Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Podvodné konanie – požiadavka identifikácie a overenia registrácie dodávateľa

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V tomto vydaní časopisu prinášame komentár k rozsudku Súdneho dvora EÚ k predbežnej otázke týkajúcej sa povinnosti identifikácie a overenia registrácie dodávateľa, ktorý sa zúčastnil na DPH podvode, vo väzbe na právo na odpočítanie DPH u kupujúceho – C‑329/18 Valsts ieņēmumu dienests proti „Altic“ SIA.

Predmet sporu

Lotyšská spoločnosť „Altic“ SIA (ďalej len „Altic“) kúpila semená repky od spoločnosti „Sakorex“ SIA v mesiacoch júl a august 2011 a od spoločnosti „Ulmar“ SIA v októbri 2011. Uvedené spoločnosti sa skontaktovali so spoločnosťou Altic na základe jej inzerátov uverejnených v médiách a na internete. Tieto semená boli prevzaté a uskladnené v sklade patriacom spoločnosti „Vendo“ SIA. Spoločnosť Altic si uplatnila odpočítanie DPH zaplatenej pri týchto nákupoch.

Po daňovej kontrole vykonanej v spoločnosti Altic dospel správca dane k záveru, že k týmto nákupom v skutočnosti nedošlo, a vyzval spoločnosť Altic, aby zaplatila odpočítanú DPH, ako aj pokutu a úroky z omeškania. Tvrdil, že podľa nariadenia (ES) č. 178/2002 Európskeho parlamentu a Rady z 28. januára 2002, ktorým sa ustanovujú všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a stanovujú postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín (ďalej len „nariadenie č. 178/2002“), musia byť prevádzkovatelia v potravinárskom odvetví schopní identifikovať akúkoľvek látku, ktorá je určená na pridávanie do potravín alebo krmív alebo o ktorej sa predpokladá, že sa do nich bude pridávať, a musia na tento účel zaviesť systémy a postupy, ktoré umožnia, aby boli tieto informácie poskytnuté príslušným orgánom.

Spoločnosť Altic však nevykonala minimálne overenia svojich zmluvných strán ani neoverila, či boli zaregistrované na lotyšskom Úrade pre potravinovú a veterinárnu bezpečnosť. Na základe toho vyvodil, že spoločnosť Altic vedela alebo mala vedieť, že bola zapojená do zneužívania spoločného systému DPH.

Podľa vnútroštátneho súdu:

  • je nesporné, že existujú indície, podľa ktorých sú spoločnosti „Sakorex“ SIA a „Ulmar“ SIA fiktívnymi podnikmi a že pôvod predmetného tovaru nemožno preukázať,
  • žiadny dôkaz nepotvrdzuje, že by boli zakúpené semená určené výlučne na výrobu pohonných látok, ako tvrdí spoločnosť Altic, alebo by prinajmenšom v žiadnom prípade neboli zapojené do potravinového reťazca – preto sa treba domnievať, že v súvislosti s uvedenými transakciami mala spoločnosť Altic postupovať podľa ustanovení nariadenia č. 178/2002.

Predmetom sporu boli otázky, či:

  1. možno zdaniteľnej osobe zúčastňujúcej sa na potravinovom reťazci zamietnuť právo na odpočítanie DPH zaplatenej na vstupe z dôvodu, že táto osoba nedodržala povinnosti týkajúce sa identifikácie jej dodávateľov na účely vystopovateľnosti potravín,
  2. je na u
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály