Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prechodné položky podľa zákona o DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Podľa ustanovenia § 22 ods. 1 a 2 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (ďalej len „zákon o DPH“) základom dane pri dodaní tovaru alebo služby je všetko, čo tvorí protihodnotu, ktorú dodávateľ prijal alebo má prijať od príjemcu plnenia alebo inej osoby za dodanie tovaru alebo služby, zníženú o daň. Z uvedeného vyplýva, že každá odplata predstavuje základ pre výpočet DPH. Základ dane zahŕňa aj súvisiace náklady účtované platiteľom príjemcovi plnenia alebo inej osobe, ktoré sú priamo spojené so zdaniteľným plnením a za ktoré platiteľ požaduje úhradu.

V prípade poplatkov (napr. kolky, poštovné, kúpeľné poplatky...), pri posudzovaní, či vstupujú do základu dane, môžu nastať dve situácie:

  1. Ak platiteľ dane náklady/výdavky zaplatil vo svojom mene a na svoj účet, považujú sa tieto za náklady/výdavky súvisiace s jeho činnosťou a podľa ustanovenia § 22 ods. 2 zákona o DPH sú súčasťou základu dane.
  2. V prípade, že výdavky, ktoré platiteľ dane zaplatil v mene a na účet svojho zákazníka, ktorému dodáva tovar alebo službu, sú podľa zákona o DPH považované za prechodné položky a platiteľ dane ich podľa § 22 ods. 3 zákona o DPH do základu dane nezahŕňa.

Náklady/výdavky, ktoré dodávateľovi tovaru vzniknú v spojitosti s dodaním tovaru, sa nezdaňujú osobitne. Osobitne možno zdaňovať iba taký náklad/výdavok, ktorý tvorí samostatné poskytnutie služby alebo tovaru, t. j. ak si ho objednávateľ (zákazník) objednal ako samostatné plnenie. Platiteľ DPH si teda výdavky, ktoré uhradí za zákazníka, nezahrnie do svojich daňových výdavkov a zároveň ani príjem z týchto výdavkov nie je zdaniteľným príjmom.

♦ Príklad č. 1:

Platiteľ DPH prevádzkuje hotel vo Vysokých Tatrách. Klient hotela, ktorý je v ňom ubytovaný, platí nasledovné druhy platieb:

  • ubytovanie,
  • daň z ubytovania,
  • iné služby, ktoré si klient objednal.

Pokiaľ hotel (ďalej aj ako „prevádzkovateľ ubytovacieho zariadenia“) ob

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály