Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Predaj tovaru a digitálnych produktov v slovenskom e-shope

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Predaj prostredníctvom elektronického obchodu na webovej stránke dostupnej odberateľom z celého sveta, teda predaj prostredníctvom e-shopu, je v súčasnosti pomerne atraktívnou formou podnikania. Z hľadiska DPH sa samostatné pravidlá vzťahujú na predaj tovaru, ako aj na predaj nehmotných digitálnych produktov, pričom je potrebné zohľadniť, či slovenský dodávateľ predáva odberateľom len v rámci SR alebo v zahraničí. V článku sa venujem povinnostiam slovenského prevádzkovateľa e-shopu pri predaji tovaru a digitálnych produktov súkromným osobám zo Slovenska a z Českej republiky z hľadiska neplatiteľa, ako aj platiteľa DPH.

Riešenie u neplatiteľa DPH

♦ Príklad č. 1:

Neplatiteľ DPH a predaj tovaru prostredníctvom e-shopu

Slovenská spoločnosť predáva prostredníctvom svojho elektronického obchodu doplnky pre zdravú výživu:

  • odberateľom − nezdaniteľným osobám zo Slovenska,
  • odberateľom − nezdaniteľným osobám z Českej republiky.

Je povinná sa registrovať pre DPH?

Ak slovenský podnikateľský subjekt (zdaniteľná osoba − neplatiteľ DPH) dodáva tovar odberateľom so sídlom/trvalým bydliskom na Slovensku, miesto dodania sa určí v zmysle § 13 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) a ide o miesto (krajinu), kde sa preprava alebo odosielanie tovaru začína uskutočňovať. Dodávateľ nie je povinný na začiatku predaja sa pre DPH registrovať zo žiadneho titulu. Dodávky slovenským odberateľom mu však vstupujú do obratu sledovaného na účely povinnej registrácie za platiteľa DPH (§ 4 ods. 1 zákona o DPH). Dodávateľ sa môže za platiteľa DPH zaregistrovať aj dobrovoľne, t. j. ešte pred dosiahnutím obratu pre povinnú registráciu (§ 4 ods. 2 zákona o DPH).

V prípade dodávok tovaru českým nezdaniteľným osobám sa však miesto dodania tovaru určí v zmysle § 14 zákona o DPH. Dodanie tovaru zo SR do Českej republiky, teda z členského štátu EÚ iného než toho, v ktorom sa skončí odoslanie/preprava tovaru, a to odberateľom bez prideleného IČ DPH (t. j. súkromným osobám a podnikateľským subjektom neidentifikovaným pre DPH ) sa v zmysle § 6 ods. 5 zákona o DPH považuje za tzv. „zásielkový predaj“ a miesto dodania pre tento typ obchodu sa určí v zmysle § 14 zákona o DPH.

Pri dodávkach tovaru nezdaniteľným osobám do ČR je teda miestom dodania Česko ako krajina, v ktorej sa končí preprava alebo odoslanie tovaru, a to v prípade:

  • ak dodávky do Českej republiky prekročia limit stanovený týmto štátom (ide o sumu 1 140 000 CZK, resp. 43 420 eur). Ešte pred dosiahnutím uvedeného limitu sú slovenskí dodávatelia povinní sa informovať o svojich registračných, vykazovacích a platobných povinnostiach v ČR, alebo
  • ak si slovenský dodávateľ zvolí za miesto dodania ČR dobrovoľne ešte pred dosiahnutím tohto limitu, resp. bez ohľadu naň. V tomto prípade je rovnako potrebné plniť svoje daňové povinnosti podľa českých pravidiel.

Dovtedy, resp. v opačnom prípade je miestom dodania Slovensko. Slovenský dodávateľ nie je povinný sa registrovať pre DPH v SR ani v Českej republike ako v krajine odberateľa, dodávky českým odberateľom ako dodávky s miestom dodania v SR mu však vstupujú do obratu pre povinnú registráciu za platiteľa DPH.

♦ Príklad č. 2:

Neplatiteľ DPH a predaj digitálnych produktov prostredníctvom e-shopu

Slovenská spoločnosť predáva prostredníctvom svojho elektronického obchodu s výživovými doplnkami aj inštruktážne online kurzy s praktickými cvičeniami pre zdravú chrbticu:

  • odberateľom − nezdaniteľným osobám zo Slovenska,
  • odberateľom − nezdaniteľným osobám z Českej republiky.

Je povinná sa registrovať pre DPH?

Online kurzy sa v zmysle § 9 ods. 1 zákona o DPH považujú za služby. Ich miesto dodania pri predaji nezdaniteľným osobám sa určí v zmysle osobitného pravidla pre miesto dodania služieb uvedeného v § 16 ods. 14 zákona o DPH, je ním teda krajina, v ktorej má odberateľ „sídlo, bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava“.

Pri predaji slovenským odberateľom − nezdaniteľným osobám, t. j. odberateľom s bydliskom v SR, sa teda miesto dodania nachádza v SR a dodávka sa zdaní podľa slovenských pravidiel slovenskou DPH. Dodávateľ však nie je platiteľom DPH a dodávky tovaru preto fakturuje za cenu bez DPH. Dodávky s miestom dodania v SR mu však vstupujú do obratu pre

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály