Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie od dane pri dodaní tovaru, pri ktorom nebola odpočítaná DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

V tomto čísle časopisu pokračujeme v seriáli zameranom na oslobodenie od dane. V článku sa venujeme problematike oslobodenia od dane pri dodaní tovaru, pri ktorom daň z pridanej hodnoty nebola odpočítaná.

Smernica Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej iba „smernica“) v článku 136 oslobodzuje od dane z pridanej hodnoty:

  • Dodanie tovaru používaného výhradne na činnosť oslobodenú od dane podľa článku 132 (činnosti verejného záujmu), článku 135 (finančné činnosti, lotérie, dodanie a nájom nehnuteľností), článku 371 (transakcie uvedené v zozname v prílohe X časti B), článku 375 (transakcie určené ako oslobodené pre Grécko), článku 376 (transakcie určené ako oslobodené pre Španielsko), článku 377 (transakcie určené ako oslobodené pre Portugalsko), článku 378 ods. 2 (transakcie určené ako oslobodené pre Rakúsko), článku 379 ods. 2 (transakcie určené ako oslobodené pre Fínsko), článkov 380 až 390 (transakcie určené ako oslobodené pre Švédsko, Česko, Estónsko, Cyprus, Lotyšsko, Litva, Maďarsko, Malta, Poľsko, Slovinsko, Slovensko), ak pri tomto tovare nie je možnosť odpočítania dane; spomínaný článok 390 pre Slovensko ustanovuje, že Slovensko môže v súlade s podmienkami, ktoré sa v tomto členskom štáte uplatňovali k dátumu jeho pristúpenia, naďalej oslobodzovať od dane medzinárodnú osobnú dopravu uvedenú v prílohe X časti B bode 10, pokiaľ sa rovnaké oslobodenie od dane uplatňuje v jednom z čle
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály