Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Poskytnutie informácií a dokumentácie k žiadosti o vrátenie DPH po vydaní rozhodnutia daňového úradu

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor Európskej únie (ďalej len „Súdny dvor EÚ“) vydal 9. septembra 2021 rozsudok vo veci  C‑294/20 „GE Auto Service Leasing GmbH“. Zaoberal sa v ňom otázkami v súvislosti so zamietnutím žiadosti o vrátenie DPH v prípade, ak informácie a doklady potrebné na rozhodnutie daňového úradu žiadateľ neposkytol počas správneho konania o žiadosti o vrátenie DPH, ale až v priebehu ďalších konaní.

Predmet sporu

Spoločnosť GE Auto Service Leasing GmbH ("Auto Service") je obchodná spoločnosť so sídlom v Nemecku, ktorá podala žiadosť o vrátenie španielskej DPH za obdobia rokov 2005 a 2006.
Španielsky daňový úrad uvedenej spoločnosti zaslal 19. marca 2008 žiadosti o dodatočné informácie. Týmito žiadosťami ju vyzval, aby predložila originály faktúr, z ktorých si žiadala vrátiť daň a aby mu poskytla presné údaje o transakciách uskutočnených v Španielsku, ako aj o použití nadobudnutých tovarov alebo prijatých služieb, ktorých sa týkala žiadosť o vrátenie dane.
Dňa 12. decembra 2008 spoločnosť Auto Service oznámila španielskemu daňovému úradu, že trvá na svojej žiadosti o vrátenie dane, ale že má ťažkosti predložiť požadované dokumenty.
Daňový úrad na základe rozhodnutí z 18. februára 2009, doručených spoločnosti Auto Service dňa 21. apríla 2009, žiadosti o vrátenie dane zamietol. Následne spoločnosť daňovému úradu dňa 20. februára 2009 oznámila, že je podnikateľským subjektom usadeným v Nemecku, ktorého predmetom činnosti je dodávanie automobilov v Španielsku na základe lízingových zmlúv, ako aj príležitostný predaj ojazdených vozidiel na španielskom území, pričom k tomuto vysvetleniu priložila určité faktúry ako dôkazy.
Proti rozhodnutiam o zamietnutí žiadostí o vrátenie dane podala spoločnosť Auto Service opravný prostriedok, pričom uznala, že jej odpoveď na žiadosti o informácie bola podaná oneskorene, avšak spresnila, že k nej v každom prípade došlo pred doručením týchto rozhodnutí. Pripojila tiež faktúry vystavené za poskytnuté služby prenájmu, nie však všetky faktúry, na základe ktorých si žiadala vrátenie DPH.
Španielsky daňový úrad pred rozhodnutím o opravnom prostriedku zaslal spoločnosti Auto Service 13. júla 2009 novú žiadosť o informácie. Na základe tejto žiadosti spoločnosť vyzval, aby podrobne uviedla informácie o použití nadobudnutých tovarov a/alebo poskytnutých služieb, v súvislosti s ktorými žiadala vrátenie DPH, a aby preukázala, že boli určené na dodania, pri ktorých vzniká právo na vrátenie dane.
V tejto súvislosti daňový úrad spoločnosť Auto Service vyzval, aby predložila zmluvy uzatvorené so zákazníkmi, vystavené faktúry, potvrdenie vydané daňovým orgánom štátu, v ktorom má sídlo alebo hlavnú prevádzkareň, osvedčujúce, že je platiteľom DPH, ako aj spresnenia týkajúce sa sadzby dane, ktorej podliehala jej činnosť, a tiež percento odpočítateľnej DPH v prípade pomerného odpočítania DPH.
Spoločnosť Auto Service na túto novú žiadosť o informácie neodpovedala.
Keďže španielsky daňový orgán nedostal všetky požadované informácie a dokumenty, 1. februára 2010 podaný opravný prostriedok zamietol a potvrdil zamietnutie žiadostí o vrátenie DPH z dôvodu, že spoločnosť Auto Service nepreukázala dôvodnosť svojich žiadostí.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály