Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie od DPH pri službách poskytovaných nezávislými skupinami osôb svojim členom – uplatniteľnosť v oblasti poisťovníctva a finančných služieb

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V tomto vydaní prinášame komentár k zaujímavým rozsudkom Súdneho dvora EÚ k predbežným otázkam týkajúcim sa uplatniteľnosti oslobodenia od DPH pri službách poskytovaných nezávislými skupinami osôb svojim členom, ktorí vykonávajú činnosť v oblasti poisťovníctva a finančných služieb – C-326/15 „DNB Banka“ AS proti Valsts ieņēmumu dienests a C-605/15 Minister Finansów proti Aviva Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie S.A. w Warszawie.

Predmet sporov

Vec C-326/15 DNB Banka

Lotyšská Spoločnosť „DNB Banka“ AS (ďalej len „DNB Banka“) je úverovou inštitúciou, ktorej predmetom činnosti je poskytovanie finančných služieb. Je dcérskou spoločnosťou dánskej spoločnosti DNB NORD A/S (teraz DNB ­INVEST DENMARK A/S) (ďalej len „DNB NORD“).

DNB NORD ďalej vlastní:

  • ďalšie dve dcérske spoločnosti, litovskú spoločnosť AB DNB NORD Bankas a poľskú spoločnosť Bank DNB Polska SA, ako aj estónsku pobočku DNB NORD Bank ‒ všetky tieto subjekty, ktoré pôsobia v oblasti finančných služieb, tvoria skupinu DNB,
  • dánsku spoločnosť DNB NORD IT A/S (v nadväznosti na reštrukturalizáciu teraz DNB INVEST DENMARK) (ďalej len „DNB IT“), ktorá poskytuje podporu v oblasti informačných technológií (ďalej len „IT“).

DNB NORD je dcérskou spoločnosťou spoločností DNB Bank ASA so sídlom v Nórsku a NORD/LB Norddeutsche Landesbank so sídlom v Nemecku. Tieto dve spoločnosti tvoria spoločný podnik, prostredníctvom ktorého DNB Bank vlastní 51 % podiel v skupine DNB.

V roku 2006 uzatvorila DNB Banka so spoločnosťou DNB NORD zmluvu, na základe ktorej DNB NORD pravidelne a podľa potreby poskytovala finančné služby spoločnosti DNB Banka, pričom zabezpečovala spoločné úlohy skupiny a vybavovala konkrétne žiadosti DNB Banky. V zmysle tejto zmluvy vystavila DNB NORD v rokoch 2009 a 2010 viaceré faktúry za manažérske služby, pričom v súlade s transferovou dokumentáciou vypracovanou počas roka 2011 uplatnila cenu, ktorá predstavovala sumu nákladov zvýšenú o ziskovú prirážku 5 %.

So súhlasom DNB Banky uzatvorila v roku 2009 DNB Bank zmluvu so spoločnosťou Microsoft Ireland Operations Ltd (ďalej len „Microsoft“), ktorá sa týkala nákupu produktov a licencií pre potreby DNB Bank a s ňou prepojených spoločností. Podľa tejto zmluvy vystavil Microsoft spoločnosti DNB Bank faktúru za zakúpený softvér, ktorý používali všetky spoločnosti skupiny DNB. DNB Bank následne vyúčtovala príslušné náklady ostatným spoločnostiam skupiny DNB v závislosti od konkrétnych programov, ktoré každá spoločnosť prijala, a tak boli spoločnosti DNB Banka v rokoch 2009 a 2010 vystavené faktúry za licencie spoločnosti Microsoft.

V roku 2010 DNB IT uzatvorila so spoločnosťou DNB NORD, ako aj s jej dcérskymi spoločnosťami zmluvu o správe IT, na základe ktorej sa DNB IT stala jediným subjektom v skupine DNB, ktorý poskytoval služby súvisiace s projektmi v oblasti IT. DNB IT vystavila DNB Banke v rokoch 2010 a 2011 viaceré

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály