Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie od dane z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Ak zákon o dani z pridanej hodnoty oslobodzuje od dane zdaniteľné obchody, znamená to, že platiteľ dane pri dodaní tovaru alebo poskytnutí služby daň neuplatňuje (oslobodené dodania sa nezdaňujú). Zákon rozlišuje dva druhy oslobodenia od dane podľa toho, či pri oslobodenom dodaní tovaru alebo poskytnutí služby platiteľ dane má alebo nemá nárok na odpočítanie dane z nakúpených tovarov a služieb, ktoré použil na oslobodené zdaniteľné obchody. Ak má pri oslobodení od dane platiteľ dane nárok na odpočítanie dane, ide o tzv. pravé oslobodenie, ak platiteľ dane nemá nárok na oslobodenie od dane, ide o tzv. nepravé oslobodenie.


Ak zákon o dani z pridanej hodnoty oslobodzuje od dane zdaniteľné obchody, znamená to, že platiteľ dane pri dodaní tovaru alebo poskytnutí služby daň neuplatňuje (oslobodené dodania sa nezdaňujú). Zákon rozlišuje dva druhy oslobodenia od dane podľa toho, či pri oslobodenom dodaní tovaru alebo poskytnutí služby platiteľ dane má alebo nemá nárok na odpočítanie dane z nakúpených tovarov a služieb, ktoré použil na oslobodené zdaniteľné obchody. Ak pri oslobodení od dane platiteľ dane nárok na odpočítanie dane, ide o tzv. pravé oslobodenie, ak platiteľ dane nemá nárok na oslobodenie od dane, ide o tzv. nepravé oslobodenie.

Oslobodeniu od dane je venovaná časť zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), ktorá zahŕňa ustanovenia § 28 až § 48, pričom druhy oslobodenia od dane, pri ktorých platiteľ dane nemá nárok na odpočítanie dane sú uvedené v  § 28 až 41 zákona o DPH a pri ktorých platiteľ dane má nárok na odpočítanie dane sú uvedené v ustanoveniach § 43 až 48a zákona.

Oslobodenie od dane si môže podľa zákona o DPH uplatniť len platiteľ dane. Pokiaľ ide o zdaniteľnú osobu, ktorá sa môže stať platiteľom dane, musí na účely prípadnej registrácie pre daň sledovať dosiahnutý obrat zo svojej podnikateľskej činnosti, pričom obrat z oslobodených zdaniteľných obchodov podľa § 28 až § 36 a § 40 až § 42 zákona o DPH jeho obrat neovplyvňujú. Výnimku tvorí len § 38 zákona – dodanie a nájom nehnuteľností a § 37 zákona – poisťovacie služby a § 39 zákona – finančné služby, ktoré za určitých okolností výšku obratu na registráciu platiteľa dane ovplyvňujú.



Oslobodenia od dane, pri ktorých platiteľ dane nemôže odpočítať daň z tovarov a služieb, ktoré použije na účely svojho podnikania


Oslobodenie služieb a tovarov podľa tejto podmienky je možné rozdeliť do troch skupín:
  • činnosti, ktoré majú verejnoprávny charakter (poštové služby, rozhlasové a televízne vysielacie služby, služby zdravotnej a sociálnej starostlivosti, výchovné, vzdelávacie, kultúrne služby, služby súvisiace so športom),
  • niektoré finančné a poisťovacie služby, lotérie a iné podobné hry,
  • prevod a prenájom nehnuteľností.

V súlade s Čl. 132 bod 1 písm. a) smernice č. 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica č. 2006/112/ES“) sú § 28 zákona o DPH oslobodené od dane poštové služby poskytované vo verejnom záujme za regulované poštové sadzby. Z poštových služieb sú od dane oslobodené univerzálne poštové služby, ktoré definuje zákon č. 507/2001 Z. z. o poštových službách v z. n. p. Ide o súbor trvalo poskytovaných poštových služieb za prijateľné ceny, za rovnakých podmienok a v určenej kvalite, ktoré sú dostupné všetkým užívateľom vrátane služby doporučene a poistenia. Takéto služby na území Slovenskej republiky poskytuje Slovenská pošta. Spolu s univerzálnymi službami je od dane oslobodené aj dodanie tovaru, ktorý súvisí s univerzálnou poštovou službou. Poštové služby poskytované inými subjektami nie sú oslobodené od dane.

Okrem toho sa v rámci činnosti pošty aplikuje aj oslobodenie od dane na niektoré finančné služby (podľa § 39 zákona o DPH, napr. inkaso, výplata sociálnych dávok, platby, prevody, šeky, koncesionárske poplatky a pod.) a pri predaji poštových cenín a kolkov (podľa § 40 zákona o DPH).

V súlade s Čl. 132 bod 1 písm. b), c), d), e), p) smernice č. 2006/112/ES je § 29 zákona o DPH zo sociálnych dôvodov od dane oslobodené poskytovanie ambulantnej a ústavnej zdravotnej starostlivosti, ako ich vymedzuje zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o zdravotnej starostlivosti“).

Oslobodenie od dane sa aplikuje na zdravotnú starostlivosť, ktorú poskytujú štátne aj neštátne zdravotnícke zariadenia podľa zákona o zdravotnej starostlivosti, a tiež na tovary a služby priamo súvisiace s touto starostlivosťou (napr. lieky podávané. pri hospitalizácii pacienta v nemocnici sú oslobodené od dane vrátane poskytnutej starostlivosti).

Od 1. mája 2004 už nie je od dane oslobodené dodanie liekov a zdravotníckych pomôcok. Ich predaj za hotové alebo výdaj na lekársky predpis v lekárňach alebo výdajniach zdravotníckych pomôcok podlieha dani (pri väčšine tovarov sa dnes uplatňuje znížená sadzbe dane 10 %).

Oslobodenie od dane sa vzťahuje aj na ošetrovateľské služby a pôrodnú asistenciu, na kúpeľnú starostlivosť vo všetkých prípadoch vrátane súvisiacich služieb, t. j. podmienkou oslobodenia kúpeľnej starostlivosti nie je jej nadväznosť na predchádzajúcu zdravotnú starostlivosť. Aj starostlivosť poskytovaná zubnými lekármi vrátane dodania zubných náhrad a služieb zubných technikov je oslobodená od dane.

Oslobodená je tiež záchranná zdravotná služba a doprava osôb do zdravotníckych zariadení. Oslobodenie od dane sa uplatňuje aj na dodanie ľudských orgánov a tkanív, ľudskej krvi a krvných prípravkov a materského mlieka.

V súlade s Čl. 132 bod 1 písm. g) a h) smernice č. 2006/112/ES sú § 30 zákona o DPH od dane oslobodené aj služby sociálnej pomoci a služby súvisiace s ochranou detí a mládeže podľa zákona č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p.

Poskytovanie služieb sociálnej pomoci podľa citovaného zákona je oslobodené od dane (napr. opatrovateľská služba, organizovanie spoločného stravovania, prepravná služba, starostlivosť v zariadeniach sociálnych služieb vrátane služieb súvisiacich s ochranou detí a mládeže v týchto zariadeniach, sociálna pôžička). Oslobodenie sa vzťahuje aj na tovary dodané s týmito službami. Podmienkou však je, aby boli poskytované právnickou alebo fyzickou osobou podľa zákona o sociálnej pomoci, ktorá je na základe predloženej žiadosti zapísaná do registra, ktorý vedie príslušný orgán. Služby sociálnej pomoci môžu poskytovať aj neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby (cirkvi, náboženské spoločnosti, nadácie, občianske združenia a pod.). Tieto neziskové právnické alebo fyzické osoby musia splniť jednu z podmienok definovaných v  § 30 ods. 2 zákona o DPH. Činnosť vykonávajú za iným účelom, ako je dosahovanie zisku, sú zriadené a spravované na základe dobrovoľnosti (osoby nemajú priamy alebo nepriamy finančný prospech), uplatňujú ceny schválené príslušným orgánom alebo nižšie ceny ako v prípade, ak je cieľom dosahovanie zisku. Definícia neziskovej organizácie sa bude využívať aj v ďalších ustanovenia zákona.

V súlade s Čl. 132 bod 1 písm. i) a j) smernice č. 2006/112/ES sú v § 31 zákona o DPH oslobodené od dane výchovné a vzdelávacie služby v nadväznosti na zákon:
  • č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.
  • č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., kde je vymedzené vysokoškolské vzdelávanie.

Oslobodenie od dane sa vzťahuje aj na výchovné a vzdelávacie služby poskytované právnickými alebo fyzickými neziskovými organizáciami (právnické alebo fyzické osoby, ktoré spĺňajú aspoň jednu z podmienok definovaných v § 30 zákona o DPH). Od daňovej povinnosti sú oslobodené aj činnosti poskytované podľa zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. pri vzdelávaní a príprave pre trh práce.

Od dane je oslobodené aj dodanie tovaru a dodanie služieb úzko súvisiacich s výchovnými službami a vzdelávacími službami osobami, ktoré výchovné a vzdelávacie služby poskytujú podľa tohto ustanovenia. To znamená, že ak napríklad vysoká škola, ktorá poskytuje vzdelávacie služby oslobodené od dane podľa tohto ustanovenia, poskytuje aj ubytovanie a stravovanie, aj poskytnutie týchto služieb je oslobodené od dane, prípadne, ak žiaci odborného učilišťa v rámci praktického vyučovania vyrobia výrobky, a tieto sa budú predávať, budú oslobodené od dane.

Výchovné a vzdelávacie služby (napr. organizovanie prednášok, seminárov a školení) uskutočňované na komerčnej báze nie sú oslobodené od dane.

Novým druhom oslobodenia od dane, ktoré sa uplatňuje od 1. mája 2004 podľa § 32 zákona o DPH, je oslobodenie služieb dodávaných členom. Oslobodenie je v súlade s Čl. 132 bod 1 písm. l) a f) smernice č. 2006/112/ES. V tomto prípade sú od dane oslobodené služby dodávané ako protihodnota členského príspevku vrátane tovaru dodaného v úzkej súvislosti s týmito službami, ak sú poskytnuté vlastným č
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály