Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Predaj tovaru kúpeného od iného obchodníka s použitým tovarom

Rubrika: Poradňa

Spoločnosť s ručením obmedzeným sa zaoberá nákupom a predajom použitej záhradnej techniky. Je registrovaným platiteľom a záhradnú techniku kupuje prevažne od občanov alebo od súkromne hospodáriacich roľníkov, ktorí nie sú platiteľmi DPH. Spoločnosť kúpila malotraktor od platiteľa DPH, ktorý na faktúre neuviedol DPH, ale len informáciu: predaj použitého tovaru – daň vypočítaná len z prirážky. Má spoločnosť povinnosť pri predaji tohto traktora odviesť daň len z prirážky alebo musí použiť bežný režim s 20 % DPH?

Na účely zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) „použitým tovarom“ sa rozumie hnuteľný hmotný majetok, ktorý je vhodný na ďalšie použitie v nezmenenom stave alebo po oprave. Na druhej strane „obchodníkom“ na účely tohto zákona je zdaniteľná osoba, ktorá v rámci svojho podnikania kupuje, nadobúda v tuzemsku z iného členského štátu alebo dováža na účely ďalšieho predaja „použitý tovar“.

Pri predaji použitého tovaru sa v zmysle § 66 ods. 2 zákona o DPH uplatňuje osobitný režim, kedy základom dane pri predaji je kladný ro

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály