Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Predaj ojazdených automobilov dovezených z EÚ

Dátum: Rubrika: Z praxe

Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) priamo nedefinuje, čo sa rozumie pod pojmom „ojazdený automobil“. Definuje však pojem „nový dopravný prostriedok“, ktorým sa rozumie pozemné motorové vozidlo (so zdvihovým objemom motora viac ako 48 cm3 alebo s výkonom väčším ako 7,2 kW určené na prepravu osôb a nákladov), ak nemá najazdených viac ako 6 000 km alebo v čase jeho dodania neuplynulo šesť mesiacov od jeho prvého uvedenia do prevádzky.

Možno teda odvodiť, že za ojazdený automobil na účely tohto článku budeme považovať automobil, ktorý spĺňa nasledovné kritériá:

  • má najazdených viac ako 6 000 km alebo
  • v čase jeho dodania uplynulo viac ako šesť mesiacov od jeho prvého uvedenia do prevádzky.

V opačnom prípade by išlo o kúpu a predaj nového automobilu, ktorý podlieha inému režimu DPH ako kúpa a predaj ojazdeného automobilu. Rovnako sa tento článok nevzťahuje na predaj ojazdeného auta, ktoré by mal obchodník s ojazdenými automobilmi zaradené v obchodnom majetku ako dlhodobý hmotný majetok (tzv. firemné auto).

Ojazdený automobil spĺňa definíciu použitého tovaru podľa § 66 ods. 1 písm. c) zákona o DPH – je to hnuteľný hmotný majetok, ktorý je vhodný na ďalšie použitie v nezmenenom stave alebo po oprave. Predaj ojazdených automobilov môže teda spadať pod režim osobitnej úpravy uplatňovania dane pri použitom tovare podľa § 66 zákona o DPH.

Rozhodujúcou skutočnosťou na správne uplatňovanie dane obchodníkom s vybranými druhmi tovarov pri ich predaji okrem splnenia podmienky, že ide o tovar podliehajúci osobitnej úprave dane, je daňový režim, v akom predmetný tovar bol obchodníkovi dodaný. Platiteľ DPH pri nákupe ojazdených automobilov z EÚ za účelom správneho určenia postupu z hľadiska režimu uplatnenia DPH musí mať preto informácie o predávajúcej osobe a o režime dane, ktorý tento predávajúci uplatnil pri kúpe.

Správne uplatnenie DPH pri nadobudnutí a následnom predaji teda závisí od:

  1. statusu predávajúceho z iného členského štátu, od ktorého tuzemský platiteľ DPH obstaráva ojazdený automobil (dodávateľ), pričom môže ísť o:
    • osobu, ktorá nie je v členskom štáte identifikovaná pre daň – neplatiteľ DPH,
    • osobu, ktorá je v členskom štáte identifikovaná pre daň – platiteľ DPH,
    • obchodníka, ktorý predáva použitý tovar a používa osobitnú úpravu zdaňovania použitého tovaru podľa zákona platného v príslušnom členskom štáte [čl. 313 smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“)],
  2. režimu dane, ktorý dodávateľ uplatnil pri kúpe automobilu, ktorý predáva ako ojazdený:
    • bežný režim dane (odvod dan
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály