Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Osobitná úprava uplatňovania DPH pri použitom tovare

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Zákon č. 222/2004 Z. z. o DPH v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) upravuje v osobitných ustanoveniach tzv. osobitné spôsoby dodania tovarov a služieb, medzi ktoré patria: osobitná úprava pre cestovné kancelárie a cestovné agentúry (ust. § 65), osobitná úprava pri umeleckých zbierkach, zberateľských predmetoch, starožitnostiach a použitom tovaru (ust. § 66), osobitná úprava pri investičnom zlate (ust. § 67), osobitná úprava pre nezaložené osoby, ktoré elektronicky dodávajú služby (ust. § 68).

Pri všetkých týchto dodaniach uplatňovanie osobitnej úpravy zdaňovania je založené na prípadnom inom vyčíslení daňovej povinnosti, ako je to pri bežnom režime uplatňovania dane z pridanej hodnoty, resp. aj na inom spôsobe a možnosti uplatňovania odpočítania dane.

V článku sa budeme zaoberať osobitnou úpravou uplatňovania DPH pri dodávkach použitého tovaru, teda aplikáciou časti ust. § 66 zákona o DPH, čo tvorí značnú časť orientácie činnosti podnikateľských subjektov.

Cieľom zavedenia osobitnej úpravy uplatňovania dane z pridanej hodnoty bolo zníženie pravdepodobnosti dvojitého zdanenia v oblasti obchodovania s vybratými druhmi tovaru podliehajúceho zdaneniu. Ide o tovary, ktoré boli znovu zavedené do obchodného reťazca po ich obstaraní a následnom používaní za účelom ich ďalšieho predaja. Podstata osobitnej úpravy zdaňovania je založená na zdanení kladného rozdielu („marže“, resp. „prirážky“) medzi predajnou cenou a kúpnou cenou.

Platitelia dane obchodujúci s tovarmi, pri ktorých je možné použiť osobitnú úpravu zdaňovania v zmysle § 66 zákona o DPH, sa môžu rozhodnúť o použití bežného mechanizmu uplatňovania dane pri týchto tovaroch. Ak sa rozhodnú pre aplikáciu a použitie osobitnej úpravy uplatňovania dane, potom sú títo platitelia dane povinní dodržiavať podmienky stanovené v § 66 zákona o DPH. Tento zjednodušený režim zdaňovania podľa § 66 zákona o DPH uplatňuje ten platiteľ dane, ktorého predmetom podnikaniaje predaj použitého tovaru, predaj umeleckých diel a zberateľských predmetov.

Ide o platiteľa dane, ktorý nakúpi, prípadne dovezie tieto predmety za účelom ich ďalšieho predaja a koná buď:

  • vo svojom mene a na svoj účet alebo
  • vo svojom mene a na účet inej osoby.

V prípade, ak obchodník predáva tovary podliehajúce osobitnej úprave vo svojom mene, na účet inej osoby, na základe komisionárskej alebo inej obdobnej zmluvy, v takomto prípade platí, že obchodník takéto tovary sám kúpil a ďalej sám predal.

Na účely ust. § 66, zákon o DPH definuje jednotlivé druhy tovarov, pri ktorých je možné uplatniť postup podľa osobitnej úpravy. Osobitnej úprave uplatňovania dane v zmysle ust. § 66 zákona o DPH podliehajú:

  • umelecké diela a zberateľské predmety,
  • starožitnosti a
  • použitý tovar.

Dôležité je si uvedomiť, že na obchodovanie s drahými kameňmi a drahými kovmi nie je možné použiť osobitnú úpravu uplatňovania dane, aj keď ide v mnohých prípadoch o tovar, ktorý sa znova uviedol na trh po jeho predchádzajúcom používaní.

Zákon o DPH pre účely aplikácie osobitného uplatňovania dane definuje nasledovné tovary, na ktoré sa môže aplikovať osobitný režim zdaňovania:

  • za umelecké diela sa považujú obrazy, koláže a podobné dekoratívne plakety, maľby a kresby zhotovené celkom ručne umelcom, iné ako plány a nákresy pre architektonické, technické, priemyselné, komerčné, topografické alebo podobné účely, ručne maľované alebo ozdobené priemyselné výrobky, maľované plátna na divadelné dekorácie, na ateliérové pozadia alebo podobné účely (číselný kód harmonizovaného systému 9701), pôvodné rytiny, pôvodné tlače a pôvodné litografie, ktorými sa rozumejú čierne alebo farebné odtlačky bezprostredne obtiahnuté z jednej alebo viacerých dosiek, ktoré umelec vypracoval celkom ručne, pričom nezáleží na použitej technike alebo materiáli, okrem akéhokoľvek mechanického alebo fotomechanického postupu (kód 9702 00 00), pôvodné sochy a súsošia z akéhokoľvek materiálu, ktoré sú zhotovené celkom umelcom, odliatky sôch, ktorých výroba je obmedzená na osem kópií, a nad ktorou dohliada umelec alebo jeho právny nástupca (kód 9703 00 00), tapisérie (kód 5805 00 00) a nástenné textílie (kód 6304 00 00) zhotovené ručne podľa pôvodných predlôh poskytnutých umelcami za predpokladu, že z každej nie je viac než osem kópií, individuálne kusy keramiky zhotovené celkom umelcom a ním podpísané, emaily na medi zhotovené celkom ručne, obmedzené na osem očíslovaných kópií, ktoré nesú podpis umelca alebo ateliéru okrem predmetov bižutérie a výrobkov zlatotepcov a striebrotepcov, fotografie zhotovené umelcom, ním alebo pod jeho dohľadom vytlačené, podpísané a očíslované a obmedzené najviac na 30 kópií vrátane všetkých veľkostí a rámov,
  • za zberateľské predmety sa považujú poštové známky, kolky, odtlačky poštových pečiatok, obálky prvého dňa, poštové ceniny a podobné výrobky opečiatkované alebo neopečiatkované, ale nemajúce výplatnú hodnotu v krajine určenia (kód 9704 00 00), zbierky a zberateľské predmety zoologickej, botanickej, mineralogickej, anatomickej, historickej, archeologickej, paleontologickej, etnografickej alebo numizmatickej hodnoty (kód 9705 00 00),
  • za starožitnosti sa považuje taký tovar, ktorý je iný, ako umelecké diela alebo zberateľské predmety, a ktorý je starší ako sto rokov,
  • za použitý tovar sa rozumie hnuteľný hmotný majetok, ktorý je vhodný na ďalšie použitie v nezmenenom stave alebo po oprave, iný ako umelecké diela, zberateľské predmety a starožitnosti, drahé kovy a drahé kamene. Predajom použitého tovaru je aj odovzdanie použitého tovaru nájomcovi na základe nájomnej zmluvy s dojednaným právom kúpy prenajatej veci, pri ktorom bez zbytočného odkladu po ukončení doby nájmu má prejsť vlastnícke právo k predmetu nájmu z prenajímateľa na nájomcu.

Nie všetky tovary, ktoré sú uvedené v ust. § 66 zákona o DPH automaticky podliehajú osobitnej úprave podľa cit. zákona. Aby bolo možné použiť osobitnú úpravu podľa ust. § 66 zákona o DPH, je potrebné okrem skutočnosti, či ide o tovar, ktorý je vymedzený v § 66 poznať aj postavenie dodávateľa, resp. režim, v akom bol predmetný tovar do­daný.

Zákon o DPH v ust. § 66 ods. 2 stanovuje, kedy je obchodník povinný uplatniť osobitnú úpravu dane. Ide o prípady, ak tovary podliehajúce osobitnej úprave boli obchodníkovi dodané:

  • Osobou, ktorá nie je identifiko­vaná pre daň v tuzemsku ani v inom členskom štáte.

♦ Príklad č. 1:
Obchodník so starožitnosťami – platiteľ DPH kúpi od súkromnej osoby nábytok v hodnote 150 eur za účelom jeho ďalšieho predaja. Obchodník si stanoví predajnú cenu 500 eur.

Pri predaji nábytku bude obchodník uplatňovať osobitnú úpravu podľa ust. § 66 zákona o DPH a stanoví základ dane rozdielom medzi predajnou cenou a kúpnou cenou, t. j. 500 – 150 = 350 eur. Daň je vypočítaná spätne, t. j. 350 x 20/120 a bude predstavovať 58,33 eura.

♦ Príklad č. 2:
Obchodník prevádzkujúci autobazár – platiteľ DPH kúpi od súkromnej osoby, ktorá má bydlisko v inom členskom štáte osobný automobil, ktorý má najazdených 20 000 km a do prevádzky bol uvedený pred 9 mesiacmi. Automobil odkúpil v hodnote 3 000 eur za účelom jeho ďalšieho predaja. Obchodník pri predaji si stanovil predajnú cenu 5 000 eur.

Pri predaji osobného automobilu bude obchodník uplatňovať osobitnú úpravu podľa ust. § 66 zákona o DPH a stanoví základ dane rozdielom medzi predajnou cenou a kúpnou cenou, t. j. 5 000 – 3 000 = 2 000 eur. Daň je vy

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály