Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie od dane pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu

Dátum: Rubrika: Z praxe

V aprílovom čísle nášho časopisu pokračujeme v seriáli o oslobodení od DPH. Tentokrát sa zameriame na tie nadobudnutia tovaru z iného členského štátu, ktoré sú v tuzemsku od dane oslobodené.

Nadobudnutie tovaru ako predmet dane

Nadobudnutím tovaru (týka sa len hnuteľného hmotného majetku) v tuzemsku z iného členského štátu je nadobudnutie práva nakladať ako vlastník s hnuteľným hmotným majetkom odoslaným alebo prepraveným nadobúdateľovi dodávateľom alebo nadobúdateľom, alebo na ich účet do tuzemska z iného členského štátu.

Ak dodávateľ z iného členského štátu dodáva tovar formou zásielkového predaja alebo dodáva tovar s montážou a inštaláciou, nevzťahuje sa na tieto prípady zdanenie nadobudnutia tovaru podľa tohto ustanovenia. Nadobudnutie tovaru za protihodnotu v tuzemsku z iného členského štátu je v zmysle § 2 ods. 1 písm. c) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) predmetom dane.

Nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu je predmetom dane, ak nadobúdateľom je:
      • zdaniteľná osoba konajúca v postavení zdaniteľnej osoby,
      • právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, alebo
      • zahraničná osoba, ktorá je identifikovaná pre daň v inom členskom štáte
a dodávateľom je osoba identifikovaná pre daň v inom členskom štáte, ktorá dodala tovar za protihodnotu.

Osobou identifikovanou pre daň v inom členskom štáte je osoba, ktorej je v inom členskom štáte pridelené identifikačné číslo pre daň, prostredníctvom ktorého možno identifikovať členský štát, ktorý toto identifikačné číslo vydal. Predmetom dane je aj nadobudnutie nového dopravného prostriedku za protihodnotu v tuzemsku z iného členského štátu každou osobou.

Nadobudnutie tovaru, ktoré nie je predmetom dane

Prípady, kedy nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu nie je predmetom dane, sú ustanovené v § 11 ods. 4 zákona o DPH.

Ide o prípady, ak:
      • dodanie takéhoto tovaru v tuzemsku by bolo oslobodené od dane podľa § 47 ods. 7 až 10 zákona o DPH,
      • nadobúdateľom je zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom a ktorá nie je registrovaná pre daň podľa § 7 zákona o DPH, alebo keď nadobúdateľom je právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou a ktorá nie je registrovaná pre daň podľa § 7 zákona o DPH, a súčasne celková hodnota nadobudnutého tovaru nedosiahla 14 000 € za predchádzajúci kalendárny rok a ani v prebiehajúcom kalendárnom roku túto hodnotu nedosiahne.

Do hodnoty 14 000 € sa započítava celková hodnota nadobudnutého tovaru bez dane splatnej alebo zaplatenej v členskom štáte, z ktorého je tovar odoslaný alebo prepravený. Do tejto hodnoty sa nezapočíta hodnota nových dopravných prostriedkov a hodnota tovaru, ktorý je predmetom spotrebnej dane. Nadobúdateľ tovaru, ktorý v kalendárnom roku nedosiahne hodnotu 14 000 €, sa môže rozhodnúť, že bude zdaňovať nadobudnutie tovaru pred dosiahnutím tejto hodnoty a toto svoje rozhodnutie oznámi písomne daňovému úradu pri podaní žiadosti o registráciu pre daň podľa § 7 zákona o DPH. Zdaňovanie nadobudnutia tovaru je potom nadobúdateľ povinný uplatňovať najmenej po dobu dvoch kalendárnych rokov. Osoba, ktorá sa registruje na daňovom úrade z titulu nadobúdania tovaru v tuzemsku z iného členského štátu, sa nestáva platiteľom dane, to znamená, že nemá právo na odpočítanie uplatnenej dane.

Nadobudnutie tovaru, ktorý podlieha spotrebnej dani, je na rozdiel od každého iného tovaru predmetom dane bez ohľadu na hodnotu nadobudnutého tovaru, a to aj vtedy, ak nadobúdateľom je zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom a ktorá nie je registrovaná pre daň podľa § 7 zákona o DPH, alebo právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou a ktorá nie je registrovaná pre daň podľa § 7 zákona o DPH, ak podľa os

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály