Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Predaj podniku z hľadiska DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Uplatňovanie DPH pri predaji podniku alebo jeho časti upravuje ust. § 10 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH"). Uvedené ustanovenie zákona o DPH definuje plnenia, ktoré sa v súlade so zákonom o DPH nepovažujú za dodanie tovaru ani za dodanie služby, jedným z týchto plnení je aj predaj podniku alebo jeho časti. Podľa § 10 ods. 1 zákona o DPH sa predaj podniku alebo jeho časti tvoriacej samostatnú organizačnú zložku nepovažuje za dodanie tovaru a dodanie služby.

Zmluva o predaji podniku je upravená v § 476 až § 488 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“). Zmluvou o predaji podniku sa predávajúci zaväzuje previesť na kupujúceho vlastnícke právo k veciam, iné práva, a iné majetkové hodnoty, ktoré slúžia na prevádzkovanie podniku a kupujúci sa zaväzuje prevziať záväzky predávajúceho súvisiace s podnikom a zaplatiť kúpnu cenu. Zmluva vyžaduje písomnú formu a overené podpisy predávajúceho a kupujúceho.

Podstatnými časťami zmluvy o pre­daji podniku sú:

  • označenie zmluvných strán,
  • určenie podniku alebo jeho časti, ktoré sú predmetom predaja,
  • jednoznačné definovanie, že zmluva sa vzťahuje na prechod všetkých práv a záväzkov, spojených s prevádzkou podniku alebo jeho časti,
  • určenie kúpnej ceny.

Predmetom zmluvy musí byť vždy podnik ako celok alebo jeho časť tvoriaca samostatnú organizačnú zložku (nemusí ísť však o organizačnú zložku zapísanú v obchodnom registri, ale mala by byť schopná samostatnej existencie). Zásadným znakom tejto zmluvy je, že jej predmetom nie je jednotlivá vec, ale podnik ako súbor hmotných a nehmotných zložiek podnikania. Pod pojmom hmotné zložky možno rozumieť nehnuteľné a hnuteľné veci.

Nehmotnými zložkami sú najmä obchodné meno, obchodné tajomstvo, ochranné známky, know-how, goodwill, sieť obchodných ­vzťahov, obchodné podiely, a iné práva. Zmluvou o predaji podniku sa súčasne prevádzajú rôzne práva a záväzky z existujúcich právnych vzťahov, napr. práva a záväzky z nájomných zmlúv, poistných zmlúv a iných zmlúv bez súhlasu druhej zmluvnej strany.

Prevod pohľadávok z predávajúce­ho na kupujúceho sa riadi ustanoveniami zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. o po­­stúpení pohľadávky. Spolu s pohľadávkami prechádza na kupu­júceho príslušenstvo pohľadávok, ako aj všetky práva s nimi spojené. Na prevod záväzkov sa pri predaji podniku nevyžaduje súhlas veriteľov. Predávajúci však za splnenie prevedených záväzkov kupujúcim zo zákona ručí. Obsah záväzkov, ktoré prešli z predávajúceho na kupujúceho, sa nemení. Kupujúci môže uplatniť voči veriteľovi všetky námietky, ktoré by mohol uplatniť predávajúci. V súvislosti s prevodom záväzkov treba pripomenúť povinnosť kupujúceho oznámiť bez zbytočného odkladu skutočnosť prevzatia záväzkov veriteľom.

Z obsahu zmluvy o predaji podniku musí byť zrejmé, že ide o prevod všetkých práv a záväzkov, ktoré zahŕňajú hmotné a nehmotné zložky, ktoré v súhrne predstavujú podnik alebo časť podniku, spôsobilú vykonávať samostatnú hospodársku činnosť. Len v takom prípade je možné uplatniť § 10 ods. 1 zákona o DPH.

Zo zmluvy musí byť zrejmé, že predaj sa nevzťahuje len na prevod majetku, ako je napr. prevod skladových zásob. Pri takomto predaji nie je možné uplatniť § 10 ods. 1 zákona o DPH, a takýto predaj by podlieha

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály