Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Podmienky a postup pri zrušení registrácie pre DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Zrušenie registrácie platiteľa dane znamená, že právnická alebo fyzická osoba odo dňa určeného daňovým úradom prestáva byť platiteľom dane z pridanej hodnoty. Podmienky a postup pri zrušení registrácie platiteľa DPH upravuje § 81 až § 83 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Na úvod treba poznamenať, že zákon o DPH ustanovuje dva druhy zrušenia registrácie platiteľa, a to dobrovoľné zrušenie alebo zrušenie registrácie daňovým úradom z úradnej moci.

Pri podaní žiadosti o zrušenie registrácie pre daň platiteľ dane postupuje podľa § 13 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“).

Zo žiadosti o zrušenie registrácie pre daň musí byť zrejmé, kto ju podáva, v akej veci a z akých dôvodov požaduje platiteľ dane zrušiť registráciu pre daň. Finančné riaditeľstvo SR na tento účel odporúča využiť tlačivo, ktorého vzor vydalo Ministerstvo financií SR („žiadosť o registráciu, oznámenie zmien, žiadosť o zrušenie registrácie na daň z príjmov, daň z pridanej hodnoty a daň z poistenia“). Daňový úrad akceptuje aj žiadosť o zrušenie registrácie podanú elektronicky ako prílohu všeobecného podania, ak obsahuje predpísané náležitosti.

V § 81 zákona o DPH je upravené zrušenie registrácie pre daň platiteľa dane, ktorý je registrovaný podľa § 4, § 5 a § 6 tohto zákona a v § 82 zákona o DPH je upravené zrušenie registrácie osoby registrovanej pre daň podľa § 7 a § 7a zákona o DPH, ktorá nie je platiteľom dane. Zrušenie registrácie pre daň skupiny je predmetom § 81a zákona o DPH.

Dobrovoľné zrušenie registrácie platiteľa registrovaného podľa § 4 zákona o DPH

V zmysle ustanovenia § 81 ods. 1 zákona o DPH môže platiteľ registrovaný podľa § 4 uvedeného zákona požiadať o zrušenie registrácie pre daň najskôr po uplynutí jedného roka odo dňa, keď sa stal platiteľom, ak jeho obrat nedosiahol za 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov sumu 49 790 eur. Uvedené dve podmienky je nevyhnutné splniť na účely možnosti požiadať o zrušenie registrácie platiteľa DPH súčasne.

Ak platiteľ spĺňa uvedené podmienky na zrušenie registrácie, daňový úrad môže zrušiť registráciu platiteľa k DPH na základe jeho žiadosti, a to ku dňu, uplynutím ktorého právnická osoba alebo fyzická osoba prestáva byť platiteľom podľa § 81 ods. 5 zákona o DPH. Je tak zrejmé, že daňový úrad nemá povinnosť, ale možnosť zrušiť registráciu pre daň.

♦ Príklad č. 1:

Čo je potrebné chápať pod pojmom obrat pri definovaní podmienky zrušenia registrácie platiteľa DPH? Sú to len príjmy za 12 po sebe nasledujúcich mesiacov v celkovej výške 49 790 eur bez odrátania výdajov?

Pri zisťovaní výšky obratu na účely zrušenia registrácie pre daň sa postupuje podľa § 4 ods. 7 zákona o DPH. S účinnosťou od 1. januára 2019 sa pri zisťovaní výšky obratu na účely zrušenia registrácie pre daň postupuje podľa novej definície obratu stanovenej v § 4 ods. 7 zákona o DPH a podľa prechodného ustanovenia § 85kg ods. 1 tohto zákona.

V znení zákona o DPH účinnom do 31. decembra 2018 sa obratom rozumeli výnosy (príjmy) bez dane z dodávaných tovarov a služieb v tuzemsku okrem výnosov (príjmov) z tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 36 a podľa § 40 až § 42 spomínaného právneho predpisu.

Z dôvodu nerovnakých podmienok pre zdaniteľné osoby, ktoré vedú po­dvojné účtovníctvo, a pre zdaniteľné osoby, ktoré vedú jednoduché účtovníctvo, sa v rámci definície obratu na účely zákona o DPH pojmy „výnosy, resp. príjmy“ od 1. januára 2019 nahradili pojmom „hodnota dodaných tovarov a služieb“. V dôsledku tohto sa do obratu počnúc rokom 2019 zahŕňa reálna hodnota dodaných tovarov a služieb, ktorá v podstate predstavuje protihodnotu v zmysle § 22 ods. 1 zákona o DPH v čase ich dodania.

Do obratu sa tak nezahrnie fiktívna protihodnota bezodplatne dodaných tovarov ani trhová hodnota v zmysle § 22 ods. 8 zákona o DPH. Na základe novej definície sa do obratu nezahrnú platby, ktoré boli prijaté pred dodaním tovaru alebo služby. Tieto prijaté „preddavkové platby“ predstavujú súčasť hodnoty tovaru alebo služby a zahrnú sa do obratu za kalendárny mesiac, v ktorom bol tovar alebo služba dodaná.

To znamená, že podľa zákona o DPH platného do 31. decembra 2018 zdaniteľná osoba účtujúca v sústave jednoduchého účtovníctva musela zahŕňať do obratu aj prijaté zálohy.

Počnúc rokom 2019 sa však v zmysle „novej“ definície obratu do sumy 49 790 eur dosiahnutej za najviac 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov nezahŕňajú platby, ktoré boli prijaté pred dodaním tovaru alebo služby. Tieto prijaté „preddavkové platby“ pre platiteľa účtujúceho v sústave jednoduchého účtovníctva predstavujú súčasť hodnoty tovaru a zahrnú sa do obratu za kalendárny mesiac, v ktorom bude tovar skutočne dodaný.

V zmysle prechodného ustanovenia § 85kg ods. 1 zákona o DPH sa do obratu podľa § 4 ods. 7 zákona o DPH v znení účinnom od 1. januára 2019 započítava aj obrat dosiahnutý podľa definície platnej do 31. decembra 2018.

Do obratu podľa § 4 ods. 7 zákona o DPH v znení účinnom od 1. januá­ra 2019 sa zahŕňa hodnota bez dane dodaných tovarov a služieb vo výške, v akej nebola zahrnutá do obratu podľa § 4 ods. 7 zákona o DPH v znení účinnom do 31. decembra 2018.

S cieľom jednoznačného uplatnenia prechodného ustanovenia týkajúceho sa počítania obratu v nadväznosti na novú definíciu obratu platí, že ustanovenie o obrate účinné do 31. decembra 2018 sa bude uplatňovať na tie tovary a služby, ktoré boli dodané do konca roku 2018, avšak neboli do konca roka 2018 do obratu zahrnuté z dôvodu, že zdaniteľná osoba nemala zatiaľ zaplatené za tieto dodávky, a teda nemala príjem.

♦ Príklad č. 2:

Pán Juraj chce v roku 2019 začať podnikať a chce byť aj dobrovoľný platiteľ DPH. Ak to nebude pre neho výhodné, po akej dobe môže zrušiť registráciu pre DPH?

V danom prípade treba postupovať podľa § 81 ods. 1 zákona o DPH, na základe ktorého môže o zrušenie registrácie platiteľa DPH platiteľ požiadať najskôr po uplynutí jedného roka odo dňa, keď sa stal platiteľom.

To znamená, že ak sa stane pán Juraj platiteľom DPH napr. 1. októbra 2019, bude môcť požiadať daňový úrad o zrušenie registrácie platiteľa DPH najskôr k 1. októbru 2020. Jeho žiadosti daňový úrad však môže vyhovieť iba v prípade, ak bude súčasne splnená podmienka, že jeho obrat za obdobie od 1. októbra 2019 do 30. septembra 2020 bude nižší ako 49 790 eur.

Zrušenie registrácie platiteľov podnikajúcich v združení

Z hľadiska uplatňovania zákona o DPH sa spoločné podnikanie na základe zmluvy o združení podľa § 829 a nasl. Občianskeho zákonníka alebo inej obdobnej zmluvy v súčasnosti posudzuje rovnako ako individuálne podnikanie jednotlivých osôb.

Zákon o DPH združenie nepovažuje za samostatnú zdaniteľnú osobu ani k nemu nepristupuje ako k fiktívnej samostatnej zdaniteľnej osobe, ako je to v prípade skupiny v zmysle § 4a a § 4b zákona o DPH, kde viacero zdaniteľných osôb po splnení zákonom stanovených podmienok možno považovať za jednu zdaniteľnú osobu.

Pri zrušení registrácie pre daň platiteľov dane, ktorí podnikajú spoločne na základe zmluvy o združení, sa postupuje ako pri každom inom platiteľovi dane. Do obratu na účely zrušenia registrácie pre daň (§ 81 ods. 1 zákona o DPH) si každý člen združenia započítava hodnotu bez dane dodaných tovarov a služieb zo svojej podnikateľskej činnosti, teda z činnosti, ktorú vykonáva mimo združenia, a aj z činnosti, ktorú vykonáva v rámci združenia, ale len v rozsahu, resp. podiele vzťahujúcom sa na jeho činnosť vykonávanú v rámci združenia.

Do obratu sa teda nezapočítava celý spoločný obrat združenia. Požiadať o zrušenie registrácie pre daň môže platiteľ dane (teda aj člen združenia) najneskôr po uplynutí jedného roka odo dňa, keď sa stal platiteľom dane, za podmienky, že jeho obrat za 12 predchádzajúcich kalendárnych mesiacov nedosiahol sumu 49 790 eur.

♦ Príklad č. 3:

Jeden z účastníkov združenia s právom 20 % podielu na výsledkoch združenia sa rozhodol, že s účinnosťou k 30. septembru 2019 zo združenia vystúpi. Pretože všetci účastníci združenia boli platiteľmi DPH k dátumu podpisu zmluvy o združení, k dátumu 1. október 2019 chce vystupujúci účastník združenia súčasne zrušiť aj svoju registráciu pre DPH.

Pri posúdení splnenia podmienok maximálneho

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály