Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prehľad diania v oblasti DPH na úrovni Európskej únie

Rubrika: Z Európskej únie

V aktuálnom vydaní časopisu prinášame informatívny prehľad aktualít v oblasti DPH na úrovni EÚ za uplynulé mesiace spolu s odkazmi na webové stránky príslušných inštitúcií a orgánov Európskej únie s relevantnými dokumentmi.

Minimálna základná sadzba DPH

V článku 97 smernice Rady 2006/­112/ES z 28. novembra 2006 o spo­ločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“) sa stanovuje, že od 1. januára 2011 do 31. decembra 2015 nesmie byť základná sadzba nižšia ako 15 %.

V decembri 2015 predložila Európska komisia návrh smernice Rady, ktorou sa mení smernica o DPH, pokiaľ ide o trvanie povinnosti uplatňovať minimálnu štandardnú sadzbu. Navrhuje sa zachovanie minimálnej základnej sadzby vo výške 15 % a predĺženie v súčasnosti platnej úpravy o dva roky, t. j. do 31. decembra 2017.

Podľa dôvodovej správy k návrhu smernice by mal tento časový rámec zabezpečiť zainteresovaným stranám potrebnú právnu istotu a mal by umožniť komplexnejšiu diskusiu o sadzbách DPH v súvislosti s pripravovaným akčným plánom v oblasti DPH.

Návrh smernice podlieha jednomyseľnému schváleniu Radou Európskej únie po porade s Európskym parlamentom a Hospodárskym a sociálnym výborom.

Návrh smernice je zverejnený tu:
http://www.europarl.europa.eu/RegData/docs_autres_institutions/commission_europeenne/com/2015/0646/COM_COM%282015%290646_SK.pdf

Usmernenie Výboru pre DPH k zdaňovaniu hazardných hier prevádzkovaných prostredníctvom internetu

Európska komisia zverejnila 18. januára 2016 materiál k zdaňovaniu hazardných hier prevádzkovaných prostredníctvom internetu. Dokument je výsledkom 102. zasadnutia Výboru pre DPH a následných diskusií zo 105. zasadnutia.

Okrem iného Výbor pre DPH jednomyseľne odsúhlasil, že miesto dodania služieb inej ako zdaniteľnej osobe, ktoré spočívajú v automatizovaných online hazardných hrách a iných hazardných hrách [za predpokladu, že tieto spĺňajú podmienky podľa článku 7 (1) Vykonávacieho nariadenia Rady (EÚ) č. 282/2011 z 15. marca 2011, ktorým sa ustanovujú vykonávacie opatrenia smernice o DPH], je miesto, kde má táto osoba sídlo, bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava.

Okrem ďalších úloh Výbor napomáha zabezpečiť jednotný výklad DPH pravidiel v rámci EÚ. Hoci usmernenia Výboru pre DPH nie sú právne záväzné, niektoré z nich boli neskôr transformované do právne záväzných vykonávacích predpisov.

Do súboru usmernení Výboru pre DPH možno nahliadnuť prostredníctvom webového portálu Európskej komisie:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/key_documents/

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály