Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Predaj auta – osobitná úprava DPH

Dátum: Rubrika: Poradňa

Spoločnosť s ručením obmedzeným, platiteľ DPH, nadobudla auto z Belgicka od platiteľa DPH za účelom ďalšieho predaja a chcela by uplatňovať zdanenie prirážky § 66 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), ale na faktúre je uvedené, že dodanie je oslobodené od DPH z dôvodu trojstrannej transakcie, pretože ide o „obrácené zdanení“ v súvislosti s článkom 141 a 197 smernice Rady č. 2006/112/ES o jednotnom systéme dane z pridanej hodnoty a že ide o použitý tovar. To, že by sa dal uplatňovať § 66 zákona o DPH, a teda zdanenie prirážky, hovorí len to, že ide o použitý tovar. Súčasne „obrácené zdanení“ znamená pre spoločnosť režim samozdanenia (tzv. reverse charge).

Má spoločnosť odviesť DPH z celej sumy predaného auta, alebo si môže uplatňovať len zdanenie prirážky v zmysle § 66 zákona o DPH? Čo by malo byť uvedené na faktúre v zmysle zákona o DPH alebo smernice EÚ, aby sa mohlo uplatňovať len zdanenie prirážky?

V zmysle článku 313 smernice Rady 2006/112/ES členské štáty uplatnia na použitý tovar, umelecké diela, zberateľské predmety a starožitnosti dodané zdaniteľnými obchodníkmi osobitnú úpravu zdaňovania prirážky zdaniteľného obchodníka v súlade s ustanoveniami tohto pododdielu.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály