Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Postup pri pokračovaní v živnosti po úmrtí fyzickej osoby − platiteľa DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Po úmrtí podnikateľa – fyzickej osoby sa môžu pozostalí rozhodnúť v živnosti pokračovať, alebo ju ukončiť. Postup pri pokračovaní v živnosti po úmrtí fyzickej osoby − platiteľa DPH upravuje § 83 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon DPH“). V nasledujúcom článku si objasníme povinnosti pozostalých, ktoré im v súvislosti s touto situáciou vznikajú.

Po úmrtí fyzickej osoby môžu nastať dve situácie:

  • pozostalí môžu pokračovať v podnikaní alebo
  • sa rozhodnú podnikanie ukončiť.

Podľa § 13 ods. 1 zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p. môžu pokračovať v živnosti po úmrtí fyzickej osoby − živnostníka do skončenia konania o prejednaní dedičstva:

  • dedičia zo zákona, ak niet dedičov zo závetu,
  • dedičia zo závetu a pozostalý manžel, aj keď nie je dedičom, ak je spoluvlastníkom majetku používaného na prevádzkovanie živnosti,
  • pozostalý manžel, ak je spoluvlastníkom majetku používaného na prevádzkovanie podniku, ak v živnosti nepokračujú dediči,
  • správca dedičstva, ak ho ustanoví súd (§ 175e ods. 1 zákona č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok v z. n. p.).

Pokračovanie v živnosti sú tieto osoby s výnimkou správcu dedičstva povinné oznámiť živnostenskému úradu v lehote jedného mesiaca od úmrtia živnostníka a správca dedičstva je povinný oznámiť živnostenskému úradu pokračovanie v živnosti do jedného mesiaca od ustanovenia do funkcie.

Postup v prípade, ak sa pokračuje v podnikaní

Pokračovanie v živnosti do skončenia konania o dedičstve

Fyzická osoba, ktorá pokračuje v živnosti po úmrtí platiteľa DPH (ďalej „osoba pokračujúca v živnosti“), má v zmysle § 83 ods. 1 zákona o DPH povinnosť najneskôr do 15 dní odo dňa úmrtia platiteľa DPH požiadať príslušný daňový úrad poručiteľa, aby vyznačil v osvedčení o registrácii pre daň zomretého platiteľa dodatok, v ktorom uvedie meno, priezvisko a bydlisko osoby pokračujúcej v živnosti, z čoho vyplýva, že pre osobu pokračujúcu v živnosti po úmrtí fyzickej osoby, platiteľa dane, sa nevydáva nové osvedčenie o registrácii pre daň.

Zákon o DPH neupravuje spôsob a formu podania žiadosti o vyznačenie dodatku v osvedčení o registrácii pre daň zomrelého, preto pri podaní žiadosti sa postupuje podľa § 13 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. Osvedčenie o registrácii s vyznačeným dodatkom je platné do konca zdaňovacieho obdobia, v ktorom sa skončí konanie o dedičstve.

V čase od úmrtia poručiteľa do skončenia konania o dedičstve sa osoba pokračujúca v živnosti považuje za platiteľa dane. Osoba pokračujúca v živnosti uzatvára obchodno-záväzkové vzťahy pod IČ DPH poručiteľa, ale s uvedením svojho mena, priezviska a miesta podnikania. Vo faktúrach vyhotovených do skončenia posledného zdaňovacieho obdobia uvádza pokračujúca osoba IČ DPH poručiteľa a svoje meno, priezvisko a miesto podnikania. Takáto identifikácia musí byť aj v prijatých faktúrach a ostatných daňových dokladoch (napr. doklady z registračnej pokladnice). Súčasne je osoba pokračujúca v živnosti povinná podávať daňové priznania v lehote do 25 dní po skončení každého zdaňovacieho obdobia a v tej istej lehote daň aj zaplatiť.

Na osobu pokračujúcu v živnosti takto dočasne prechádzajú práva a povinnosti fyzi

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály