Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pracovné cesty, cestovné náhrady a právo na odpočítanie DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Podnikateľské subjekty na účely obchodných rokovaní, vzdelávania či iného spôsobu dosahovania, zabezpečovania a udržiavania svojich príjmov uskutočňujú v praxi často pracovné cesty na miesta mimo svojho sídla či pravidelného výkonu činnosti. Účastníkmi ciest bývajú prioritne zamestnanci, ale aj štatutári či spoločníci obchodných spoločností, prípadne ich podnikatelia − fyzické osoby uskutočňujú sami. Predmetom článku je vysvetlenie pravidiel, kedy vzniká právo na odpočítanie DPH z najčastejších vstupov súvisiacich s pracovnými cestami (preprava, ubytovanie, vzdelávanie a pod.) v SR i v zahraničí.

Zamestnávateľ ako platiteľ DPH a pracovné cesty zamestnancov

Právo na odpočítanie DPH zo vstupov má platiteľ DPH:

  • ak príslušné vstupy použije na svoje dodávky, ktoré podliehajú DPH, teda ich fakturuje za cenu vrátane DPH, prípadne uplatní oslobodenie s právom na odpočítanie DPH na vstupe, resp. ide o režim s prenosom daňovej povinnosti na odberateľa,
  • ak je príslušná DPH na vstupe voči nemu uplatnená iným platiteľom v SR z tovarov a služieb, ktoré sú alebo majú byť platiteľovi dodané, prípadne ním uplatnená z tovarov a služieb, pri ktorých je povinný platiť DPH ako odberateľ (§ 69 ods. 2 až 4, 7 a 9 až 12, resp. § 11 a § 11a zákona o DPH),
  • ak má k dispozícii faktúru od dodávateľa − buď slovenského platiteľa DPH, alebo dodávateľa tovaru z iného členského štátu EÚ (v prípade odpočítania DPH súvisiacej so samozdanením prijatých tovarov a služieb v zmysle § 69 ods. 2 až 4, 7 a 9 až 12 nemusí mať k dispozícii faktúru, stačí, ak je DPH uvedená v záznamoch podľa § 71 zákona o DPH).

V prípade, ak platiteľ DPH ako zamestnávateľ uhrádza výdavky vynaložené na pracovnej ceste zamestnanca prostredníctvom cestovných náhrad, však právo na odpočítanie DPH nemá:

  • príslušná DPH na vstupe voči nemu nie je uplatnená iným platiteľom DPH a nejde ani o uplatnenie DPH prostredníctvom režimu samozdanenia (uvedené vstupy boli dodané zamestnancovi, nie jeho zamestnávateľovi − platiteľovi DPH s možným právom na odpočítanie DPH),
  • zamestnanec ako dodávateľ neposkytuje faktúru s vyčíslenou DPH ani inými náležitosťami v zmysle zákona o DPH.

♦ Príklad č. 1:

Odpočítanie DPH zo vstupov vyúčtovaných zamestnancom, pracovná cesta v rámci SR

Obchodná spoločnosť z Bratislavy uhradila na základe správy z pracovnej cesty svojho zamestnanca cestovné náhrady súvisiace s cestou uskutočnenou v júni 2017 do Košíc:

  • výdavky na pohonné látky do súkromného automobilu zamestnanca (100 eur + DPH 20 eur),
  • výdavky na hotelové ubytovanie (140 eur + DPH 28 eur),
  • stravné 30,90 eura za 3 dni pracovnej cesty [bez dokladu, t. j. na základe zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v z. n. p. (ďalej len „zákon o cestovných náhradách“].

Výdavky na pohonné látky, ako aj na ubytovanie vynaložil zamestnanec vo svojom mene a boli dodané jemu ako fyzickej osobe. Zamestnávateľ na základe preplatených cestovných náhrad nemá právo na odpočítanie DPH na vstupe. Uvedené výdavky sú daňovými výdavkami v zmysle § 19 ods. 2 písm. d) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“). Rovnako nie je možné odpočítať DPH z výdavkov na stravu zamestnanca, zamestnávateľ ich prepláca paušálne vo výške vypočítanej podľa zákona.

♦ Príklad č. 2:

Odpočítanie DPH zo vstupov vynaložených zamestnávateľom, pracovná cesta v rámci SR

Obchodná spoločnosť z Bratislavy v súvislosti s plánovanou pracovnou cestou svojho zamestnanca v júli 2017:

  • objednala ubytovanie v hoteli v Banskej Bystrici v sume
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály