Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Podávanie súhrnných výkazov (II.)

Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Podávanie súhrnných výkazov

V predchádzajúcom čísle nášho časopisu sme uverejnili článok o podávaní súhrnných výkazov. V dnešnom čísle prinášame jeho pokračovanie, v ktorom sa autorka podrobnejšie venuje predovšetkým opravám údajov v súhrnných výkazoch.

Uvádzanie údajov o oprave základu dane v súhrnnom výkaze

Pri oprave základu dane podľa § 25 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) sú platiteľ dane alebo zdaniteľná osoba registrovaná pre daň podľa § 7 alebo § 7a zákona o DPH povinní opraviť aj údaje v podanom súhrnnom výkaze.

V súhrnnom výkaze sa uvádza suma, o ktorú sa základ dane opravil, a to za obdobie, v ktorom bola oprava základu dane oznámená nadobúdateľovi tovaru alebo príjemcovi služby (§ 25 ods. 3 zákona o DPH).

♦ Príklad č. 11:

Na základe uznanej reklamácie znížil platiteľ dane cenu tovaru dodaného do iného členského štátu v režime oslobodenia od dane o 22 000 eur a 27. mája 2015 vyhotovil dobropis, ktorý v júni 2015 zaslal odberateľovi v inom členskom štáte.

Údaje o oprave základu dane (IČ DPH odberateľa a sumu, o ktorú sa základ dane opravil) uvedie platiteľ dane v súhrnnom výkaze za jún 2015, ak podáva súhrnný výkaze mesačne, alebo za druhý štvrťrok 2015, ak podáva súhrnný výkaz štvrťročne.

Opravný a dodatočný súhrnný výkaz

Opravu údajov uvedených v podanom súhrnnom výkaze vykoná osoba, ktorá podala súhrnný výkaz, formou podania opravného alebo dodatočného súhrnného výkazu.

  • Opravný súhrnný výkaz sa podáva v prípade zistenia nesprávnych alebo neúplných údajov pred uplynutím lehoty na podanie súhrnného výkazu. V opravnom súhrnnom výkaze, ktorý nahrádza pôvodne podaný súhrnný výkaz, sa uvádzajú všetky správne údaje.
  • Ak osoba, ktorá podala súhrnný výkaz, po uplynutí lehoty na podanie súhrnného výkazu zistí, že údaje v podanom súhrnnom výkaze sú neúplné alebo nesprávne, je povinná podať dodatočný súhrnný výkaz. V dodatočnom súhrnnom výkaze sa uvádzajú len údaje, ktoré sa opravujú alebo dopĺňajú. Dodatočný súhrnný výkaz sa môže podať iba v prípade, ak bol podaný riadny súhrnný výkaz, inak sa súhrnný výkaz označený ako dodatočný bude považovať za riadny súhrnný výkaz podaný oneskorene.

Opraviť zrejmý omyl pri vypĺňaní tlačiva súhrnného výkazu, ako je napríklad nesprávne označenie obdobia, za ktoré sa súhrnný výkaz podáva, alebo uvedenie nesprávneho identifikačného čísla osoby podávajúcej súhrnný výkaz, môže na základe vysvetlenia osoby podávajúcej súhrnný výkaz správca dane. Postup pri oprave údajov, ako je oprava hodnoty dodaného tovaru alebo služby, oprava identifikačného čísla pre daň nadobúdateľa tovaru alebo príjemcu služby, alebo oprava nesprávneho priradeného kódu 1 alebo 2 sa uvádza v Poučení na vyplnenie súhrnného výkazu k dani z pridanej hodnoty (je uverejnené vo FS č. 14/2009).

Oprava nesprávne uvedeného IČ DPH odberateľa v súhrnnom výkaze

♦ Príklad č. 12:

Platiteľ dane v máji 2015 zistil, že v súhrnnom výkaze za január 2015 uviedol nesprávne IČ DPH druhého odberateľa v trojstrannom obchode, ktorým je príjemca tovaru v Nemecku.

Platiteľ dane je povinný podať dodatočný súhrnný výkaz za január 2015, v ktorom:

  • v jednom riadku uvedie nesprávne IČ DPH a hodnotu dodaného tovaru „0
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály