Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie od DPH pri dodaní nehnuteľnosti

Dátum: Rubrika: Z praxe

Dani z pridanej hodnoty (dani na výstupe) podliehajú takmer všetky dodania tovaru a služby s miestom dodania v tuzemsku. Výnimkou sú plnenia, ktoré sú oslobodené od dane.

Z hľadiska možnosti odpočítania DPH existujú dva okruhy plnení oslobodených od dane:

  • plnenia, ktoré sú oslobodené od dane s nárokom na odpočítanie dane, a
  • plnenia, ktoré sú oslobodené od dane bez nároku na odpočítanie dane.

Medzi plnenia oslobodené od dane bez nároku na odpočítanie dane patrí aj dodanie stavby alebo časti stavby a dodanie pozemku a prenájom nehnuteľnosti. Podmienky oslobodenia od dane sú ustanovené v § 38 zákona o dani z pridanej hodnoty (ďalej len „zákon o DPH“).

V nasledujúcej časti je príspevok z hľadiska oslobodenia od DPH zameraný na:

  • dodanie stavby alebo časti stavby,
  • dodanie pozemku,
  • dodanie stavebného pozemku,
  • dodanie stavby a dodanie pozemku, na ktorom stavba stojí,
  • právo voľby zdaniť dodanie nehnuteľnosti, ktorá spĺňa podmienky na oslobodenie od dane.

Dodanie stavby alebo časti stavby

V súvislosti s uplatňovaním oslobodenia od dane pri dodaní stavby alebo časti stavby existujú určité aplikačné problémy, ktoré často súvisia s výkladmi pojmov, ako je „stavba“ alebo „časť stavby“.

Ustanovenie § 38 ods. 1 zákona o DPH o oslobodení od dane pri dodaní stavby alebo časti stavby znie: „Oslobodené od dane je dodanie stavby alebo jej časti vrátane dodania stavebného pozemku, na ktorom stavba stojí, ak je dodanie uskutočnené po piatich rokoch od prvej kolaudácie stavby alebo jej časti stavby, na základe ktorej bolo povolené užívanie stavby alebo jej časti alebo po piatich rokoch odo dňa začatia prvého užívania stavby alebo jej časti; platiteľ dane sa môže rozhodnúť, že dodanie uvedenej nehnuteľnosti nebude oslobodené od dane. Byty a nebytové priestory sa na účely oslobodenia od dane podľa prvej vety považujú za časť stavby.“

Stavba

Pojem stavba nie je v zákone o DPH definovaný. Mohlo by sa teda javiť opodstatnené, že aj na účely DPH by sa mal tento pojem vykladať v súlade s výkladom príslušných ustanovení Občianskeho zákonníka, príp. v súlade s ustanoveniami zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. (ďalej len „Stavebný zákon).

Avšak z judikatúry Súdneho dvora Európskej únie (SD EÚ) vyplýva, že výklad tohto pojmu nemôže závisieť od výkladu daného občianskym právom členského štátu, ale musí byť definovaný na úrovni práva EÚ.

V súvislosti s definovaním pojmu „stavba“ stojí za pozornosť Vykonávacie nariadenie Rady (EÚ) č. 1042/2013 zo 7. októbra 2013, ktorým sa mení vykonávacie nariadenie (EÚ) č. 282/2011, pokiaľ ide o miesto poskytovania služieb, konkrétne článok 13b písm. b), ktorý na účely uplatňovania celej smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“) stanovuje, že za nehnuteľný majetok sa považuje aj akákoľvek budova alebo stavba pripevnená k zemi alebo v zemi nad úrovňou mora alebo pod ňou, ktorá sa nemôže jednoducho rozobrať alebo premiestniť (čl. 13b Vykonávacieho nariadenia č. 1042/2013 nadobúda účinnosť až 1. januára 2017, avšak použitie tejto definície s ohľadom aj na existujúcu judikatúru SD EÚ je opodstatnené už aj v súčasnosti).

Pokiaľ ide o vymedzenie tohto pojmu v judikatúre SD EÚ, dávam do pozornosti rozsudok v prípade C-315/00 (R. Maierhofer), v ktorom SD EÚ nevylúčil, že nehnuteľnosťou môže byť aj taká stavba, ktorá po ukončení nájmu môže byť rozobratá a znovu použitá (premiestnená) na inom mieste, avšak má ísť o takú stavbu, ktorá je spojená so zemou tak, aby nemohla byť ľahko demontovateľná a ľahko premiestniteľná (napr. mobilné obytné domčeky nie sú považované za nehnuteľnosť, pretože sú ľahko premiestniteľné).

Vymedzenie pojmu „stavba“ je pomerne široké a pod tento pojem okrem budov patria všetky stavby (konštrukcie), ktoré sú pevne spojené so zemou, čo znamená, že sa vyznačujú tým, že sú dostatočne neoddeliteľne spojené so zemou.

Časové podmienky na oslobodenie od dane pri dodaní stavby alebo časti stavby

V zásade dodanie novej stavby alebo jej časti podlieha zdaneniu DPH. Oslobodenie od dane sa uplatní len vtedy, ak je splnená časová podmienka na oslobodenie od dane (§ 38 ods. 1 zákona o DPH). Podľa zákona o DPH existujú dve časové kritériá, na základe ktorých platiteľ dane určí, či dodanie stavby alebo dodanie časti stavby podlieha os

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály