Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prehľad diania v oblasti DPH na úrovni Európskej únie

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V aktuálnom príspevku opäť prinášame prehľad o dianí v oblasti DPH v rámci Európskej únie za ostatné mesiace spolu s odkazmi na webové stránky príslušných inštitúcií a orgánov Európskej únie s relevantnými dokumentmi.

Štúdia o výpadkoch príjmov z DPH za rok 2014

Európska komisia zverejnila v septembri 2016 správu o výpadkoch príjmov z DPH za rok 2014. Obsahuje údaje o rozdiele medzi predpokladanými príjmami z DPH a sumou, ktorú členské štáty EÚ vybrali na DPH v roku 2014.

Správa uvádza, že v roku 2014 došlo v Európskej únii k výpadkom na príjmoch z DPH vo výške 159,5 miliárd eur. To zodpovedá 14,06 % celkových očakávaných príjmov z DPH za 27 členských štátov (správa nezahŕňa údaje za Cyprus).

Celkový výpadok príjmov z DPH zaznamenal pokles po prvýkrát od roku 2011. V porovnaní s rokom 2013 sa v roku 2014 výpadok príjmov znížil o 2,5 miliardy eur, čo zodpovedá zníženiu pomeru výpadku ku celkovým očakávaným príjmom z DPH o 0,69 percentuálneho bodu. Správa za rok 2013 nezahŕňala údaje za Chorvátsko a Cyprus.

Podľa správy boli v roku 2014 v percentuálnom vyjadrení najnižšie výpadky príjmov z DPH zaznamenané vo Švédsku (1,24 % očakávaných príjmov), v Luxembursku (3,80 %) a vo Fínsku (6,92 %). K najväčším výpadkom došlo podľa uvedeného dokumentu v Rumunsku (37,89 % očakávaných príjmov z DPH), v Litve (36,84 %) a na Malte (35,32 %). Polovica štátov EÚ, ktorých výsledky sú zverejnené v správe, zaznamenala výpadok nižší ako 10,4 %.

V absolútnom vyjadrení zaznamenalo najväčší výpadok príjmov z DPH Taliansko (v sume 36,9 miliardy eur) a najmenší Luxembursko (147 miliónov eur).

Osemnásť členských štátov vykázalo oproti roku 2013 zlepšenie. Najvýraznejšie zlepšenia zaznamenalo Grécko, Estónsko a Maďarsko. Vo ôsmich členských štátoch EÚ oproti predchádzajúcemu roku k zníženiu výpadku nedošlo, pričom k najväčšiemu zvýšeniu výpadku došlo v Rumunsku a v Bulharsku.

Výpadok príjmov z DPH na Slovensku zaznamenal v porovnaní s rokom 2013 pokles o 2,11 percentuálneho bodu. Pomer výpadku ku celkovým očakávaným príjmom z DPH za rok 2014 je v percentuálnom vyjadrení 29,97 %

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály