Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie od DPH pri vývoze tovaru z Európskej únie

Dátum: Rubrika: Z praxe

Seriál o oslobodení od dane z pridanej hodnoty pokračuje v tomto čísle časopisu témou oslobodenia od DPH pri vývoze tovaru tuzemska na územie tretieho štátu.

Vývoz tovaru z tuzemska na územie tretieho štátu je vždy spojený s prepravou tovaru. Miesto dodania tovaru pri vývoze tovaru sa určí podľa § 13 ods. 1 písm. a) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Ak je dodanie tovaru spojené s odoslaním alebo prepravou tovaru, miestom dodania je miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa odoslanie alebo preprava tovaru osobe, ktorej má byť tovar dodaný, začína uskutočňovať. Miestom dodania tovaru pri vývoze tovaru je vždy tuzemsko, pričom takéto dodania sú od DPH oslobodené, ak sú splnené podmienky. Oslobodenie od dane pri vývoze upravuje článok 141 smernice Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty a § 47 zákona o DPH.

Podľa § 47 ods. 1 zákona o DPH je oslobodené od dane s nárokom na odpočítanie dane také dodanie tovaru, ktorý je odoslaný alebo prepravený predávajúcim alebo na jeho účet do miesta určenia na území tretieho štátu.

Rovnako oslobodené od dane podľa § 47 ods. 2 zákona o DPH s nárokom na odpočítanie dane je dodanie tovaru, ktorý je odoslaný alebo prepravený kupujúcim alebo na jeho účet do miesta určenia na území tretieho štátu.

Ak je preprava tovaru vykonaná kupujúcim alebo na jeho účet do miesta určenia na území tretieho štátu, musí byť splnená podmienka, že kupujúci nemá v tuzemsku sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň ani bydlisko. Dodanie tovaru, ktorý prepravil kupujúci za účelom vybavenia, zásobenia pohonnými látkami a potravinami výletných lodí, súkromných lietadiel alebo akýchkoľvek dopravných prostriedkov na súkromné použitie, nie je oslobodené od dane a tuzemský platiteľ dane dodanie takéhoto tovaru zdaňuje.

♦ Príklad č. 1:

Slovenský platiteľ dane vyviezol vlastné výrobky zo Slovenska do Srbska pre srbského podnikateľa. Platiteľ dane má colné vyhlásenie o prepustení tovaru do režimu vývoz. Prepravu tovaru do Srbska pre neho uskutočnil slovenský dopravca. Ako bude postupovať slovenský platiteľ pri tejto dodávke z hľadiska fakturácie?

Slovenský platiteľ dane ­vyhotoví faktúru srbskému podnikateľovi bez DPH, nakoľko ide o vývoz tovaru, ktorý je podľa § 47 ods. 1 zákona o DPH od dane osloboden

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály