Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie prepravných služieb od DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

V tomto čísle časopisu pokračujeme v seriáli zameranom na oslobodenie od dane. V článku sa venujeme problematike oslobodenia prepravných služieb od DPH.

Preprava osôb a tovaru sa z hľadiska zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) chápe ako dodanie služby podľa § 9 ods. 1 zákona o DPH, pričom daňová povinnosť vzniká dňom dodania služby podľa § 19 ods. 2 zákona o DPH, tzn. v okamihu, keď dôjde k prepraveniu osôb alebo tovaru na miesto určenia. Z hľadiska správnej aplikácie zákona o DPH je u prepravných služieb dôležité správne zadefinovať ich miesto dodania, od čoho sa odvíja, či tieto služby sú predmetom dane v tuzemsku s uplatnením dane, príp. s oslobodením od dane.

Oslobodenie osobných prepravných služieb od DPH

Miesto dodania pri osobnej preprave sa určí v zmysle § 16 ods. 4 zákona o DPH vždy tam, kde sa samotná preprava osôb vykonáva. V prípade, ak by išlo o medzinárodnú prepravu osôb medzi dvoma rôznymi štátmi (ak sa osobná preprava vykonáva vo viac ako jednom štáte), určí sa miesto dodania v pomere k najazdeným kilometrom na území každého štátu. Podmienky zdaňovania prepravy osôb v členských štátoch alebo v tretích štátoch, ktorými preprava osôb prechádza, upravujú právne normy príslušných krajín.

Doprava osôb (pravidelná aj nepravidelná) na území Slovenskej republiky je podľa § 46 ods. 2 zákona o DPH oslobodená od dane s nárokom na odpočítanie dane, ak ide o dopravu:

  1. z tuzemska do zahraničia,
  2. zo zahraničia do tuzemska,
  3. z miesta v zahraničí do miesta v zahraničí cez tuzemsko,
  4. medzi dvoma miestami v tuzemsku, ktorá tvorí súčasť medzinárodnej leteckej alebo vodnej dopravy.

Tuzemskom sa podľa § 2 ods. 2 písm. a) zákona o DPH rozumie územie Slovenskej republiky. Zahraničím sa podľa § 2 ods. 2 písm. b) zákona o DPH rozumie územie, ktoré nie je tuzemskom, t. j. územie Európskych spoločenstiev okrem Slovenskej republiky a územie tretích štátov. Z uvedeného je zrejmé, že pokiaľ prepravca (tuzemský alebo zahraničný) vykonáva prepravu osôb, ktorá prechádza územím tuzemska, ale aj územím ďalších štátov (členských štátov alebo tretích krajín), časť prepravy osôb vykonaná v tuzemsku je oslobodená od dane.

Preprava osôb realizovaná tuzemským platiteľom dane v rámci tuzemska, ktorá nie je súčasťou medzinárodnej prepravy, podlieha vždy slovenskej 20 %-nej sadzbe dane bez ohľadu na skutočnosť, kto je objednávateľom služby (tuzemská osoba – platiteľ dane, neplatiteľ dane, občan, príspevková organizácia, zahraničná osoba z členského štátu, z tretieho štátu).

♦ Príklad č. 1:

Platiteľ dane vykonáva pravidelnú autobusovú dopravu osôb na trase Bratislava ‒ Praha ‒ Hamburg s niekoľkými pravidelnými zastávkami na území Česka a Nemecka. Aký bude režim DPH v danom prípade?

Preprava osôb prechádza cez územie Slovenska, Česka a Nemecka. Všetky tieto štáty sa pri uvedenej doprave považujú v príslušnom pomere k najazdeným kilometrom za miesto dodania dopravy osôb, keďže v zmysle § 16 ods. 4 zákona o DPH je miesto dodania miesto, kde sa doprava vykonáva. Časť prepravy vyko

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály