Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pochybenia pri odpočítavaní DPH

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Platiteľ DPH má právo na odpočítanie dane, ktorú mu účtoval iný platiteľ – dodávateľ za uskutočnený zdaniteľný obchod. Právo na odpočítanie dane sa vzťahuje aj na zdaniteľné obchody fakturované bez DPH, pri ktorých má platiteľ ako kupujúci povinnosť odviesť daň (vykonáva tzv. „samozdanenie“). Právo na odpočítanie dane môže byť uplatnené platiteľom prostredníctvom daňového priznania k DPH len za predpokladu splnenia podmienok, ktoré sú zákonom č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH“) taxatívne stanovené.

V praxi je častým dôvodom neuznania oprávnenosti odpočítanej DPH správcom dane skutočnosť, že nie je jednoznačne preukázané uskutočnenie zdaniteľného obchodu v tuzemsku platiteľom – dodávateľom, ktorý je uvedený na faktúre. Pri zahraničných obchodoch s tovarom je v mnohých prípadoch dôvodom nepriznania odpočtu DPH nepreukázanie miesta nadobudnutia tovaru v SR, resp. nepreukázanie, že slovenský platiteľ sa zúčastnil trojstranného obchodu v postavení druhého dodávateľa.

Odpočítanie dane pri nadobudnutí tovaru

Pravidlo pre určenie miesta nadobudnutia tovaru

Pojem „nadobudnutie tovaru“ znamená, že zdaniteľnou osobou dochádza k nákupu tovaru z iného členského štátu. Nadobudnutie tovaru za protihodnotu je predmetom DPH v SR podľa § 2 ods. 1 písm. c) zákona o DPH, keď miesto nadobudnutia sa nachádza v SR.

Podľa § 11 ods. 1 zákona o DPH na účely tohto zákona sa nadobudnutím tovaru v tuzemsku z iného členského štátu rozumie nadobudnutie práva nakladať ako vlastník s hnuteľným hmotným majetkom odoslaným alebo prepraveným nadobúdateľovi dodávateľom, alebo nadobúdateľom, alebo na ich účet do tuzemska z iného členského štátu. Za nadobudnutie tovaru sa považuje aj prevzatie tovaru na základe nájomnej zmluvy s dojednaným právom kúpy prenajatej veci, ak sa v členskom štáte prenajímateľa považuje odovzdanie predmetu nájmu za dodanie tovaru do iného členského štátu s oslobodením od dane.

Určenie miesta nadobudnutia tovaru vyplýva z ustanovenia § 17 zákona o DPH.

Miesto nadobudnutia tovaru z iného členského štátu je vymedzené z hľadiska nadobú­dateľa, ktorému vzniká povinnosť z tohto nadobudnutia priznať daň. Podľa základného princípu uvedeného v § 17 ods. 1 zákona o DPH je všeobecne miestom nadobudnutia tovaru to miesto, kde sa preprava tovaru k nadobúdateľovi skončí.

Špecifický postup sa uplatní v prípade, ak osoba, ktorá nadobúda tovar, oznámi dodávateľovi identifikačné číslo pre DPH (ďalej len „IČ DPH“) z iného členského štátu, než v ktorom je ukončená preprava tovaru. Aj v tomto prípade musí byť uplatnený základný princíp určenia miesta nadobudnutia tovaru v závislosti od toho, kde bola jeho preprava ukončená, ale zároveň je uplatnený aj princíp miesta určenia podľa IČ DPH nadobúdateľa, uvedený v § 17 ods. 2 zákona o DPH. Podľa tohto princípu je miestom dodania členský štát, ktorý pridelil nadobúdateľovi IČ DPH, pod ktorým dodanie tovaru objednal.

Aby nedošlo k dvojitému zdaneniu, ustanovenie § 17 ods. 3 zákona o DPH umožňuje, aby osoba, ktorá nadobúda tovar, preukázala, že nadobudnutie bolo predmetom DPH v členskom štáte ukončenia prepravy tovaru, na základe čoho môže vykonať opravu priznaného základu dane a príslušnej DPH v členskom štáte, ktorý vydal IČ DPH.

Miesto nadobudnutia tovaru pri trojstrannom obchode, ak sú splnené podmienky trojstranného obchodu podľa § 45 zákona o DPH, je miesto, kde sa skončí preprava tovaru, t. j. členský štát druhého odberateľa.

Legislatíva EÚ

Vyššie uvedený spôsob uplatňovania DPH, ktorý je obsiahnutý v zákone o DPH, bol v plnom rozsahu prevzatý zo základného právneho normatívu, a to smernice Rady 77/388/EHS v znení jej zmien a doplnkov, ktorá tvorí právny základ pre koncepciu harmonizácie legislatívy členských štátov EÚ o dani z pridanej hodnoty a bola nahradená smernicou Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára 2007 (ďalej len „smernica EÚ“).

Podľa článku 40 smernice EÚ sa za miesto nadobudnutia tovaru v rámci Spoločenstva považuje miesto, kde sa končí odoslanie alebo preprava tovaru nadobúdateľovi. Podľa článku 41 smernice EÚ bez toho, aby boli dotknuté ustanovenia článku 40, sa za miesto nadobudnutia tovaru v rámci Spoločenstva v zmysle článku 2 ods. 1 písm. b) bodu (i) považuje miesto na území členského štátu, ktorý pridelil identifikačné číslo pre DPH, pod ktorým nadobúdateľ uskutočnil toto nadobudnutie, ak nadobúdateľ nepreukáže, že nadobudnutie sa zdanilo v súlade s článkom 40.

Ak podľa článku 40 nadobudnutie podlieha DPH v členskom štáte, v ktorom sa odoslanie alebo preprava tovaru končí, po tom, ako bolo zdanené v členskom štáte, ktorý pridelil IČ DPH, základ dane sa primerane zníži v členskom štáte, ktorý pridelil identifikačné číslo pre DPH, pod ktorým nadobúdateľ toto nadobudnutie uskutočnil.

Podľa článku 42 smernice EÚ prvý odsek článku 41 sa neuplatňuje a nadobudnutie tovaru v rámci Spoločenstva sa považuje za zdanené podľa článku 40, ak sú splnené tieto podmienky: nadobúdateľ preukáže, že toto nadobudnutie uskutočnil na území členského štátu určeného v súlade s článkom 40 na účely následného dodania, v súvislosti s ktorým bol príjemca tovaru označený za osobu povinnú platiť daň; nadobúdateľ splnil povinnosti súvisiace s podaním súhrnného výkazu.

V zmysle článku 168 smernice EÚ, pokiaľ ide o tovar a služby, ktoré sú použité na účely zdaniteľných transakcií zdaniteľnej osoby, táto má právo v členskom štáte, v ktorom uskutočňuje tieto transakcie, odpočítať si DPH.

Smernica ako právny akt EÚ má prednosť pred zákonom Slovenskej republiky (čl. 7 Ústavy Slovenskej republiky) a je záväzná pre každý členský štát. Z citovaného je zrejmé, že predmetná problematika uplatňovania dane bola zo smernice EÚ kompletne a nerozdielne prevzatá do zákona o DPH.

Okrem zákona o DPH platí na území SR aj vykonávacie nariadenie Rady (EÚ) č. 282/2011 z 15. marca 2011, ktorým sa ustanovujú vykonávacie opatrenia smernice 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „nariadenie Rady č. 282/2011“). Citované nariadenie nezaviedlo nové pravidlá v systéme DPH, ale je len vykonávacím predpisom k smernici EÚ. Obsahuje osobitné ustanovenia ako odpoveď na určité otázky uplatňovania DPH, ktoré sú formulované tak, aby vo vnútri EÚ priniesli jednotné zaobchádzanie s týmito osobitnými prípadmi. Nie sú teda uplatniteľné na iné prípady a je potrebné ich s ohľadom na ich formuláciu uplatňovať reštriktívne.

Podľa článku 16 nariadenia Rady EÚ č. 282/2011, ktorým sa ustanovujú vykonávacie opatrenia smernice EÚ, podľa ktorého, ak sa uskutočnilo nadobudnutie tovaru v rámci Spoločenstva v zmysle článku 20 smernice EÚ, členský štát, v ktorom sa odoslanie alebo preprava skončí, uplatní svoju právomoc zdaniť bez ohľadu na spôsob uplatnenia DPH na transakcii v členskom štáte, v ktorom sa odoslanie alebo preprava začala.

Prípady nesprávneho postupu pri odpočítaní DPH z praxe

Zdaniteľný obchod nebol predmetom DPH v Slovenskej republike.

Skutkový stav

Slovenský platiteľ registrovaný pre DPH v SR, nakupoval tovar, ktorý bol prevezený z Poľskej republiky do Českej republiky, kde mal uzatvorenú zmluvu o skladovaní tovaru. Podľa tejto zmluvy predmetom bolo skladovanie výrobkov v sklade, vykládka a nakládka tovaru a miestom preberania tovaru bola Česká republika. Slovenský platiteľ následne tovar predal do Poľskej republiky a miestom predaja tovaru bola Česká republika. Tovar nebol dovezený na územie Slovenskej republiky, na území Slovenskej republiky sa tovar nikdy nenachádzal.

Slovenský platiteľ je registrovaný pre DPH len v SR, zisk z predaja zdanil daňou z príjmu právnických osôb, ktorá bola riadne a včas uhradená v prospech účtu štátnej pokladnice SR a riadne preukázal tak kúpu tovaru, jeho prepravu z Poľskej republiky do Českej republiky, ako aj jeho predaj do Poľskej republiky. Má faktúry tak od dodávateľa, ako aj odberateľa z iného členského štátu, doklady o prevzatí, ako aj odovzdaní tovaru, doklady o preprave (CMR) a všetky transakcie (tak nákup, ako aj predaj) boli realizované bezhotovostne cez príslušné bankové účty. Slovenský platiteľ predložil súhrnný výkaz k DPH.

Uvedené transakcie spočívali v štandardnom nákupe a predaji tovaru, cieľom ktorého bolo dosiahnutie zisku z obratu (tzv. kúpa tovaru na účely jeho predaja iným prevádzkovateľom živnosti − veľkoobchod).

Platiteľ postupoval tak, že uplatnil daň z dôvodu nadobudnutia tovaru z iného členského štátu a DPH si aj odpočítal. Tovar bol použitý na podnikanie v zahraničí, pretože bol predaný v ČR. Platiteľ bol toho názoru, že v takomto prípade ustanovenie § 49 ods. 6 zákona o DPH umožňuje odpočítanie dane.

Podľa ustanovenia § 49 ods. 6 zákona o DPH, ak platiteľ, ktorý podniká v zahraničí, vykonáva zdaniteľné obchody v zahraničí a v súvislosti s týmto podnikaním nakúpi v tuzemsku tovar a služby, má možnosť odpočítania dane v rozsahu a za podmienok, ako keby obchody realizoval v tuzemsku.

Uviedol, že aplikácia čl. 41 je teda s odkazom na čl. 42 tejto smernice nesprávna a priama aplikovateľnosť smernice je možná len za súčasného splnenia viacerých podmienok, keďže smernica je záväzná pre každý členský štát, ktorému je určená, pokiaľ ide o výsledok, ktorý sa má dosiahnuť, pričom voľba foriem a prostriedkov sa ponecháva na vnútroštátne orgány s poukazom na čl. 249 pododsek 3 Zmluvy o Európskom spoločenstve. Pre priamu aplikáciu smernice sa vyžaduje, aby boli súčasne, teda kumulatívne splnené tieto podmienky (podmienky sú uvedené len v bodoch, pričom detailný výklad jednotlivých podmienok je podrobne rozoberaný tak v judikatúre Európskeho súdneho dvora, ako aj teórii komunitárneho práva), a to uplynula transpozičná lehota, ustanovenie nebolo transponované vôbec, alebo bolo transponované neskoro, nesprávne alebo neúplne, ustanovenie obsahuje jasné a presné právo alebo povinnosť, ustanovenie je nepodmienené, priama aplikácia ustanovenia sm

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály