Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Osoby povinné platiť DPH v SR (I.)

Rubrika: Aktuálne Zo seriálu: Osoby povinné platiť DPH v SR

Daň z pridanej hodnoty je príjmom štátneho rozpočtu toho štátu, v ktorom je predmetom dane, teda v tom štáte, v ktorom sa nachádza miesto dodania tovaru, služby, nadobudnutia tovaru alebo miesto dovozu tovaru. Určenie osoby, ktorá je v SR povinná platiť DPH, vyplýva z ustanovenia § 69 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Úprava uvedeného ustanovenia vychádza zo smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (články 193 až 205).

Daňová povinnosť vo všeobecnosti znamená, že štátu vzniká právo žiadať daň od osôb, ktorým to zákon vymedzuje. Týmito osobami sú štandardne dodávatelia, ktorí dodávku uskutočňujú, ale môžu to byť aj príjemcovia dodávky – odberatelia. V takom prípade hovoríme o prenose daňovej povinnosti. K prenosu daňovej povinnosti môže dôjsť vo vzťahu dodávateľ – slovenský platiteľ a odberateľ – slovenský platiteľ, alebo dodávateľ – zahraničná zdaniteľná osoba a odberateľ – slovenská zdaniteľná osoba.

Dodávateľ ako osoba povinná platiť daň

Na základe ustanovenia § 69 ods. 1 zákona o DPH je osobou povinnou platiť DPH do štátneho rozpočtu dodávateľ tovaru alebo služby, ktorý je platiteľom dane.

Osoby registrované pre DPH, ktoré nemajú postavenie platiteľa dane, ako aj ostatné osoby neregistrované pre DPH zo svojich dodávok tovarov a služieb nemajú povinnosť odvádzať daň.

Platitelia DPH v postavení dodávateľov odvedú DPH na základe daňového priznania. Daň uvedú v riadkoch 04 (základná sadzba dane) alebo 02 (znížená sadzba dane) daňového priznania k DPH.

Zahraničný prenos daňovej povinnosti

Podľa § 69 ods. 2 a 3 zákona o DPH pri dodaní služieb a tovarov zahraničnou zdaniteľnou osobou slovenskému odberateľovi, ktorým je zdaniteľná osoba a v niektorých prípadoch aj právnická nezdaniteľná osoba, má povinnosť platiť DPH v SR odberateľ.

Dôsledkom prenosu daňovej povinnosti na slovenského podnikateľa sa zahraničná zdaniteľná osoba nemusí v SR registrovať podľa § 5 zákona o DPH, keďže štátu daň namiesto neho odvedie tuzemská osoba ako príjemca tovaru alebo služby.

K povinnosti preniesť daňovú povinnosť zo zahraničného dodá­vateľa neusadeného v SR na príjemcu v SR dochádza:

  • Podľa § 69 ods. 2 zákona o DPH, kedy je daňová povinnosť prenesená na príjemcu – zdaniteľnú osobu v SR, ide o služby uvedené v § 16 ods. 1 až 4, 10 a 11 zákona o DPH (služby súvisiace s nehnuteľnosťou, krátkodobý nájom dopravných prostriedkov, vstupné na podujatia, reštauračné a stravovacie služby) a pri dodaní tovaru s montážou a inštaláciou.
  • Podľa § 69 ods. 3 zákona o DPH, kedy je povinnosť platiť daň prenesená na príjemcu – zdaniteľnú osobu v SR a právnickú osobu, ktorá nie je zdaniteľ­nou osobou a je registrovaná pre DPH podľa § 7 zákona o DPH, ak je miesto dodania služby podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v tuzemsku.

S účinnosťou od 1. januára 2016 došlo k rozšíreniu prenosu daňovej povinnosti na slovenských podnikateľov (zdaniteľné osoby). Povinnosť platiť daň je na zdaniteľnú osobu ako odberateľa prenesená aj v prípade, ak mu dodal tovar zahraničný dodávateľ, ktorý nie je v SR usadený – nemá v SR sídlo ani prevádzkareň, resp. miesto podnikania.

S uvedenou zmenou – rozšírením prenosu daňovej povinnosti – priamo súvisí aj zmena v ustanovení § 5 zákona o DPH, z ktorého bola vypustená povinnosť registrácie pre zahraničné osoby, ktoré v SR nie sú usadené, ak dodávajú tovar, a osobou povinnou platiť daň je príjemca tovaru.

Zahraničná osoba, ktorá uskutoční dodanie tovaru s miestom dodania v SR pre zdaniteľnú osobu, teda vyhotoví faktúru bez DPH, pričom je povinná na faktúre uviesť poznámku „prenesenie daňovej povinnosti“.

K prenosu daňovej povinnosti však nedochádza pri nadobudnutí tovaru zahraničnou osobou v SR – uvedená skutočnosť je naďalej dôvodom k povinnosti registrácie zahraničnej osoby podľa § 5 zákona o DPH.

K prenosu daňovej povinnosti nedochádza ani v prípade, ak kupujúci je nezdaniteľnou osobou.

Za zahraničnú osobu sa na účely určenia osoby povinnej platiť daň považuje aj taká osoba, ktorá má v SR prevádzkareň, ale táto prevádzkareň sa nezúčastňuje na dodaní tovaru alebo služby v SR.

♦ Príklad č. 1:

Dodanie tovaru českým podnikateľom na území SR

Firma v SR, ktorá nie je platiteľom DPH, kúpi tovar od českého podnikateľa, ktorý nie je v SR registrovaný pre DPH. Tovar dodáva český podnikateľ z miesta v SR, t. j. nie je prepravovaný z ČR. Miesto dodania tovaru sa nachádza v SR.

V prípade, ak k uvedenému predaju došlo do konca roku 2015, pre českého podnikateľa vyplývala povinnosť registrácie v SR pre DPH podľa § 5 ods. 1 zákona o DPH, nakoľko dodal tovar a predmet tohto zdaniteľného obchodu bol v SR. Faktúru pre slovenskú firmu vyhotovil so slovenskou DPH.

Pri dodávkach po 1. januári 2016 český podnikateľ nie je povinný registrovať sa v SR pre DPH, pretože osobou povinnou platiť DPH v SR, kde sa nachádza predmet DPH, bude slovenská firma.

♦ Príklad č. 2:

Nákup tovaru platiteľom od českého platiteľa

Český platiteľ kúpil tovar od poľského dodávateľa, tovar bol premiestnený do SR. Predmetom dane českého platiteľa je nadobudnutie tovaru v SR, preto má povinnosť registrácie podľa § 5 ods. 1 zákona o DPH predtým, ako tovar v SR nadobudne. Po registrácii český platiteľ vykoná samozdanenie v daňovom priznaní podanom v SR (vyplní riadky 07 a 08 – ak tovar podlieha základnej sadzbe dane), a tiež bude mať právo na následné odpočítanie DPH, pretože tovar bude predávať slovenskému odberateľovi (vyplní riadok 21 daňového priznania).

Príslušná DPH nebude predmetom žiadosti o vrátenie dane (refundácia DPH).

Českému platiteľovi nevznikne z dodania tovaru v SR daňová povinnosť, pretože povinnosť platiť daň po 1. januári 2016 vzniká slovenskému platiteľovi (vyplní riadky 09 a 10 daňového priznania k DPH). Český dodávateľ uvedie na faktúre poznámku „prenesenie daňovej povinnosti“. Slovenský platiteľ si môže uplatniť právo na odpočítanie dane na základe § 49 ods. 2 písm. b) zákona o DPH vo väzbe na účel použitia zakúpeného tovaru (vyplní riadok 21 daňového priznania k DPH).

♦ Príklad č. 3:

Nákup tovaru od rakúskeho platiteľa

Rakúsky platiteľ, ktorý je v SR registrovaný pre DPH z dôvodu, že v SR nadobudol tovar, pri dodaní tovaru slovenskému podnikateľovi nie je povinný v SR odviesť DPH.

Na slovenského podnikateľa prechádza podľa § 69 ods. 2 zákona o DPH s účinnosťou od 1. januára 2016 povinnosť platiť daň. To znamená, že slovenský podnikateľ napriek tomu, že nie je registrovaný pre DPH, je povinný podať daňové priznanie a odviesť DPH vzťahujúcu sa k predmetnému tovaru. Na 1. strane daňového priznania vyznačí „x“ – osoba povinná podať DP podľa § 78 ods. 3, 4 a 9, na 2. strane vyplní riadky 09 a 10.

♦ Príklad č. 4:

Nákup tovaru slovenským občanom od rakúskeho platiteľa

Rakúsky platiteľ, ktorý je v SR registrovaný pre DPH z dôvodu, že v SR nadobudol tovar, pri dodaní tovaru slovenskému občanovi – nezdaniteľnej osobe – je povinný v SR odviesť DPH. To znamená, že k cene tovaru uplatní slovenskú DPH.

♦ Príklad č. 5:

Nezisková organizácia a nákup tovaru od zahraničnej osoby

Nezisková organizácia vykonáva čiastočne aj zdaniteľnú činnosť. Pri nákupe tovaru v SR od zahraničnej osoby je povinná nákup tovaru zdaniť na základe § 69 ods. 2 zákona o DPH. Zahraničný dodávateľ jej teda vyhotoví faktúru bez DPH, pretože dochádza k prenosu daňovej povinnosti na kupujúceho.

♦ Príklad č. 6:

Obec a nákup tovaru od zahraničnej osoby

Obec ako nezdaniteľná osoba (nevykonáva podnikateľskú činnosť) je registrovaná pre DPH podľa § 7 zákona o DPH z dôvodu, že uskutočnila nadobudnutie tovaru z iného členského štátu (to však neznamená, že je zdaniteľnou osobou). Pri nákupe tovaru, ktorý jej v SR predá zahraničný dodávateľ, neprechádza na obec povinnosť platiť daň. Osobou povinnou platiť DPH v SR je zahraničný dodávateľ tovaru, ktorý k cene uplatní slovenskú DPH, pričom tomuto dodaniu predchádza registrácia pre DPH zahraničnej osoby v SR.

Prenos daňovej povinnosti pri dodaní tovaru s montážou alebo inštaláciou zahraničným dodávateľom

Prenos daňovej povinnosti sa uplatňuje pri tovare dodanom s inštaláciou alebo montážou zdaniteľnej osobe v SR (podnikateľovi – platiteľovi, alebo neplatiteľovi DPH), ktorý jej dodala zahraničná zdaniteľná osoba a miesto dodania tovaru sa nachádza v SR. Príjemca tovaru v SR je podľa § 69 ods. 2 zákona o DPH osobou povinnou platiť daň, t. j. vykoná samozdanenie.

Ide o prípady, keď tovar s inštaláciou alebo montážou dodáva slovenskej zdaniteľnej osobe (podnikateľovi) osoba, ktorá nemá v SR sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály