Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Poskytnutie služby vs. „predbežná transakcia“ uskutočnená pred dodaním tovaru

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V tomto vydaní časopisu prinášame komentár k rozsudku Súdneho dvora EÚ k predbežným otázkam týkajúcim sa DPH posúdenia vydaných „kreditov“, ktoré sa môžu použiť na prihodenie v online aukciách – C-544/16 Marcandi Ltd, konajúca v rámci svojej obchodnej činnosti ako Madbid, proti Commissioners for Her Majesty’s Revenue & Customs.

Predmet sporu

Britská spoločnosť Marcandi Ltd vykonáva online predaj pod obchodným menom Madbid (ďalej len „Madbid“). Väčšinu tovarov, ktoré Madbid predáva, predstavujú tzv. „high-tech“ výrobky, ako sú mobilné telefóny, tablety, počítače a televízory. Príležitostne predáva tovary vyššej hodnoty, o. i. automobily. Počas obdobia, ktorého sa spor týka, bola Madbid zaregistrovaná ako zdaniteľná osoba na účely DPH v Spojenom kráľovstve, ako aj vo viacerých iných členských štátoch, predovšetkým v Nemecku.

Internetová stránka spoločnosti Madbid umožňuje svojim užívateľom nakupovať tovar predávaný spoločnosťou Madbid buď za stanovenú cenu v rámci internetového obchodu, alebo prostredníctvom online aukcií.

V zmysle všeobecných pod­mienok Madbid „prevádzkuje internetovú stránku na aukcie s platbou za účasť na nich“. Užívatelia, ktorí sa chcú zúčastniť aukcií organizovaných spoločnosťou Madbid, si od nej musia kúpiť „kredity“, ktoré sú potrebné na prihodenie a nedajú sa použiť na iné účely. Tieto „kredity“ najmä nemožno použiť na nákup tovaru, ktorý sa predáva v internetovom obchode, a nemôžu byť ani zamenené späť na peniaze.

Každá z internetových stránok spoločnosti Madbid obsahuje tlačidlo, ktoré umožňuje užívateľovi prístup na stránku, na ktorej sa predávajú „kredity“. Po zakúpení „kreditov“ sa tieto pripíšu na účet užívateľa. Každý „kredit“ je identifikovaný unikátnym kódom a je mu priradená peňažná hodnota zodpovedajúca sume zaplatenej užívateľom. Užívateľom sa niekedy pridelia „bezplatné kredity“. Tieto kredity v hodnote 0 GBP užívateľom iba umožňujú zúčastniť sa na aukciách organizovaných spoločnosťou Madbid. Platnosť „bezplatných kreditov“ sa skončí po uplynutí obdobia 30 dní, zatiaľ čo zakúpené „kredity“ sú platné 180 dní.

V každej aukcii je vyvolávacia cena stanovená na 0 GBP a aukčný časovač nastavený na vymedzený časový limit na prihodenie, ktorý je spravidla jedna minúta. Pri každom novom prihodení začne znovu odpočítavanie na rovnaký čas, ako bol pôvodné stanovený. Pre každú aukciu je na účely prihodenia potrebný určitý stanovený počet „kreditov“ (od 1 do 8) a užívateľ kliknutím na tlačidlo „ponuka“ použije svoje „kredity“ v tejto výške. Ponuka takto predložená užívateľom je o 0,01 GBP vyššia než predchádzajúca a stane sa najvyššou ponukou pre daný predaj. Zobrazená predajná cena tovaru sa tiež zvýši o 0,01 GBP.

Užívateľ, ktorý je víťazom aukcie, má právo kúpiť tovar za cenu, za ktorú bol vydražený, zvýšenú o poštovné a manipulačný poplatok. Hodnota „kreditov“ použitých na prihodenie v priebehu tejto aukcie je minutá, a preto nie je odpočítaná z ceny vydraženého tovaru. Pokiaľ tovar nebol odoslaný, má užívateľ právo svoju objednávku zrušiť. Ak je to možné, vrátia sa mu finančné prostriedky do výšky ceny, s ktorou v aukcii zvíťazil.

Systém ďalej ponúka nasledujúce funkcie:

  • funkcia „kúpiť teraz“ umožňuje užívateľovi kúpiť rovnaký tovar ako ten, ktorý je predmetom aukcie, na ktorej sa zúčastnil, a to za cenu, ktorá sa v priebehu aukcie zníži o hodnotu „kreditov“, ktoré použil na prihodenie v rámci tejto aukcie – užívateľ, ktorý v priebehu aukcie kúpi tovar prostredníctvom funkcie „kúpiť teraz“, už nemôže v tejto aukcii prihadzovať,
  • funkcia „získaná zľava“ umožňuje užívateľovi, ktorý v aukcii nezvíťazil a ani nevyužil funkciu „kúpiť teraz“, aby získal zľavu, ktorú bude môcť uplatniť neskôr pri nákupe tovaru dostupného v internetovom obchode spoločnosti Madbid – platnosť „získanej zľavy“, ktorej výška zodpovedá protihodnote „kreditov“, ktoré umožnili užívateľovi prihadzovať v rámci uvedenej aukcie, sa skončí po uplynutí lehoty 365 dní.

Ak užívateľ, ktorý uskutočnil nákup prostredníctvom funkcií „získaná zľava“ alebo „kúpiť teraz“, svoju objednávku zruší, vráti sa mu suma vo výške, ktorú zaplatil za dotknutý tovar, okrem hodnoty „kreditov“, ktoré boli zohľadnené na dosiahnutie konečnej ceny, za ktorú mu bol tovar predaný.

Britská daňová správa vo svojom rozhodnutí dospela k záveru, že suma, ktorú zákazníci zaplatili spoločnosti Madbid za vydanie „kreditov“, predstavovala protihodnotu za poskytnutie služieb uskutočnených v Spojenom kráľovstve, a to poskytnutie práva zúčastniť sa online aukcií organizovaných touto spoločnosťou, ktoré môže užívateľ okamžit

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály