Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Povinnosť platiť DPH a prenesenie povinnosti platiť DPH na príjemcu (reverse charge)

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Cieľom článku autora je vysvetliť úlohu, fungovanie a postup pri uplatňovaní tzv. reverse charge mechanizmu podľa slovenského zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. v spojitosti so Smernicou rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty. Reverse charge sa uplatňuje predovšetkým pri zdaniteľných dodaniach medzi členskými štátmi z tretích štátov, vo špecifických prípadoch aj v tuzemsku a predstavuje nástroj v boji proti podvodom. Pri reverse charge dodávateľ neuplatní DPH pri svojich dodaniach, ktoré uskutočňuje pre iné zdaniteľné osoby.

Cieľom tohto článku je vysvetliť úlohu, fungovanie a postup pri uplatňovaní tzv. reverse charge mechanizmu podľa slovenského zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) v spojitosti so Smernicou rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty v znení k 1. 1. 2010 (ďalej len „DPH smernica“).

Podľa DPH smernice môžeme rozlišovať 2 druhy reverse charge, a to:

  1. Povinný prenos povinnosti platiť (odviesť) DPH – vo všetkých členských štátoch EÚ rovnaký prístup, kedy prechádza povinnosť platiť (odviesť) DPH z dodávateľa tovaru alebo poskytovateľa služby na príjemcu (ďalej len „povinný reverse charge“). Zákon o DPH upravuje povinný reverse charge v § 69 ods. 3, 7 a 9.
  2. Dobrovoľný prenos povinnosti platiť (odviesť) DPH – v každom členskom štáte EÚ môže prísť k rozdielnemu prístupu, a to z toho dôvodu, že DPH smernica dáva každému členskému štátu právo rozhodnúť sa pre uplatnenie prenosu povinnosti platiť (odviesť) DPH z dodávateľa tovaru alebo služby na príjemcu. Keď sa členský štát rozhodne toto právo uplatniť dochádza k reverse charge (ďalej len „dobrovoľný reverse charge“), v opačnom prípade sa uplatňuje všeobecné pravidlo a povinnosť zaplatiť (odviesť) DPH zostáva dodávateľovi tovaru alebo služby.

Zákon o DPH upravuje dobrovoľný reverse charge v § 69 ods. 2, 10, 11 a 12, pričom reverse charge podľa § 69 ods. 10, 11 a 12 je označovaný ako tzv. tuzemské sektorové samozdanenie.

Pre správne uplatňovanie reverse charge a určenia osoby povinnej odviesť (zaplatiť) DPH sú rozhodujúce štyri kritériá a s nimi súvisiace otázky, a to:

  1. Druh dodávaného tovaru resp. služby – Aký druh tovaru resp. služby je dodávaný?
  2. Postavenie dodávateľa tovaru resp. služby – Aké je postavenie dodávateľa? Je zahraničnou osobou pre účely reverse charge?
  3. Postavenie príjemcu tovaru resp. poskytnutia služby – Pre akú osobu uskutočňuje dodanie? Je to zdaniteľná osoba (konajúcou v postavení zdaniteľnej osoby, týka sa podnikateľov fyzických osôb)? Je to zdaniteľná osoba registrovaná pre DPH v SR? Je to nezdaniteľná osoba alebo osoba identifikovaná pre účely DPH?
  4. Skutočnosť, či dodávateľ má prevádzkareň na účely DPH, ktorá sa zúčastňuje na dodaniach. Táto skutočnosť môže ovplyvniť postavenie dodávateľa uvedeného v bode b).

Reverse charge sa uplatňuje predovšetkým pri zdaniteľných dodaniach medzi členskými štátmi z tretích štátov, vo špecifických prípadoch aj v tuzemsku a predstavuje nástroj v boji proti podvodom, napr. kolotočový podvod. Pri reverse charge dodávateľ neuplatní DPH (DPH na výstupe) pri svojich dodaniach, ktoré uskutočňuje pre iné zdaniteľné osoby (príjemcov). Zdaniteľné osoby, ktoré sú v postavení príjemcov, majú povinnosť zaplatiť DPH daňovému úradu z týchto dodaní (tzv. samozdanenie). Majú právo, za zákonom stanovených podmienok, odpočítať DPH zaplatenú z týchto dodaní tzn. je to situácia, kedy je povinnosť aj právo na odpočet u jednej zdaniteľnej osoby a dop

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály