Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Podmienky zjednodušenia pri trojstrannom obchode

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V tomto vydaní časopisu prinášame komentár k rozsudku Súdneho dvora EÚ k predbežným otázkam týkajúcim sa možnosti uplatniť zjednodušenie pri trojstrannom obchode − C-580/16 Firma Hans Bühler KG proti Finanzamt Graz-Stadt.

Predmet sporu

Nemecká spoločnosť Firma Hans Bühler KG registrovaná na účely DPH v Nemecku (ďalej len „Hans Bühler“) vykonáva v Nemecku výrobnú a obchodnú činnosť. Od októbra 2012 do marca 2013 bola tiež identifikovaná pre DPH v Rakúsku, kde mala v úmysle zriadiť stálu prevádzkareň.

Počas tohto obdobia Hans Bühler používala rakúske identifikačné číslo pre DPH výlučne pri transakciách, ktoré prebiehali takto: od dodávateľov so sídlom v Nemecku nakúpila tovar a predala ho odberateľovi usadenému a identifikovanému pre DPH v Českej republike. Tovary boli prepravené priamo od nemeckých dodávateľov ku konečnému českému odberateľovi. Tieto transakcie možno znázorniť nasledovne:

Nemeckí dodávatelia uviedli na faktúrach adresovaných spoločnosti Hans Bühler jej rakúske identifikačné číslo pre DPH, ako aj svoje nemecké identifikačné číslo pre DPH. Spoločnosť Hans Bühler vystavovala faktúry konečným odberateľom, na ktorých uvádzala svoje rakúske identifikačné číslo pre DPH a české identifikačné číslo pre DPH svojho odberateľa. Na faktúrach tiež uviedla, že tieto plnenia sú „trojstrannými obchodmi v rámci Spoločenstva“ a osobou povinnou platiť DPH je teda konečný odberateľ.

Dňa 8. februára 2013 Hans Bühler podala na rakúsky daňový úrad súhrnné výkazy za obdobia od októbra 2012 do januára 2013, v ktorých uviedla svoje rakúske identifikačné číslo pre DPH, ako aj české identifikačné číslo pre DPH českého konečného odberateľa. V kolónke „trojstranné transakcie“ neuviedla žiadne informácie. Až listom z 10. apríla 2013 (t. j. v čase, keď jej rakúske identifikačné číslo pre DPH už neplatilo) Hans Bühler tieto súhrnné výkazy opravila, pričom uviedla, že oznámené transakcie boli súčasťou trojstranných obchodov. Zároveň podala súhrnné výkazy za mesiace feb­ruár a marec 2013.

Rakúsky daňový úrad považoval transakcie deklarované spoločnosťou Hans Bühler za „nevydarené trojstranné transakcie“, keďže si táto zdaniteľná osoba nesplnila svoje osobitné ohlasovacie povinnosti a nepreukázala, že tieto transakcie boli predmetom DPH v Českej republike pri konečnom nadobudnutí. Tento daňový úrad tiež usúdil, že hoci sa nadobudnutie tovaru v rámci Spoločenstva uskutočnilo v Českej republike, keďže Hans Bühler použila svoje rakúske identifikačné číslo pre DPH, považuje sa aj za nadobudnutie uskutočnené v Rakúsku, a tak spoločnosti Hans Bühler dorubil DPH.

Predmetom sporu boli teda otázky, či:

  • je možné uplatniť zjednodušenie pri trojstrannom obchode, ak zdaniteľná osoba, ktorá je usadená a identifikovaná pre DPH v tom členskom štáte, z ktorého je tovar odoslaný alebo prepravený, používa pri tomto špecifickom nadobudnutí tovaru v rámci Spoločenstva identifikačné číslo pre DPH iného členského štátu,
  • môže daňová správa členského štátu, ktorý pridelil identifikačné číslo pre DPH, pod ktorým nadobúdateľ nadobudnutie uskutočnil, požadovať zdanenie tohto tovaru iba z dôvodu, že v prípade nadobudnutia tovaru v rámci Spoločenstva uskutočneného na účely následného dodania na území členského štátu zdaniteľná osoba identifikovaná pre DPH v tomto členskom štáte nepodala včas súhrnný výkaz.

Argumenty uvedené v rozhodnutiach Súdneho dvora EÚ

Použitie identifikačného čísla pre DPH iného členského štátu

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály