Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Podávanie súhrnného výkazu

Dátum: Rubrika: Z praxe

Samotná povinnosť, ako aj podmienky a pravidlá podávania súhrnného výkazu sú predmetom ustanovenia § 80 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Súhrnný výkaz v podstate predstavuje zákonom ustanovený prostriedok, prostredníctvom ktorého dochádza k výmene potrebných informácií medzi členskými štátmi, čím sa vytvárajú predpoklady na to, aby daňová správa členského štátu, v ktorom je daň z pridanej hodnoty splatná, mala k dispozícii nevyhnutné informácie o dodaniach tovaru v rámci spoločenstva.

Súhrnný výkaz k dani z pridanej hodnoty (ďalej len „súhrnný výkaz“) podáva platiteľ dane registrovaný podľa § 4, § 4b alebo § 5 zákona o DPH, zdaniteľná osoba registrovaná pre daň podľa § 7 alebo § 7a zákona o DPH a daňový zástupca podľa § 69a alebo § 69aa zákona o DPH za zastúpené zahraničné osoby.

Podávanie súhrnného výkazu platiteľom DPH

Platiteľ dane je povinný podať súhrnný výkaz za každý kalendárny mesiac, v ktorom:

  • dodal tovar oslobodený od dane podľa § 43 ods. 1 zákona o DPH z tuzemska do iného členského štátu osobe, ktorá je identifikovaná pre daň v inom členskom štáte, alebo
  • premiestnil tovar, ktorý je oslobodený od dane podľa § 43 ods. 4 zákona o DPH, z tuzemska do iného členského štátu na účely jeho podnikania v tomto členskom štáte, alebo
  • sa zúčastnil na trojstrannom obchode ako prvý odberateľ podľa § 45 zákona o DPH, alebo
  • dodal službu s miestom dodania v inom členskom štáte podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH zdaniteľnej osobe alebo právnickej osobe, ktorá nie je zdaniteľnou osobou a je identifikovaná pre daň a táto osoba je povinná platiť daň.

Z uvedeného vyplýva, že ak platiteľ dane v príslušnom časovom období (kalendárny mesiac, resp. štvrťrok) nedodal tovar z tuzemska do iného členského štátu, nepremiestnil tovar z tuzemska do iného členského štátu, nezúčastnil sa na trojstrannom obchode ako prvý odberateľ a zároveň nedodal službu s miestom dodania v inom členskom štáte podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH, súhrnný výkaz nepodáva.

♦ Príklad č. 1:

Platiteľ DPH dodáva pamätné mince, zberateľské predmety a pod. do iného členského štátu EÚ. Pri predaji používa osobitnú úpravu uplatňovania dane podľa § 66 ods. 1 písm. c) zákona o DPH. Treba zahrnúť pri vyplnení súhrnného výkazu rozdiel medzi predajnou a nákupnou cenou v tomto prípade?

Ak na dodávku tovaru zberateľského charakteru, resp. starožitností aplikuje platiteľ osobitný režim uplatňovania DPH v zmysle § 66 zákona o DPH, v takomto prípade nedochádza k dodaniu tovaru oslobodenému od dane podľa § 43 zákona o DPH z tuzemska do iného členského štátu (pozri § 66 ods. 15 zákona o DPH).

V súhrnnom výkaze sa uvádzajú aj dodávky služieb, ktorých miestom dodania je v zmysle ustanovenia § 15 ods. 1 zákona o DPH v inom členskom štáte a osobou povinnou platiť daň je príjemca služby. V uvedenej súvislosti možno pripomenúť, že podľa § 15 ods. 4 zákona o DPH platí, že na účely určenia miesta dodania služby podľa § 15 ods. 1 a 2 zákona o DPH, ako aj § 16 cit. zákona sa zdaniteľná osoba, ktorá vykonáva aj činnosti, ktoré nie sú predmetom dane podľa § 2 ods. 1 písm. a) alebo b) zákona o DPH, považuje za zdaniteľnú osobu pre všetky služby, ktoré sú jej dodané, a rovnako sa za zdaniteľnú osobu na tieto účely považuje aj právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, ale je identifikovaná pre daň.

Vychádzajúc zo znenia § 15 ods. 1 zákona o DPH platí, že miestom dodania služby zdaniteľnej osobe, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby, je miesto, kde má táto osoba sídlo alebo miesto podnikania, a ak je služba dodaná prevádzkarni zdaniteľnej osoby, miestom dodania služby je miesto, kde má táto osoba prevádzkareň.

Ak zdaniteľná osoba, ktorá je príjemcom služby, nemá sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň, miestom dodania služby je jej bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava.

Uvedené všeobecné pravidlo určenia miesta dodania služby medzi zdaniteľnými osobami platí pre všetky dodávané služby okrem výnimiek, ktoré sú ustanovené prostredníctvom ustanovení § 16 ods. 1 až 4, 10 a 11 zákona o DPH.

♦ Príklad č. 2:

Podnikateľ – platiteľ DPH poskytol v júli 2018 poľskému podnikateľovi identifikovanému pre daň v Poľsku službu prepravy tovaru zo Žiliny do Krakova. Poľský objednávateľ si túto službu objednal zo svojho sídla, ktoré má v Poľsku.

Keďže prijímateľom služby je zdaniteľná osoba, miesto jej dodania sa neurčuje podľa § 16 ods. 5 zákona o DPH, ale pri určení miesta dodania uvedenej služby treba postupovať podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH. Je tak zrejmé, že miestom dodania služby bude Poľsko. Podnikateľ teda vyfakturuje službu v cene bez dane, pretože osobou povinnou platiť daň v Poľsku je poľský podnikateľ. Podnikateľ uvedie dodanie služby v súhrnnom výkaze podanom v tuzemsku za obdobie, v ktorom vznikla daňová povinnosť, avšak v daňovom priznaní podanom v tuzemsku toto dodanie služby obsiahnuté nebude.

V podanom súhrnnom výkaze sa teda uvádzajú len služby, pri ktorých je miesto dodania v inom členskom štáte určené podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH, t. j. služby, pri ktorých je miesto dodania v inom členskom štáte určené podľa § 16 zákona o DPH, sa v súhrnnom výkaze neuvádzajú.

Osoba podávajúca súhrnný výkaz neuvádza v podanom súhrnnom výkaze služby s miestom dodania v treťom štáte a služby oslobodené od dane podľa zákona platného v členskom štáte, kde je miesto dodania služby. V súhrnnom výkaze sa tiež neuvádza nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu a prijatie služby od zahraničnej osoby z iného členského štátu alebo z tretieho štátu.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály