Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pravidlá refakturácie z hľadiska zákona o DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

V praxi často používané pojmy „refakturácia“ alebo „prefakturácia“ nedefinuje žiaden právny predpis. Pri refakturácii (prefakturovaní) vyhotoví obstarávateľ pre zákazníka faktúru, ktorou deklaruje dodávku za protihodnotu v rámci obchodného vzťahu, pri ktorom obstarávateľ nerealizuje dodávku vlastnými kapacitami, ale dodávku objedná vo svojom mene u inej osoby.

Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) pojem refakturácia nedefinuje ani nepoužíva v žiadnom zo svojich ustanovení. Vymedzuje však postupy pre tento druh obchodného vzťahu z hľadiska uplatňovania pravidiel zákona o DPH.

Refakturácia služieb ako zdaniteľný obchod

Dodaním služby je podľa § 9 zákona o DPH každé plnenie, ktoré nie je dodaním tovaru podľa § 8, vrátane:

  • prevodu práva k nehmotnému majetku vrátane poskytnutia práva k priemyselnému vlastníctvu alebo inému duševnému vlastníctvu,
  • poskytnutia práva užívať hmotný majetok,
  • prijatia záväzku zdržať sa konania alebo strpieť konanie alebo stav,
  • služby dodanej na základe poverenia alebo rozhodnutia vydaného štátnym orgánom alebo na základe zákona.

Za dodanie služby za protihodnotu sa považuje aj:

  • užívanie hmotného majetku, ktorý je vo vlastníctve platiteľa a pri ktorého kúpe alebo vytvorení vlastnou činnosťou bola daň úplne alebo čiastočne odpočítateľná, na osobnú spotrebu platiteľa alebo jeho zamestnancov, alebo na ďalší iný účel ako na podnikanie platiteľa okrem užívania majetku, pri ktorom bola daň odpočítaná podľa § 49 ods. 5 alebo § 49a v rozsahu použitia majetku na podnikanie alebo bola vykonaná úprava odpočítanej dane podľa § 54a,
  • bezodplatné dodanie služby na osobnú spotrebu platiteľa alebo jeho zamestnancov, alebo na ďalší iný účel ako na podnikanie platiteľa, okrem služby bezodplatne dodanej vysielajúcej organizácii alebo prijímateľovi dobrovoľníckej činnosti podľa zákona č. 406/2011 Z. z. o dobrovoľníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.

Pri obstaraní služieb a ich následnej refakturácii postupuje platiteľ dane podľa § 9 ods. 4 zákona o DPH. Ak zdaniteľná osoba vo svojom mene pre inú osobu obstará dodanie služby, podľa cit. ustanovenia zákona o DPH platí, že táto zdaniteľná osoba službu sama prijala a sama dodala. Z hľadiska uplatňovania mechanizmu DPH pri obstaraní služby to znamená, že táto osoba je prijímateľom a súčasne aj poskytovateľom služby.

Postup podľa § 9 ods. 4 zákona o DPH uplatní platiteľ dane predovšetkým pri zmluvných vzťahoch upravených komisionárskymi alebo zasielateľskými zmluvami. Poskytovateľ služby pri fakturácii služby aj obstarávateľ pri jej refakturácii použijú rovnakú sadzbu dane vzťahujúcu sa na obstaranú službu.

V závislosti od charakteru služby a príslušného režimu dane, ktorý sa na obstaranú službu vzťahuje (oslobodenie od dane, zdanenie), má obstarávateľ z prijatej služby právo na odpočítanie dane v súlade s podmienkami definovanými v § 49 – § 51 zákona o DPH. Právo na odpočítanie dane vzniká obstarávateľovi momentom vzniku daňovej povinnosti pri dodaní služby poskytovateľom.

♦ Príklad č. 1:

Platiteľ dane A na základe zmluvy o obstaraní služby zabezpečí vo svojom mene pre zákazníka, platiteľa dane B, opravu stroja u platiteľa dane C. Platiteľ dane C, poskytovateľ služby, vyhotoví pre obstarávateľa, platiteľa A, faktúru s uplatnením dane.

Platiteľ dane A, obstarávateľ, si daň odpočíta a následne službu opravy mechanizmu refakturuje zákazníkovi B v cene s DPH. Do ceny služby zahrnie platiteľ dane A aj hodnotu svojej prirážky, ktorú požaduje za obstaranie služby. Údaje o refakturovanej službe uvedie platiteľ v daňovom priznaní (riadok 03, 04) v časti A.1 kontrolného výkazu a v evidencii DPH za zdaňovacie obdobie, v ktorom vznikla v súlade s § 19 ods. 6 zákona o DPH daňová povinnosť.

Ak platiteľ dane obstará službu od neplatiteľa a následne požaduje úhradu od zákazníka, je povinný uplatniť k cene prefakturovanej služby, ktorá zahŕňa aj jeho províziu za obstaranie, daň. Právo na odpočítanie dane nemá, daň nebola poskytovateľom, neplatiteľom dane, uplatnená.

♦ Príklad č. 2:

Spoločnosť A, platiteľ dane, obstarala vo vlastnom mene na účet inej osoby prepravu pre spoločnosť B, platiteľa dane, u prepravcu C, ktorý nie je platiteľom dane. Prepravca, neplatiteľ dane, uskutočnil prepravu 22. augusta 2017 a fakturoval ju spoločnosti A v sume 620 eur. Spoločnosť A požaduje platbu za obstaranú službu vrátane svojej odmeny od spoločnosti B faktúrou vyhotovenou 4. septembra 2017 v sume 900 eur vrátane dane (750 eur základ dane, 150 eur daň).

Spoločnosti A, ktorá obstarala službu od neplatiteľa, vznikla daňová povinnosť dňom vyhotovenia faktúry 4. septembra 2017, ktorou požaduje platbu za obstaranú službu. Údaje o refakturovanej službe uvedie platiteľ v daňovom priznaní (riadok 03, 04) v časti A.1 kontrolného výkazu a v evidencii DPH za zdaňovacie obdobie september.

Ak platiteľ dane obstará službu, pri dodaní ktorej sa uplatňuje oslobodenie od dane bez možnosti odpočítania dane a pri ktorej poskytovateľ v súlade so zákonom neuplatnil daň, neuplatní daň ani obstarávateľ pri požadovaní odplaty od svojho zákazníka (refakturuje službu s oslobodením od dane).

Ak zákon o DPH na uplatnenie oslobodenia od dane vyžaduje splnenie stanovených podmienok, musí tieto podmienky spĺňať poskytovateľ služby, nie obstarávateľ. Pri odpočítaní dane z prijatých plnení však musí obstarávateľ postupovať podľa § 49 ods. 3 a 4 zákona o DPH. Z tovarov a služieb, ktoré použije na dodanie služieb oslobodených od dane, si daň odpočíta v pomernej výške po prepočte koeficientom, príp. si neodpočíta daň vôbec.

♦ Príklad č. 3:

Platiteľ dane A obstará vo svojom mene pre platiteľa dane B vykonanie preventívnych lekárskych prehliadok pre jeho zamestnancov u platiteľa C. Súkromné zdravotnícke zariadenie, platiteľ dane C, ktoré je podľa zákona č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, vyhotoví pre obstarávateľa A faktúru za poskytnutie zdravotníckych služieb s uplatnením oslobodenia od dane.

Obstarávateľ A refakturuje platiteľovi B službu v cene zvýšenej o svoju prirážku rovnako s oslobodení

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály