Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Predaj ojazdeného vozidla

Dátum: Rubrika: Poradňa

V januári 2011 sme kúpili ojazdené osobné motorové vozidlo od obchodníka s použitým tovarom, ktorý uviedol v závere faktúry klauzulu „Predávajúci uplatňuje osobitnú úpravu dane podľa § 66 zákona č. 222/2004 Z. z. o DPH“. Teraz chceme toto vozidlo predať občanovi, ktorý nie je zdaniteľnou osobou. Ako máme postupovať pri predaji, čo sa týka DPH? Predávame motorové vozidlo bez DPH alebo s DPH? V prípade predaja bez DPH treba uviesť nejakú poznámku?

Sme platiteľmi DPH, prvý (pôvodný) vlastník (r. 2006) bol platiteľom DPH, a nemohol si pri kúpe osobného motorového vozidla uplatniť DPH podľa vtedy platného zákona, pôvodný vlastník predal motorové vozidlo obchodníkovi s použitým tovarom, ktorý je tiež registrovaný pre DPH.

Automobil ste nadobudli v osobitnom režime v zmysle § 66 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) a budete ho predávať nezdaniteľnej osobe s miestom dodania v SR.

Pri tejto otázke je dôležité posúdiť, či sa vaša spoločnosť považuje za tzv. obchodníka s použitým tovarom. V súlade s § 66 zákona o DPH sa za obchodníka s použitým tovarom považuje zdaniteľná osoba, ktorá vrámci svojho podnikania kupuje, nadobúda v tuzemsk

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály