Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Predaj zásob pod cenu obstarania

Dátum: Rubrika: Poradňa

  1. Spoločnosť má na sklade zásoby – tvorila k nim opravnú položku v roku 2012, pretože predpokladala, že ich ekonomická hodnota je nižšia ako ocenenie v účtovníctve. Následne ich v roku 2013 predala, ale za nižšiu cenu, ako bola ich obstarávacia cena (predala ich so stratou). Zúčtuje sa táto strata z predaja na účet 549 a následne rozdiel pripočíta k základu dane (rozdiel medzi predajnou a nákupnou cenou zásob)? Je potrebné vrátiť DPH, keď sme zásoby predali pod cenu obstarania?
  2. Ak spoločnosť pristúpi k riešeniu úplnej likvidácie tovaru, t. j. nepredá ich, ale fyzicky zlikviduje účtuje túto likvidáciu na účet 549 a táto položka je pripočítateľná k základu dane? Je potrebné vrátiť DPH, ktorú sme si uplatnili pri nákupe týchto zásob?

Predaj „pod cenu“ alebo likvidácia nepotrebných zásob, je situáciou, ktorá sa v podnikaní môže vyskytnúť, no súčasná daňová legislatíva ju osobitne nerieši. Žiadny právny predpis neustanovuje takú povinnosť, ako sa uvádza v otázke v súvislosti s predajom za nižšiu ako obstarávaciu cenu. Aj predaj „pod cenu“ je nutné považovať za predaj za dohodnutú cenu, ktorá je v zmysle zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) základom dane

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály