Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pravidlá a postup pri vrátení nadmerného odpočtu

Dátum: Rubrika: Z praxe

Nadmerný odpočet ako prevýšenie odpočítavanej vstupnej DPH nad vypočítanou daňou zo zdaniteľných obchodov na výstupe štát platiteľovi DPH nevráti hneď, ako sa občas podnikatelia v praxi domnievajú. Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) ustanovuje viacero spôsobov, resp. režimov jeho vrátenia. Článok je zameraný na základné pravidlá vrátenia nadmerného odpočtu a najčastejšie situácie z praxe.

Základné spôsoby vysporiadania nadmerného odpočtu

  1. skrátený režim – ide o skoršie vrátenie nadmerného odpočtu do 30 dní od uplynutia lehoty na podanie predmetného daňového priznania za zdaňovacie obdobie, v ktorom nadmerný odpočet vznikol. Táto možnosť sa však týka len niektorých platiteľov DPH spĺňajúcich zákonné podmienky podľa § 79 ods. 2 zákona o DPH,
  2. režim započítania nadmerného odpočtu v nasledujúcom zdaňovacom období (t. j. daňovník si odpočíta nadmerný odpočet od vlastnej daňovej povinnosti v nasledujúcom daňovom priznaní k DPH) – týka sa všetkých ostatných platiteľov DPH, ktorým vznikla v nasledujúcom zdaňovacom období vlastná daňová povinnosť (§ 79 ods. 1 zákona o DPH),

daňový úrad vráti nadmerný odpočet do 30 dní od podania daňového priznania za nasledujúce zdaňovacie obdobie, resp. od uplynutia lehoty na podanie daňového priznania v prípade, že daňovník nemohol odpočítať celý nadmerný odpočet, resp. si mohol odpočítať len časť nadmerného odpočtu – týka sa všetkých platiteľov DPH, ktorým nevznikla v nasledujúcom zdaňovacom období vlastná daňová povinnosť, alebo ktorým vznikla vlastná daňová povinnosť nižšia ako výška nadmerného odpočtu (§ 79 ods. 1 zákona o DPH).

Postup podľa § 79 ods. 1 zákona o DPH

Uvedený postup sa týka platiteľov DPH, ktorí nespĺňajú podmienky uvedené § 79 ods. 2 zákona o DPH, sú to predovšetkým štvrťroční platitelia; mesační platitelia, ktorí boli platiteľmi DPH kratšiu dobu ako 12 mesiacov pred skončením kalendárneho mesiaca, v ktorom nadmerný odpočet vznikol, alebo ktorí mali v období 6 kalendárnych mesiacov pred skončením kalendárneho mesiaca, v ktorom nadmerný odpočet vznikol, daňové a colné nedoplatky a nedoplatky na odvodoch vo výške viac ako 1 000 eur.

Títo platitelia DPH postupujú pri vrátení nadmerného odpočtu nasledovne:

  • Platiteľ DPH sa v prvom rade pokúsi nadmerný odpočet z r. 32 daňového priznania k DPH odpočítať od vlastnej daňovej povinnosti z r. 31 v daňovom priznaní k DPH za nasledujúce zdaňovacie obdobie. Nadmerný odpočet teda nezíska okamžite ani do 30 dní od uplynutia lehoty na podanie daňového priznania ako platitelia spĺňajúci podmienky podľa § 79 ods. 2 zákona o DPH, ale si ho žiada až v nasledujúcom zdaňovacom období a daňovom priznaní za toto nasledujúce obdobie. Ak je výsledkom daňového priznania k DPH vlastná daňová povinnosť v r. 31, platiteľ DPH od nej odpočíta nadmerný odpočet z prechádzajúceho zdaňovacieho obdobia. Rozdiel, t. j. vlastnú daňovú povinnosť na úhradu uvedenú v r. 34 daňového priznania uhradí v lehote na podanie daňového priznania, t. j. do 25 dní po skončení príslušného zdaňovacieho obdobia.
  • Ak výsledkom daňového priznania za nasledujúce zdaňovacie obdobie nie je vlastná daňová povinnosť, teda ide znova o nadmerný odpočet alebo platiteľ nevykonal žiadne zdaniteľné obchody, nadmerný odpočet z prechádzajúceho obdobia odpočítať nemôže. V takomto prípade mu daňový úrad vráti nadmerný odpočet, a to do 30 dní od podania aktuálneho daňového priznania, teda priznania za uvedené nasledujúce obdobie. Ak platiteľ DPH nebol povinný podať daňové priznanie, daňový úrad vráti nadmerný odpočet do 30 dní do uplynutia lehoty na jeho podanie.
  • Ak výsledkom daňového priznania za nasledujúce zdaňovacie obdobie je vlastná daňová povinnosť, no v sume nižšej, ako nadmerný odpočet žiadaný platiteľom, platiteľ DPH odpočíta len časť. Časť, ktorú nemohol odpočítať, mu daňový úrad vráti, a to do 30 dní od podania aktuálneho daňového priznania, teda priznania za nasledujúce zdaňovacie obdobie, resp. do 30 dní od uplynutia lehoty na jeho podanie.

Postup podľa § 79 ods. 2 zákona o DPH

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály