesť presnejšie vymedzenie týchto služieb a ich odlíšenie od ostatných druhov služieb, ktoré sa budú naďalej zdaňovať v členskom štáte poskytovateľa. Pre účely daňového posúdenia tiež rozlišuje dodávateľské vzťahy pri elektronicky dodávaných službách. Ďalej upravuje, kedy môže dodávateľ považovať zákazníka za nezdaniteľnú osobu, ako aj uplatnenie predpokladu o mieste usadenia odberateľa.

Predaj lístkov umožňujúcich vstup na podujatia od 1. januára 2015

Doplnenie vykonávacieho nariadenia potvrdzuje, že pravidlá pre určenie miesta dodania služieb v zmysle článkov 53 a 54 ods. 1 Smernice o DPH sa vzťahujú na zdaniteľné osoby, ktoré poskytujú lístky umožňujúce vstup na kultúrne, umelecké, športové, vedecké, vzdelávacie, zábavné alebo podobné podujatia vo vlastnom mene, na vlastný účet alebo na účet organizátora. Uvedené pravidlá sa teda majú uplatňovať aj v prípade, ak lístky na podujatia nepredáva priamo organizátor, ale sú distribuované cez sprostredkovateľov. Rozhodujúcim pre účely zdanenia je miesto, na ktorom sa podujatie skutočne koná.

Vymedzenie služieb spojených s nehnuteľným majetkom od 1. januára 2017

Do veľkej miery boli integrované usmernenia Výboru DPH z 93. stretnutia, ktoré sa konalo 1. júla 2011.

Navrhované nariadenie je predmetom formálneho schválenia Radou Európskej únie.

Európska komisia (Generálne riaditeľ­stvo pre dane a colnú úniu – DG TAXUD) má pripraviť vysvetlivky k prijatým vykonávacím predpisom s dôrazom na praktické implikácie prijatej úpravy. Vzhľadom na krátk

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály