Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie od dane pri dodaní tovaru z tuzemska do iného členského štátu

Dátum: Rubrika: Z praxe

V tomto čísle časopisu pokračujeme v seriáli zameranom na oslobodenie od dane. V článku sa venujeme problematike oslobodenia od dane pri dodaní tovaru z tuzemska do iného členského štátu.

Na základe v článku 138 ods. 1 smernice Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej iba „smernica“) členské štáty oslobodia od dane dodanie tovaru odoslaného alebo prepraveného do miesta určenia mimo územia členského štátu, ale v rámci Spoločenstva predávajúcim, nadobúdateľom alebo na ich účet, uskutočnené pre inú zdaniteľnú osobu alebo nezdaniteľnú právnickú osobu konajúcu ako takú v inom členskom štáte než je členský štát, v ktorom sa odoslanie alebo preprava tovaru začala.

Okrem tohto dodania tovaru členské štáty oslobodia od dane aj tieto transakcie:

  • dodanie nových dopravných pro­striedkov odoslaných alebo prepravených nadobúdateľovi na miesto určenia mimo ich územia, ale v rámci Spoločenstva predávajúcim, nadobúdateľom alebo na ich účet, uskutočnené pre zdaniteľné osoby alebo nezdaniteľné právnické osoby, ktorých nadobudnutia tovaru v rámci Spoločenstva nepodliehajú DPH podľa článku 3 ods. 1 smernice, alebo pre akúkoľvek inú nezdaniteľnú osobu,
  • dodanie výrobkov podliehajúcich spotrebnej dani, ktoré boli nadobúdateľovi odoslané alebo prepravené do miesta určenia mimo ich územia, ale v rámci Spoločenstva predávajúcim, nadobúdateľom alebo na ich účet uskutočnené pre zdaniteľné osoby alebo nezdaniteľné právnické osoby, ktorých nadobudnutia iného tovaru v rámci Spoločenstva ako výrobkov podliehajúcich spotrebnej dani nepodliehajú DPH podľa článku 3 ods. 1 smernice, ak sa tieto výrobky odošlú alebo prepravia v súlade s článkom 7 ods. 4 a 5 alebo článkom 16 smernice 92/12/EHS,
  • dodanie tovaru, ktoré spočíva v premiestnení tovaru do iného členského štátu a ktoré by bolo oslobodené od dane podľa predošlých bodov, ak by sa uskutočnilo pre inú zdaniteľnú osobu.

Cieľom zavedenia zdaňovania nadobudnutia tovaru v rámci Spoločenstva je dosiahnuť prenos daňových príjmov do členského štátu miesta konečnej spotreby dodávaných tovarov. Podľa ustálenej judikatúry Súdneho dvora EÚ platí, že k uplatneniu oslobodenia dodania tovaru v rámci Spoločenstva od dane dôjde len vtedy, keď právo nakladať s tovarom ako vlastník je prevedené na nadobúdateľa, keď predávajúci preukáže, že tovar bol odoslaný alebo prepravený do iného členského štátu a že v dôsledku jeho odoslania alebo prepravy fyzicky opustil územie členského štátu dodania. Daň z pridanej hodnoty zo zdaniteľného obchodu oslobodeného od dane v členskom štáte, v ktorom je miesto dodania tovaru, platí nadobúdateľ tovaru v členskom štáte skončenia prepravy alebo odoslania tovaru.

Tieto tzv. intrakomunitárne dodania v rámci členských štátov EÚ oslobodzuje od dane v SR § 43 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), pričom súčasne definuje podmienky oslobodenia:

  • dodanie tovaru inej osobe identifikovanej pre daň do iného členského štátu (§ 43 ods. 1, ods. 5, ods. 8 zákona o DPH),
  • dodanie nového dopravného prostriedku (§ 43 ods. 2, ods. 5, ods. 8 zákona o DPH),
  • dodanie tovaru, ktorý je predmetom spotrebnej dane (§ 43 ods. 3, ods. 5, ods. 8 zákona o DPH),
  • premiestnenie tovaru do iného členského štátu na účely vlastného podnikania (§ 43 ods. 4, ods. 5, ods. 8).

Oslobodenie od dane pri dodaní tovaru z tuzemska do iného členského štátu upravuje aj Metodický pokyn k uplatneniu § 43 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov, ktorý nájdete na https://www.financnasprava.sk/_img/pfsedit/Dokumenty_PFS/Profesionalna_zona/Dane/Metodicke_pokyny/Nepriame_dane/2012/mp_2012_12_par43.pdf

Dodanie tovaru osobe identifikovanej pre daň v inom členskom štáte

Podľa § 43 ods. 1 zákona o DPH je oslobodené od dane dodanie tovaru, ktorý je odoslaný alebo prepravený z tuzemska do iného členského štátu predávajúcim alebo nadobúdateľom tovaru alebo na ich účet, ak je nadobúdateľ tovaru osobou identifikovanou pre daň v inom členskom štáte. Dodanie tovaru z tuzemska do iného členského štátu je vždy spojené s prepravou tovaru. Miesto dodania tovaru sa teda určí podľa § 13 ods.1 písm. a) zákona o DPH.

Ak je dodanie tovaru spojené s odoslaním alebo prepravou tovaru, miestom dodania je miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa odoslanie alebo preprava tovaru osobe, ktorej má byť tovar dodaný, začína uskutočňovať. Miestom dodania tovaru pri dodaní tovaru do iného členského štátu je tuzemsko. Uvedené neplatí v prípade dodania tovaru s inštaláciou alebo montážou vykonanou dodávateľom tovaru alebo na jeho účet, kedy je v zmysle § 13 ods. 1 písm. b) zákona o DPH miestom dodania tovaru miesto, kde je tovar inštalovaný alebo zmontovaný, ďalej v prípade, ak sa odoslanie alebo preprava tovaru začína na území tretieho štátu, kedy sa podľa § 13 ods. 2 zákona o DPH za miesto dodania tovaru dovozcom (§ 69 ods. 8 zákona o DPH) a za miesto prípadných ďalších dodaní tohto tovaru považuje členský štát dovozu a v prípade dodania tovaru formou zásielkového predaja (§ 14 zákona o DPH).

Smernica neobsahuje konkrétne ustanovenia v súvislosti s dôkazmi, ktoré sú zdaniteľné osoby povinné predložiť, aby im mohlo byť priznané oslobodenie od DPH. Prináleží členským štátom v súlade s článkom 131 smernice stanoviť podmienky, za akých oslobodia od dane dodania v rámci Spoločenstva s cieľom zabezpečiť správne a jednoduché uplatnenie týchto oslobodení a zabrániť akémukoľvek podvodu, daňovému úniku alebo prípadnému zneužitiu.

Podmienky oslobodenia dodávky tovaru od dane vyplývajúce z ustanovenia § 43 zákona o DPH:

  • dodávateľ tovaru je osoba registrovaná pre DPH v tuzemsku a má postavenie platiteľa dane,
  • odberateľ tovaru je osobou identifikovanou pre daň v inom členskom štáte a tovar objedná pod svojím identifikačným číslom pre daň prideleným v tomto členskom štáte,
  • tovar sa fyzicky prepraví z tuzemska do iného členského štátu,
  • musí ísť o odplatný obchodný vzťah medzi dodávateľom a odberateľom,
  • predaji musí byť v zmysle § 82 ods. 1 písm. b) zákona o D
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály