Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Povinnosť viesť záznamy o motorovom vozidle

Dátum: Rubrika: Poradňa

V októbri 2012 spoločnosť – platiteľ DPH kúpila ojazdené osobné motorové vozidlo v hotovosti v Nemecku, bez DPH. Toto vozidlo bolo zaradené do majetku spoločnosti. V decembri 2012 sa spoločnosť rozhodla, že na uvedené motorové vozidlo bude cez spoločnosť XY žiadosť spätný lízing (je podpísaná zmluva o zabezpečení, kúpna zmlu­va, dohoda o pristúpení k záväzku, spoločnosť má splát­kový kalendár). Od 1. 10. 2012 ust. § 70 ods. 6 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďa­lej len „zákon o DPH“) ukladá pri kúpe motorového vo­zid­la na účely jeho ďalšieho predaja povinnosť viesť záznamy o tomto motorovom vozidle, a súčasne doručenie evidencie na daňový úrad v lehote na podanie daňového priznania k DPH. Spadá aj tento prípad pod vyššie cito­vané ustanovenie?

Zákonom č. 246/2012 Z. z., ktorým sa s účinnosťou od 1. októbra 2012 novelizoval zákon DPH, sa zaviedla v § 70 ods. 6 a 7 povinnosť pre platiteľa dane

  • viesť záznamy o ojazdených motorových vozidlách kúpených v inom členskom štáte Európskej únie a
  • doručiť tieto záznamy daňovému úradu za každé zdaňovacie obdobie, v ktorom platiteľ dane kúpil ojazdené motorové vozidlo, a to do 25. dní po skončení príslušného zdaňovacieho obdobia.

Záznamy majú obsahovať najmä tie

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály