Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Poskytnutie služby za protihodnotu – využívanie služobných vozidiel zamestnancom na súkromné účely

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V tomto vydaní časopisu prinášame komentár k rozsudku Súdneho dvora EÚ k predbežnej otázke týkajúcej sa uplatnenia DPH v prípade využívania služobných vozidiel zamestnancom na súkromné účely – C‑288/19 QM proti Finanzamt Saarbrücken.
 
Predmet sporu
Spoločnosť QM, luxemburská správcovská spoločnosť spravujúca investičné fondy, poskytla svojim dvom zamestnancom, ktorí pracujú v Luxembursku a majú bydlisko v Nemecku, dve vozidlá. Tieto vozidlá boli používané na služobné, ako aj na súkromné ­účely.
V rokoch 2013 a 2014 bolo jedno z týchto vozidiel poskytnuté jednému zo zamestnancov bezodplatne, zatiaľ čo v prípade druhého zamestnanca za protihodnotu - ročný poplatok odpočítaný z jeho platu.
Spoločnosť QM podlieha v Luxembursku zjednodušenému daňovému režimu. V tomto členskom štáte poskytnutie oboch vozidiel nepodliehalo DPH a ani nezakladalo právo na odpočítanie DPH zaplatenej na vstupe z týchto vozidiel.
V novembri 2014 sa spoločnosť QM zaregistrovala pre DPH v Nemecku. V priebehu roka 2015 priznala DPH na výstupe za poskytnutie týchto vozidiel za roky 2013 a 2014. Nemecký daňový úrad tieto DPH priznania akceptoval, avšak následne spoločnosť QM podala odvolanie proti daňovým výmerom vydaným na základe týchto DPH priznaní, ktoré správca dane zamietol.
Spoločnosť QM namietala, že neboli splnené podmienky na zdanenie poskytnutia vozidla, keďže:
-
nejde o poskytnutie služieb za protihodnotu, pričom nanajvýš využívanie vozidla zamestnancom, ktorý sa finančne podieľal na nákladoch, možno považovať za poskytnutie služieb za čiastočnú protihodnotu,
-
nejde ani o prenájom dopravných prostriedkov.
Predmetom sporu bola teda otázka, či sa na situáciu, keď zdaniteľná osoba poskytne svojmu zamestnancovi vozidlo, ktoré je súčasťou jej majetku, pričom tento zamestnanec ako protihodnotu neposkytuje žiadnu platbu, ani nevynakladá časť svojej odmeny, a s právom používať toto vozidlo nie je spojené ani vzdanie sa iných výhod, vzťahuje pravidlo miesta dodania iného ako krátkodobého nájmu dopravných prostriedkov pre inú ako zdaniteľnú osobu.
Argumenty uvedené v rozsudku Súdneho dvora EÚ
-
Súdny dvor EÚ na úvod pripomenul, že:
-
aby bolo možné použiť pravidlo na určenie miesta dodania iného ako krátkodobého nájmu dopravných prostriedkov pre inú ako zdaniteľnú osobu, musí skúmané plnenie v prvom rade podliehať DPH,
-
smernica Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len "DPH smernica") definuje dodanie tovaru ako "prevod práva nakladať s hmotným majetkom ako vlastník" a poskytovanie služieb ako "každé plnenie, ktoré nie je dodaním tovaru",
-
DPH smernica ďalej stanovuje, že p
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály