Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Poskytnutie služby a predaj digitálneho obsahu a produktov výživovým poradcom. Časť 2 - platiteľ DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Poskytnutie služby a predaj digitálneho obsahu a produktov výživovým poradcom

Výživová poradkyňa Jana podniká prostredníctvom spoločnosti s ručením obmedzeným, v ktorej je spoločníkom spolu so svojim manželom. Okolo jej osobnej značky a publikovaného obsahu vyvinula postupne širokú škálu vlastných produktov: individuálne konzultácie a poradenstvo na mieru (osobné i online), vlastnú tlačenú knihu (príručku o zdravom stravovaní a životospráve) či dokonca výživové doplnky.

Na prípadovej štúdii z praxe si rozoberieme základné povinnosti a režimy, aké sa vzťahujú na podnikateľský subjekt pri poskytovaní takýchto rôznorodých dodávok: predaj tovaru a služieb vrátane vzdelávacieho či digitálneho obsahu, a to nielen odberateľom zo SR, ale aj do zahraničia. V druhej časti si prejdeme povinnosti a režimy vzťahujúcu sa na Janinu spoločnosť v postavení platiteľa DPH [podľa § 4 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“)].
Povinnosti Janinej spoločnosti po zaregistrovaní za platiteľa DPH od 1.7.2022:
-
Zdaňovacím obdobím Janinej spoločnosti je kalendárny mesiac
(§ 77 ods. 1 zákona o DPH). Po splnení časovej podmienky (uplynulo viac ako 12 kalendárnych mesiacov od konca mesiaca, v ktorom sa stala platiteľom DPH) a obratovej podmienky (za 12 predchádzajúcich kalendárnych mesiacov bude potenciálne jej obrat nižší ako 100 000 €) môže dobrovoľne prejsť na zdaňovacie obdobie kalendárny štvrťrok - v praxi najskôr až od 1.10.2023 ako začiatku celého kalendárneho štvrťroka.
-
Finančnej správe oznámi elektronicky IBAN bankových účtov, ktoré bude používať na podnikanie, ktoré je predmetom DPH podľa § 2 zákona o DPH
. Nemusí pritom ísť o len o účty patriace predmetnej spoločnosti, ale aj akékoľvek iné účty, ktoré bude spoločnosť potenciálne používať na firemné transakcie podliehajúce DPH (napr. účet spoločníka ako fyzickej osoby). Účet oznámi bezodkladne po tom, čo sa spoločnosť stala platiteľom DPH, a to prostredníctvom formulára v konte spoločnosti na portáli Finančnej správy SR. Do budúcna je povinná oznamovať aj akékoľvek zmeny či zrušenie oznámených účtov či nové účty, ktoré bude používať na podnikanie podliehajúce DPH. Účty v platobných službách a bránach, ktoré nemajú tvar IBAN (PayPal, GoPay, Stripe a pod.) podľa dostupných výkladov neoznamuje.
-
Uvedené oznámenie bankového účtu, ktorý je následne publikovaný vo verejnom zozname Finančnej správy SR, súvisí s povinnosťou Janinej spoločnosti ako odberateľa overovať IBAN jej dodávateľov - platiteľov DPH
. Podľa § 69 ods. 14 zákona o DPH ručí každý platiteľ DPH za výstupnú DPH jeho dodávateľa, ak tento dodávateľ DPH uvedenú na faktúre nezaplatil alebo sa stal neschopným zaplatiť daň a odberateľ v čase vzniku daňovej povinnosti vedel, na základe dostatočných dôvodov vedieť mal alebo vedieť mohol, že DPH z dane dodávky alebo jej časť nebude zaplatená. Dostatočným dôvodom na to, že platiteľ DPH „vedieť mal alebo vedieť mohol, že celá daň alebo časť dane z tovaru alebo služby nebude zaplatená“, je okrem situácií, keď je protihodnota za plnenie na faktúre bez ekonomického opodstatnenia neprimerane vysoká alebo nízka alebo medzi oboma partnermi existuje prepojenie (v čase vzniku daňovej povinnosti daného obchodu bol štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu alebo spoločníkom odberateľa štatutárny orgán, člen štatutárneho orgánu alebo spoločník dodávateľa) ručí odberateľ aj v prípade, ak protihodnotu za dodané plnenie zaplatil na iný účet, než účet dodávateľa uvedený vo verejnom zozname bankových účtov platiteľov DPH v deň uskutočnenia platby.
Vybrané a základné povinnosti, ktoré vzhľadom na zákon o DPH, resp. legislatívu ohľadne dane z pridanej hodnoty ako takú, je Jana a jej spoločnosť ako platiteľ DPH povinná sledovať:
-
Sledovanie obratu 49 790 € pre povinnú registráciu za platiteľa DPH (§ 4 zákona o DPH). Definíciu obratu stanovuje § 4 ods. 7 zákona o DPH: v princípe sa ním rozumie hodnota dodaných tovarov a služieb zhodne pre fyzické osoby podnikateľov ako i právnické osoby, pričom niektoré dodávky sa do obratu zahŕňajú (najmä dodávky tovarov a služieb s miestom dodania v SR) a niektoré nezahŕňajú (okrem iného aj dodávky s miestom dodania v inej krajine ako je SR). Po dosiahnutí takto definovaného obratu za obdobie 12 akýchkoľvek po sebe idúcich kalendárnych mesiacov prípadne za akékoľvek kratšie obdobie je zdaniteľná osoba povinná podať žiadosť o registráciu do 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bol obrat dosiahnutý. Platiteľom DPH sa však stáva v niektorom z neskorších dátumov: daňový úrad vykoná registráciu najneskôr do 21 dní odo dňa doručenia žiadosti o registráciu pre daň. Spoločnosť sa stáva platiteľom DPH dňom uvedeným v rozhodnutí o registrácii pre daň.
-
Podávanie daňového priznania k DPH, za rovnaké zdaňovacie obdobia spravidla aj kontrolného výkazu a v prípade dodávok s prenosom daňovej povinnosti na odberateľa spravidla aj súhrnný výkaz (za podmienok a v obdobiach stanovených nezávisle od zdaňovacie obdobia platiteľa DPH, podrobnejšie v § 80 zákona o DPH).
-
Odvádzanie výstupnej DPH spravidla do 25. dňa po skončení zdaňovacieho obdobia (§ 78 zákona o DPH).
-
Sledovanie predaja digitálnych produktov (eBooky či audiobooky sú podľa § 16 ods. 14, 17 a 18 zákona o DPHtzv. „elektronickými službami“) nezdaniteľným osobám usídleným v inom štáte EÚ - vzhľadom na možné povinnosti zdaňovať predaje týchto produktov v krajine spotreby:
-
sledovanie sumy predaja fyzického tovaru (tlačené knihy a výživové doplnky) nezdaniteľným osobám usídleným v inom štáte EÚ - vzhľadom na možné povinnosti zdaňovať predaje týchto produktov v krajine spotreby,
-
povinnosť vystavovať faktúry podľa pravidiel a s náležitosťami podľa zákona o DPH,
-
záznamová povinnosť (§ 70 zákona o DPH).
Prejdime si ich na príkladoch z nasle
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály