Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pomerné odpočítanie DPH a ročné vysporiadanie odpočítanej DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Platiteľ DPH, ktorý uskutočňuje dodávky s možnosťou odpočítania DPH a zároveň dodávky oslobodené od DPH, nemá právo na odpočítanie DPH z nakúpených vstupov v plnej výške. Pri vstupoch, pri ktorých nie je možné jednoznačne rozlíšiť, pre ktorý typ dodávok sa vzťahujú, odpočíta DPH len v pomernej výške. Článok na príklade vysvetľuje pravidlá a postup pri pomernom odpočítaní DPH v jednotlivých zdaňovacích obdobiach a prepočet odpočítanej DPH v poslednom zdaňovacom období na základe údajov skončeného roka.

♦ Príklad:

Spoločnosť vznikla v júni 2013. V októbri 2013 požiadala o registráciu za platiteľa DPH v zmysle § 4 ods. 4 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), t. j. dobrovoľne pred dosiahnutím zákonom stanoveného obratu pre povinnú registráciu pre DPH. Na základe zdokladovania uskutočňovaných dodávok tovarov a služieb ju správca dane zaregistroval a 15. októbra 2013 sa stala platiteľom DPH so zdaňovacím obdobím kalendárny mesiac.

Spoločnosť vlastní stavbu, ktorú nadobudla za cenu bez DPH ako oslobodenú od DPH v zmysle § 38 ods. 1 zákona o DPH. K dátumu registrácie pre DPH plánuje uskutočňovať tieto druhy dodávok:

  • prenájom časti nehnuteľnosti podnikateľským subjektom − zdaniteľným osobám,
  • organizovanie školení a seminárov v priestoroch vlastnej nehnuteľnosti,
  • prenájom časti nehnuteľnosti (bytové priestory) súkromným osobám − nezdaniteľným osobám.

Vzhľadom na skutočnosť, že prenájom nezdaniteľným osobám je oslobodený od dane (§ 38 ods. 3 zákona o DPH − prenajímateľ sa nemôže rozhodnúť, že nájom bude poskytovať s DPH), dodávateľ si nemôže odpočítať DPH z nakúpených tovarov a služieb, ktoré použil na túto dodanú službu oslobodenú od dane. Vzhľadom na odlišný charakter jednotlivých druhov dodávaných služieb (dodávky oslobodené od DPH aj dodávky neoslobodené od DPH) rozdelí vstupy, t. j. nakúpené tovary a služby s možnosťou odpočítania DPH, do troch skupín:

  1. Prijaté tovary a služby, ktoré použije na dodávky s možnosťou odpočítania DPH − ide o situáciu, kedy možno nakúpené vstupy jednoznačne priradiť k dodávkam, pri ktorých platiteľ uplatňuje DPH (vzniká teda daňová povinnosť). Do tejto skupiny zaradí aj vstupy použité na dodávky oslobodené od DPH v zmysle § 43 až § 48 zákona o DPH, pri ktorých má možnosť odpočítania dane. Z týchto nákupov si môže DPH odpočítať v plnej výške.
  2. Prijaté tovary a služby, ktoré použije na dodávky oslobodené od DPH v zmysle § 28 až § 41 zákona o DPH − ide teda o vstupy, pri ktorých je opäť možno jednoznačne určiť, že budú použité na dodávky oslobodené od DPH. DPH z týchto nákupov si platiteľ nemôže odpočítať v žiadnej sume.
  3. Prijaté tovary a služby, ktoré použije na dodávky s možnosťou odpočítania DPH a zároveň aj na dodávky od DPH oslobodené − DPH z nákupov týchto vstupov si platiteľ nemôže odpočítať v plnej výške, ale je povinný ju upraviť koeficientom vypočítaným v zmysle § 50 zákona o DPH. Odpočíta teda len pomernú výšku odpočítateľnej DPH v závislosti od pomeru neoslobodených dodávok k celkovým dodávkam. DPH zodpovedajúcu pomeru oslobodených dodávok k celkovým dodávkam si odpočítať nemôže. V jednotlivých zdaňovacích obdobiach roka použije koeficient z roka predchádzajúceho. Nový platiteľ DPH však takýto koeficient použiť nemôže, použije teda koeficient, ktorý vypočítal odhadom z predpokladaných súm dodávok a ktorý bol odsúhlasený správcom dane.

Pomerné odpočítanie dane v zmysle § 49 ods. 4 a § 50 zákona o DPH sa nepoužije v týchto situáciách:

  • použitie odpisovaného hmotného majetku na účely podnikania a na nepodnikateľské účely zároveň − platiteľ sa môže rozhodnúť, že časť DPH zodpovedajúcu rozsahu používania tohto majetku na nepodnikateľské účely neodpočíta alebo odpočíta vstupnú DPH v plnej výške, no použitie tohto majetku na všetky účely zdaní (použitie tohto majetku na nepodnik
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály